Védikus Hagyomány

Maharishi Gandharva Véda Zene – A Természet melódiái

A Maharishi Ájurvéda, az indiai ájurvéda õsi gyógyító hagyományának felelevenítõdése, holisztikus tudomány. A szimptómák kezelése helyett a személyt minden szemszögbõl megvizsgálja: test, elme és lélek.

A Maharishi Ájurvéda különbözõ technikákkal dolgozik, hogy az egyén egyensúlyát visszaállítsa, ideértve mind az öt érzékszervet. A masszázs az érintésen keresztül hat; az étel, a fûszerek és a gyógynövények az ízlelésen keresztül fejtik ki hatásukat; az illóolajok a szagláson át hatnak ránk; a természet gyönyörûségét nézve a látást elégítjük ki; és a Gandharva Véda zene a fiziológiát harmonizálja a hallás eszközével.


A zene terápia ötlete nem az ájurvéda kizárólagossága. Tanulmányok sora bizonyítja be, milyen jelentõs hatással van az emberi fiziológiára és pszichológiára a zene. Megváltoztathatja a pulzusszámot, a keringést, a vérnyomást, az anyagcserét és a légzésszámot. Ezért a zenét sok kórházban alkalmazzák, hogy fájdalmat csillapítsanak., és csökkentsék a fájdalomcsillapítók és érzéstelenítés szükségességét. A Maharishi Gandharva Véda túlmegy a fiziológia pihentetésén: összhangba hozza az elmét és a testet a Természet körforgásával.


A klasszikus ájurvédikus szövegek különféle rágákat  vagy dallamokat írnak le a nap minden egyes szakára. Az ájurvédában a napi rutin nagyon fontos. Például, ha reggel 6 óra elõtt ébredünk, sokkal éberebbnek érezzük magunkat, mint mikor késõbb kelünk, és ha délben étkezünk, akkor jobban megemésztjük. A Gandharva Véda ugyanazt az elvet követi: a reggeli rága energizálhat, míg az esti elõsegíti a pihenést. Az egyes dósák kiegyensúlyozására is rendelik a különféle rágákat.


A természet e ritmusai és dallamai az indiai védikus hagyományból erednek. A risik, avagy az indiai védikus bölcsek, megismerték ezen a frekvenciákban rejlõ intelligenciát, és ezeket a zenében tükrözték le. A Maharishi Gandharva Véda a hang koherens áramlása, mely úgy lett tervezve, hogy elõsegítse a kiegyensúlyozódást, belsõ békét és a jobb egészséget. Ezeket a dallamokat pontosan lejátszva a nap megfelelõ idõszakában a környezet stresszét semlegesítjük, és harmonizáló hatást érhetünk el nemcsak az egyén tekintetében, hanem az egész világra nézve.


A Transzcendentális Meditáció technikája mellett a Maharishi Gandharva Véda egy olyan másik technika, mely a teljes agymûködést segíti. Tudományos kutatások kimutatták ennek a zenének a hatását a tudat, a viselkedés és a fiziológia területeire. Az emberi agy mûködésének integrálásával a pihenés állapotát hozza létre, valamint elõsegíti a boldogság megtapasztalását. Ennek eredményeképpen, az emberek azt tapasztalják, hogy csökken bennük a feszültség, az ingerlékenység és közöny. A mentális tevékenység lecsillapodásával megfigyelhetõ a tudatosság egy finomabb szintjének megtapasztalása.


A Maharishi Gandharva Véda a nap 24 órájára kínál rágákat, melyeket többféle hangszeren játszanak le: pl. szitáron, fuvolán és szantúron. A zenét legjobb csukott szemmel pihenõ helyzetben hallgatni. A rágák ideálisak akkor, ha lazítani szeretnénk este, és könnyen elaludni, vagy ha a munkába 10 perc szünetet szeretnénk iktatni. Hallgathatjuk õket bárhol, hogy pihenjünk és újra feltöltõdjünk.


Lissza fordítása

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*