Kutatások

Vezető pszichiáter a Transzcendentális Meditációról

Dr. NORMAN ROSENTHAL, világszerte elismert pszichiáter és tudós, aki elsőként leírta a „seasonal affective disorder (SAD)” (évszakok szerint pszichiátriai zavar) jelenségét, a közeljövőben fogja bemutatni legutóbbi kutatásait , melyek a Transzcendentális Meditációnak a bipoláris elmezavarra és a háborús helyzethez kötődő poszt-traumás stressz zavarra vonatkozó hatását vizsgálják.

Új könyve, melynek címe: Transzcendens: Gyógyulás és átalakulás a Transzcendentális Meditáció segítségével – június 2-án fog megjelenni a Penguin kiadó gondozásában. 

„Ha ilyen hatást figyelnének meg valamilyen orvosság hatására, az milliárd dolláros ipari üzletet jelentene, és mindenkinek azonnal hozzáférhetővé tennék” – mondta Dr. Rosenthal annak alapján, hogy szívroham és agyvérzés bekövetkezésének esélye és az ezek következtében való elhalálozás aránya 47%-kal csökkent azon szívkoszorúér megbetegedéssel küszködő betegeknél, akik gyakorolták a Transzcendentális Meditációt. A tanulmányt 2009. novemberében mutatták be az Amerikai Szívgyógyászati Konferencián. 

Dr. Rosenthal úttörő volt a fény terápia alkalmazásában az SAD kezelésében karrierje alatt, melynek során díjnyertes kutatóként tevékenykedett az Egyesült Államok Nemzeti Mentális Egészségügyi Intézetében (National Institute of Mental Health).

Széleskörű kutatásokat végzett a hangulat-, alvás-, és biológiai ritmus zavarokról, melynek eredményeként több mint 200 tudományos publikációt írt. Mindezek mellett, javasolja a Transzcendentális Meditációt a poszt-traumás stressz zavar megelőzésére és kezelésére. 

Dr. Norman E Rosenthal új könyve elismeréseket kap a legkülönbözőbb helyekről. 

David Lynch filmkészítő azt mondta a könyvről: „Ez az eddigi lejobb könyv a Transzcendentális Meditációról: hozzáférhető, tárgyilagos, elkötelezett, tudományos, gyakorlatias és mélyreható. Nagyon élvezetes olvasnivaló, amely megváltoztathatja az életedet”. 

A szívsebész és média személyiség, Mehmet Oz szerint „alapvető fontosságú könyv, különlegesen értékes – egy ajándék, ami segít megvilágosulni, és talán átalakulni is”. 

Rosenthal széles körben, és nagy példányszámban megjelenő könyve vonzani fogja egyaránt azokat, akik csak most kívánnak megismerkedni ezzel az ősi technikával, és azokat a tapasztalt meditálókat is, akik szélesíteni szeretnék a tudásukat és mélyíteni a megértésüket ezzel kapcsolatban. 

Azzal, hogy bemutatja lenyűgöző történetek válogatott sokaságát, igen magas szintű kutatásokat, és az író saját orvosi tapasztalatát, Rosenthal bemutatja a Transzcendentális Meditáció értékét az érrendszeri megbetegedések megelőzésében, a félelem és depresszió csökkentésében, és abban, hogy ez hogyan tud segíteni visszatérni embereknek a gyógyszer- és alkohol-függőségből.

Fejezeteket szentel például arra, hogy bemutassa a Transzcendentális Meditáció jótékony hatásait a belvárosi iskolákban lakó gyerekek számára, vagy az olyan emberek rehabilitálásában való alkalmazásának lehetőségeit, akikről gyakran megfeledkezünk, mint például a börtönlakók, vagy a hajléktalan férfiak és nők. 

Rosenthal hangsúlyozza, hogy a Transzcendentális Meditáció segíthet még a kifejezetten sikeres embereknek is abban, hogy teljesen és gazdagabb életet éljenek. Ennek bemutatására interjút készít olyan hírességekkel a könyvben, mint Paul McCartney, Ringo Starr, Martin Scorese, Russell Brand, és Laura Dern, akik mindannyian már jóideje gyakorolják a TM-et. 

Rosenthal könyvének központi lényege összefoglalóan szólva az, hogy mivel a TM megváltoztatja az agyat, óriási körben segít különböző embereknek abban, hogy hosszabb és jobb életet éljenek, és élethosszig tartó sikerben legyen részük.

Bethlen Gábor

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*