Védikus Hagyomány

Maharishi: A zseni természete

1971. július 19-én Maharishi egy rövid beszélgetésben adott választ arra a neki feltett kérdésre, amely így hangzott: ki a zseni?

Maharishi elmagyarázta, hogy különbséget lehet tenni a zsenik és a nem zsenik kreativitását illetően. A zseni egyszerűen egy természetesen kreatív személy. Az pedig, hogy „kreatív személy”, annyit jelent, hogy az illető kevesebbet tesz, és többet teljesít. Ez a kreativitás.

„A kreatív embernek nem kell küszködnie”- folytatta Maharishi. „Csak egy nem kreatív ember küszködik; valaki, aki nem tud felülkerekedni az akadályokon, amelyekkel találkozik a teremtéshez vezető úton. Csak neki kell ezeken keresztül küszködnie”.

„A kreatív azt jelenti, hogy a személy tud teremteni és fenn tudja tartani a folyamatát az újjáteremtésnek. Bármely akadály, amely az út során felmerül, először is nem bukkan fel, mivel a személy eléggé erős. A kreatív intelligencia azon intelligencia, amely képes a teremtésre. És a teremtésre való képesség rendelkezik azzal a képességgel, hogy felülmúlja a stagnálás, tespedés minden formáját, valamint mindazt, ami hátráltathatja a fejlődést”.

Maharishi rámutatott, hogy a zseninek nagyon tiszta a tudata. Nagyon tisztán látja a dolgokat. „A zseni olyan módon közelít mindenhez, amely nem ismer akadályokat és ellenállásokat” – mondta Maharishi – „és folyamatosan fejlődik a eredményei által lépésről lépésre. Ez a zseni”.

Maharishi elmagyarázta, hogy vannak, akik nem látnak utat, megoldást. „Egy zseni nemcsak hogy látja az utat, a megoldást, de eléri a célt. Ez a zseni – egyszerűen csak egy kreatív ember. A kreativitás nagyobb alkalmazása nagyobb kényelmet jelent a cselekvő számára” – mondta Maharishi – „nagyobb teljesítőkészséget az egész környezet számára, és eredményeket magának a cselekvőnek”.

Ez a kreatív intelligencia alkalmazásának értéke. A zseni tisztán látja a dolgokat, „és ez az alapja annak, hogy a zseni élete természetesebb”. Az ő tudatossága szélesebb. „Egy kiszélesedett tudatosság az alapja a zsenialitásnak. És mi az ami a zseni életének jellemzője?” – kérdezte Maharishi. „Siker, fejlődés, eredmények önmaga és mások számára”.

„Így a tettek és eredmények mezején való könnyűség és az egyszerűség az, ami jelzi a lépteit a zseninek, vagy a kreatív embernek” – foglalta össze Maharishi.

Eredeti cikk megjelent: www.globalgoodnews.com 2009. ápr. 23.
Fordította: Sándor Miklós

Tags:

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*