Védikus Hagyomány

Brahmarishi Vaszistha a sorsról és a jelenben véghezvitt cselekvésről

– Ó Ráma, az óceánon hullámok jönnek és mennek, ám eközben a víz víz marad, ehhez hasonlóan bármilyen külső megjelenést is öltsön egy felszabadult bölcs, bölcsessége változatlan marad. Különbséget csak a tudatlan szemlélő vél felfedezni. Éppen ezért nagyon figyelmesen hallgasd végig mondandómat, s meglásd, tanításom végérvényesen eloszlatja majd benned a tudatlanság sötétjét!

A világban mindent saját erőfeszítéseinknek köszönhetően nyerünk el, s csupán egyéni erőfeszítésünk lankadása okozza az életünkben megjelenő sikertelenségeket. Mindez teljesen nyilvánvaló, s a sorsnak nevezett valami puszta kitaláció, sehol nem látható. A saját erőből való fáradozás, az egyéni erőfeszítés az a szellemi, szóbeli és testi cselekvés, mely a szent iratokban jártas bölcs utasításainak fényében történik. Ilyen fáradozás révén lett Indra a mennyek királya, Brahmá a teremtő, és a többi istenség is így jutott jelenlegi helyére.

A saját erőfeszítésnek két fajtája létezik: a múltbeli születésekből, valamint a mostani születésből származó. Utóbbi fölülmúlja az előbbit. A sors valójában az előző születésből eredő egyéni erőfeszítés. Ebben a születésben e kettő között folyamatos harc dúl, a győztes pedig úrrá lesz a vesztesen. Az olyan önerőből tett fáradozást, mely nincs összhangban a szent iratokkal, a káprázat vagy képzelgés vezérli. Amikor akadály gördül erőfeszítéseink útjába, nyomban vizsgáljuk meg, hogy nem estünk-e a megtévesztés csapdájába, s ha igen, azonnal javítsuk ki tevékenységünk irányát! A jelenben véghezvitt helyes cselekvésnél nincs hatalmasabb. Éppen ezért az egyénnek, még ha fogcsikorgatva is, de vissza kell térnie a saját erőfeszítéséhez, mert így a helyes erőfeszítéssel győzedelmeskedhet a gonosz, a jelenbéli fáradozással pedig a sors felett.

A lusta ember rosszabb egy szamárnál. Kerüljük a lustaságot, s az élet fogyását szem előtt tartva minden erőnkkel a felszabaduláson fáradozzunk! A gennyben vigadozó féreggel ellentétben, kerüljük az érzéki gyönyörök mocsarában való mulatozást! Aki azt mondja, a „sors irányítja tettét”, esztelen, s még a szerencse is elkerüli. Önerődből fáradozz a bölcsesség elnyeréséért, s az igazság közvetlen felismerésével rájössz majd, hogy fáradozásod nem volt hiábavaló! Bizony mondom, ha a lustaság nevével fémjelzett rettentő szörny eltűnne a föld színéről, nem lenne több írástudatlan és szegény. Csakis a lustaságnak köszönhető, hogy az emberek állat módjára, szerencsétlenül és szegénységtől sújtva tengetik életüket.

Folytatás:
https://www.tminfo.hu/vedikus-hagyomany/vaszistha-tanitasa-a-sorsrol-es-a-sajat-erofesziteseinkrol-ii-resz/

Forrás: A Vaszistha-jóga
A teljes mű megrendelhető: www.vaszistha.hu

2 hozzászólás

  1. Hamsa srác

    Ez igen.
    Kemény szöveg, de mélyen igaz

  2. Pingback: Vaszistha tanítása a sorsról és a saját erőfeszítéseinkről – II. rész — Meditáció Portál

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*