Védikus Hagyomány

Maharishi mindent tud – történetek Maharishiről, 2. rész

Cikkünk 2. részében a híres kortalan szent, Tat Wala Baba Maharishivel történt egyik találkozását meséljük el.

1969-ben a TM-tanárképző tanfolyam Rishikeshben volt megrendezve, a Nagar Sánkaracsárjá Meditáció Akadémián. A tanfolyamon a mozgalom számos addigi kiválósága vett részt. A résztvevők egyik nap megkérdezték Maharishit, hogy a híres, világtól elvonultan élő szent, Tat Wala Baba nem tudna-e eljönni, meglátogatni a kurzust, mint ahogy az a megelőző tanárképző tanfolyam során is történt.
 
Tat Wala Baba egy barlangban élt onnan három mérfölddel magasabban a hegyek közt, az Akadémia mögött. Az volt a szokása, hogy naponta egyszer egy óra hosszára jön csak elő barlangjából, hogy látogatói élvezhessék darsanját. Ebből a célból volt egy kis házikó a barlangtól nem messze. Tat Wala Baba egy nagyon erős ember volt, olyan izmos, mint egy birkózó. Maharishi mondta róla, hogy látszik rajta az, hogy ő már a kiteljesedett Egység-tudatban él.
 
Maharishi és Tat Wala Baba
 
Maharishi beleegyezett Tat Wala Baba meghívásába és hogy beszéljen a jelenlévőknek. Maharishi ezért elküldött két tanítványt, hogy menjenek el Tat Wala Babajihez és hívják meg. Az elküldött tanítványok egyike Shankerlalji Brahmachari volt,aki egy idős és nagyon tiszta lelkű Brahmachari. Shankerlalji Brahmachari annak idején már Guru Dévnek volt tanítványa, és hátralevő éveit itt Rishikesh-ben töltötte Maharishi meditációs akadémiáján (kivéve azt az időszakot, amikor 1970-ben Maharishi elküldte Japánba, hogy látogassa meg az ottani mozgalmat). A másik tanítványt Bevan-nak hívták. Ők ketten kocsiba ültek és elmentek az erdő mélyére egy keskeny úton, majd az út hátralevő részét gyalog tették meg a dombtetőre. Pont akkor érkeztek meg, amikor Tat Wala Baba napi szokásához híven már kijött barlangjából, és éppen egy panditot hallgatott, aki egy nagy könyvből a védákat recitálta.
 
Shankerlalji és Bevan tisztelettudóan köszöntötte Tat Wala Babajit, majd pedig Shankerlalji átadta Maharishi meghívását, hogy Babaji jöjjön el és beszéljen a tanfolyam résztvevőihez. Ekkor Tat Wala Babaji egyből felkelt, és odaszólt a Panditnak és a többi jelenlevőknek: „Maharishi hív engem, ezért most mennem kell”. Majd pedig felvette szandálját és követekkel elindult le a dombtetőről. Beszálltak az autóba és az erdőn át megérkeztek Akadémiára, megállván az előadóterem előtt, ahol kurzus résztvevőihez beszélt éppen Maharishi. Hátulról jöttek be egy feljárón keresztül, és ahogy Tat Wala Babaji éppen jött a feljárón, a hallgatóságból többen is észrevették, s szóltak Maharishinek, hogy megjöttek. Maharishi egyből felkelt a székéből, odasietett a bejárathoz, amint meglátta Tat Wala Babajit, olyan fényesen sugárzott arca az örömtől, mint a nap.
 
Tat Wala Baba 75 éves korában
 
Eztán egy gyönyörű kérdésekből-válaszokból álló előadás következett, mialatt Maharishi és Tat Wala egymás mellett ültek kéz a kézben – ez az előadás felejthetetlen élmény maradt minden jelenlevőnek.
 
Egy másik alkalommal a Rishikesh-i Meditációs Akadémia egyik látogatója ment fel, hogy meglátogassa Tat Wala Babát. Amikor megérkezett találkozott egy másik látogatóval. Ez a látogató egy Delhiből jött üzletember volt, és megkérdezte a most jövőtől, hogy honnét érkezett. A most érkező mondta, hogy Maharishitől. Erre az üzletember gúnyosan odavetette neki, hogy igazán tanulhatna inkább valami komoly, Oxfordban tanító indiai filozófustól. Mire előbbi barátunk azt felelte, hogy miért nem kérdezik meg inkább Tat Wala Babaji véleményét Maharishiről. Ezzel az üzletember is egyetértett.
 
Tat Wala Baba 80 évesen
 
Tat Wala Babaji a feltett kérdésre gyors szavakkal válaszolt hindiül, folyamatosan beszélt vagy tíz-tizenöt percig. Mialatt beszélt, az üzletember egyre csüggedtebbnek látszott. Ahogy Tat Wala Baba befejezte mondandóját, meditálónk megkérdezte, hogy most miről is volt szó. Az üzletember ekkor azt felelte, hogy Tat Wala Baba szerint „Maharishi mindent tud”.
 
Szsanyi fordítása
 
Kapcsolódó cikk:
Tags:

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*