Védikus Hagyomány

Maharishi: öntözzük az élet fájának gyökereit

2004. december 15-én tartott nemzetközi sajtótájékoztatóján Maharishi Mahesh Yogi hangsúlyozta a fontosságát a Teljes Tudás oktatásban való megjelenésének annak érdekében, hogy a  gyermekek ne kövessenek el hibákat életük folyamán. „Bármilyen hiba, bármilyen szenvedés, bármely probléma a tudás hiányához köthető”- mondta Maharishi. 

„Mi a Transzcendentális Tudatosság tapasztalatát oktatjuk, ami minden tudás otthona” – tette hozzá Maharishi. A Transzcendentális Tudat ébersége a Teljes Tudásnak az ébersége, amely megjelenik az egyszerű gondolkodásban. A Védikus Oktatás arra való, hogy minden tekintetből hozzáférjünk a tudás tárházához, amely egyben a dinamizmus végtelen forrása. E a tudás a természete minden egyén Transzcendens Tudatosságában található. 

Maharishi hasonlattal folytatta magyarázatát: „A Teljes Tudás fényének fáklyája mindenkit hazavezet – mindenkit önmagán belül – az Egyesített Mező szintjére juttat el, arra a szintre, amely minden lehetőségnek a mezeje, mind elméletileg, mind gyakorlatilag. Ez az, ami miatt a tudomány és a technológia manapság alkalmas rá, hogy segítségével kifejlesszük az egyén Isten által adott képességeit. Eljött az ideje, hogy kijavítsuk az elmúlt korok minden hibáját és teremtsünk egy olyan világot, ahol az emberek boldogok, egy világot ami a teljes Természeti Törvény világa”. 

Maharishi elmagyarázta, hogy a teljes Természeti Törvény az, ami a modern természettudományok szintjéről irányítja a napok, galaxisok milliárdjait, és a teljes örökké táguló univerzumot annak tökéletes rendje szerint. 

„A ragyogás az, amelyet mi – és minden ember a hosszú korok során – úgy nevezett, hogy a Mindenható Isten fénye” – mondta Maharishi. „A Mindenható Isten, a teljes Természeti Törvény tudása, ma mindenki számára feltárva áll. Hozzáférhető mindenki számára, az egyén természetes lényében, a természetes intelligenciájában, mint természetes örökség. Napjaink időszaka az, amely az ideje annak, hogy az emberiség egy nagyon jelentős lépéssel felemelkedjen Istenhez, az isteniség szintjére.” 

„Nem túlzás – hanem egy egyszerű tényállítás” – folytatta Maharishi. „Amikor sötét volt a szobában, nem volt meglepetés az, hogy a szobát teljesen kivilágítsák. Ha a szenvedés létezik, azért létezik, mivel ez nem más, mint a hiánya annak, hogy a tudatos figyelmünket ráirányítsuk arra a ragyogásra, amely a saját önviszonyuló tudatosságunk, az Egyesített Mező, Isten fényessége.” 

Maharishi a következő hasonlatot alkalmazta: Ha adsz egy autót a gyerekednek, és előtte nem képezted ki rá, hogy jó sofőr legyen, számíthatsz rá, hogy balesetet fog okozni. Neked kell jóvátenned a baleseteket, amelyeket a gyereked okoz – és te vagy a felelős, mivel nem tanítottad meg rá a gyereket, hogy jó vezető legyen. 

„Ha a gyerekek hibákat követnek el, netán baleset éri őket, ha a gyerekek szenvednek, a szülők azok, akiknek figyelmesebbnek kell lenniük, és figyelniük kell arra, hogy oktassák gyerekeiket” – mondta Maharishi. 

A gyerekek oktatása miatt, és amiatt, hogy elkerüljük a szenvedést és a nehézséget, alkotta meg Maharishi az egyszerű oktatási rendszerét.

„Újra és újra elmondom, és ma ismét el szeretném mondani, hogy könnyebb – kérlek figyeljetek oda, amit most mondani fogok – könnyebb oktatni a gyerekeket a Teljes Tudás által. Nehezebb dolog úgy képezni a gyerekeket, hogy csak elméjüknek egy részét fejlesztjük. A részleges tudás soha nem lesz teljességében tápláló.  A tudás teljessége soha nem táplál bármely gyengeséget vagy problémát.” 

Maharishi a kertész hasonlatát alkalmazta – akit láthatunk, amint egy vödör vizet önt a fa gyökere körül a fának. A gyökér az, ahonnan a táplálék érkezik a fa minden kifejeződése számára, a leveleknek és az ágaknak. A gyökerét a fának öntözni kell. 

És ehhez hasonló módon „életünk fáját szintén a gyökerénél kell öntöznünk. A gyökér a Teljes Természeti Törvény Egyesített Mezeje, a Transzcendentális Tudatosság” – mondta Maharishi. 

Bethlen Gábor

One Comment

  1. Kiss Balázs

    Kedves Barátaim!

    Kívánom, hogy öntözzük egy csoportban együtt az élet fájának gyökerét!

    Jai Guru Dev
    Balázs

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*