Védikus Hagyomány

Maharishi utolsó szavai – több tízezres tömeg Allahabad-ban

2008. február 9-én, szombaton Maharishi Mahesh Yogi testét szülőhazájába szállították, ahol nagyszabású búcsúünnepség kezdődött. A végsõ búcsúztatása február 11-én, magyar idő szerint reggel 4.30-kor kezdődik. Az eseményt már most élőben közvetíti a Maharishi Televízió, így portálunk főoldaláról is nézhető az adás Internet Explorer böngészővel.

Maharishi testét először Benáreszbe vitték, Tony Nader, Girís Varma és még kb. 60 ember kísérte Hollandiából. Elsőként Guru Dév szamádhijához (síremlékéhez), majd a jelenlegi Sankarácsárja ásramjába mentek, ahol számtalan ember vett tőle végső búcsút, százezres tömeg gyűlt az épület köré!  

Maharishi testét egy hatalmas felvonulás keretében végigvitték Benáresz utcáin, több százezer ember kísérte, védikus recitációk közepette. Hatvanöt fős bizottság szervezi a búcsúünnepséget, feje a jelenlegi Sankarácsárja.  

Az indiai miniszterelnök asszonyt megkérték, hogy állami temetés legyen Maharishi tiszteletére. Több ezer szádhu (szent ember) utazik egész Indiából, hogy Maharishi előtt tisztelegjen. A végső ceremónia magyar idő szerint hétfőn hajnali fél ötkor kezdődik, Prajágban (Allahabad), egy Maharishi ásramban (pontosabban iskolában – Maharishi Véd Vidjápíth), a Gangesz partján, ahol a három szent folyó összefolyik (szangam).

Peter Warburton (az angol rádzsa) elmondta az indiai hírügynökségnek, hogy Tony Nader, Girís Varma és néhány kiválasztott tanítvány volt jelen, amikor Maharishi utolsókat lélegzett. Maharishi felidézte Mesterét, Guru Dévet, és utolsó szavai ezek voltak:

„Nagy öröm volt számomra, hogy Guru Dév lábainál részesedhettem Guru Dév fényéből, és azt továbbadhattam azok számára, akik körülöttem voltak.”

Danique
 
 
 
 
 
 

 

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*