Védikus Hagyomány

Védikus Panditok Amerikáért

Képzelj el 60, fehér ágyékkötőbe és vállkendőbe öltözött védikus panditot Indiából, akik hosszú út után egy kis városba érkeznek. A város lakói ünnepi zászlókat lengetnek és harangoznak, a panditok pedig örömteli és ritmikus kántálásba kezdenek, amint belépnek új otthonukba.

Az ősi Indiában ez egy teljesen szokásos jelenet volna, de a hatalmas iowai búzamezőkön egészen meglepő. A védikus panditoknak ez a csoportja a Maharishi Védikus Városban az egyetem területén fog majd lakni, amit külön az igényeiknek megfelelően alakítottak ki. Azért vannak itt, hogy részt vegyenek a Legyőzhetetlen Amerika Programban, ami 2006 júliusában kezdődött azzal a szándékkal, hogy Amerika számára békét és jólétet teremtsen.

„Nagyon örülünk neki, hogy itt vannak” – mondja Dr. Robert Wynn, a Maharishi Védikus Város polgármestere. A városvezető szerint „a megérkezésük beváltja a város szándékát, amelyet védikus elvek alapján terveztek. Azzal pedig, hogy részt vesznek a Legyőzhetetlen Amerika Programban, segítenek megváltoztatni Amerika sorsát”.


 

A védikus panditok hagyománya

A védikus panditok olyan családokban nőttek fel, akik generációról generációra megőrizték a védikus recitálás hagyományát. „Fiatal korukban kezdik el tanulni és ez a hivatásuk” – magyarázza Dr. Wynn.

Arra is rámutat, hogy az UNESCO a védikus recitálás hagyományát a világörökség részének nyilvánította. A tradicionális dallamok jó hatásokat eredményeznek a környezetben, ha megfelelő kiejtéssel recitálják őket.

Maharishi Mahesh Yogi, a Transzcendentális Meditáció és a Világbéke Globális Országa megalapítója programokat indított, hogy megőrizze ezt a hagyományt. A védikus panditok ősi védikus tudat(osság) techikákat tanulnak, hogy a teljes agyi potenciáljukat fejlesszék és rendezettséget és békét teremtsenek a társadalomban.

Ezek a védikus technikák a Transzcendentális Meditációt és a TM-Szidhi programokat tartalmazzák, beleértve a jógarepülést is, és még más eljárásokat is, hogy a természeti törvényeket felélénkítve békét hozzanak létre és tartsanak fenn a környezetükben.

„A védikus panditok jógarepülők, de a védikus recitálást éveken át tanulják” – magyarázta a polgármester. „A védikus recitálásnak számos jótékony hatása van a környezetre. Ezek a védikus eljárások a természeti törvények egyesített mezejéről működnek, ahogyan a TM és a TM-Szidhi programok is, és mint ezek a technikák, növelik a pozitív és csökkentik a negatív folyamatokat az egyénben és a társadalomban is. Minél nagyobb a csoport, annál nagyobb a hatás” – érvelt a városvezető.

Amerika megkoronázása legyőzhetetlenséggel

A védikus panditok a Legyőzhetetlen Amerika Program részei lesznek, amely figyelemreméltó változásokat vitt végbe Amerikában 2006. júliusa óta. Például a tőzsde rekord eredményeket ért el, az Egyesült Államok nagy szerepet játszott az Izrael és Libanon közti konfliktus befejeződésében és az amerikai kormány diplomatikusabb, együttműködésre ösztönzőbb hangnemmel próbálja meg kezelni az Észak-Koreával és Iránnal való feszültségét. 


 

„Legyőzhetetlen Amerikát akarunk teremteni – egy olyan Amerikát, ami nem engedi meg, hogy ellenségei szülessenek” – mondta Dr. Wynn. „Ezek a védikus panditok azért hagyták el lakásaikat és utaztak ilyen messzire, mert legyőzhetetlenséggel akarják megkoronázni Amerikát.”


Elismert tudományos folyóiratokban közzétett nagy számú kutatások rámutattak arra, hogyha nagy csoportban gyakorolják a TM és TM-Szidhi programokat, akkor ez az adott nemzetet tekintve számos előnnyel jár. A társadalomban nőnek a pozitív hatások – úgy mint a gazdasági fejlődés, megnövekedett egészség és a jólét. Ugyanakkor a negatív hatások csökkenek – például a bűnözés, erőszak és a háború. Ahol nagyobb a rendezettség, ott kisebb a zűrzavar.


A kutatások azt mutatják, hogy a népesség kis része is elég ahhoz, hogy ezeket a jó hatásokat létrehozza a védikus technikák alkalmazása által. Ezt a hatást a tudósok Maharishi-hatásnak nevezték el és az eléréséhez a populáció egy százalékának a négyzetgyöke is elég. Amerikára vonatkozólag jelenleg 1732 ember kellene ahhoz, hogy a 300 milliós nemzetnek legyőzhetetlenséget biztosítson.


„Ez a kezdeményezés idáig nagyon sikeres” – fejtettek ki Dr. Wynn. „Idáig 800 ember vett részt a Legyőzhetetlen Amerika Programban, csatlakozva a már eleve a Maharishi Védikus Városban, Maharishi Menedzsment Egyetemen és Fairfieldben élő 1100-hoz. Ez a szám 372 védikus panditot tartalmaz, akik tavaly ősszel érkeztek és egyelőre az egyetemen vannak elszállásolva. A most érkezett 60 védikus pandittal együtt 432-en vannak már, ami az eddigi legnagyobb panditcsoport Indián kívül. A cél 1050 védikus pandit összegyűjtése Iowában.


„A védikus panditok megerősítik a jó hatásokat, mert nemcsak a jógarepülést gyakorolják, mint a program többi résztvevői, hanem a védikus recitálásaikkal egy nagyon erőteljes pozitív hullámot hoznak létre” – nyilatkozta Dr. Wynn.


Védikus panditcsoportokat más országokba is küldenek, hogy ott legyőzhetetlenséget teremtsenek. „Az olyan kis országokban, mint például Norvégia vagy Írország a legyőzhetetlenséghez néhány száz ember is elég, így kis számú panditcsoportok már biztosíthatnák a jövőjüket” – teszi hozzá Wynn. „Védikus panditokkal minden országban az egész világ gyorsan átalakulhatna.”

A véda megvalósulása a Maharishi Védikus Városban

A védikus panditoknak ez az új 60 fős csoportja fog először a nemrég elkészült  Maharishi Védikus Városbeli kampuszban lakni. „Az egész helyet úgy alakították ki, hogy a panditok meg tudják tartani a hagyományos étrendjüket és folytatni tudják napi munkájukat” – tette hozzá a polgármester.

Az egyetem területén 100 lakás van és a 80 hektáros telekre összesen 500-at terveznek. Ebbe beletartozik egy kb. 650 négyzetméteres épület konyhával, étkező- és meditálótermekkel és egy kb. 560 négyzetméteres gyülekezőterem, amelyben a béke megteremtését szolgáló Maharishi védikus technikákat alkalmaznák. Ha befejeződnek az építkezések, a kampusz 1050 védikus panditnak és személyzetének fog majd lakóhelyéül szolgálni.


Az építkezést ősszel kezdték és rekordsebességgel halad előre. Önkéntesek százai működtek közre a projektben, akik a takarításban és a panditok lakhelyeinek előkészítésében segédkeztek.

Ez a nagy beteljesedés ideje a Maharishi Védikus Város számára” – nyilatkozta a városatya. „A 2001-es kezdés óta a város mindig is szerette volna, hogy védikus panditok nagy csoportja lakjon itt. Most a Maharishi Védikus Város a béke és a pozitivitás még fényesebb világítótornya lesz az egész nemzetnek” – zárult Dr. Robert Wynn, a Maharishi Védikus Város polgármesterének nyilatkozata.

Mindazok, akik szeretnének hozzájárulni az építkezésekhez és támogatni szeretnék a panditok Amerikába utazását, felajánlásaikat a Vedic Pandits in America, Global Country of World Peace, 2000 Capital Boulevard, Maharishi Vedic City, IA 52556 címre küldhetik vagy a http://globalcountryofworldpeace.net/vedicpandits.html oldalon keresztül segíthetnek.

Andris fordítása

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*