Kutatások

Transzcendentális Meditáció: csökkenő depresszió

A közelmúltban készült két tanulmány szerint a Transzcendentális Meditáció technika egy hatékony megközelítés ahhoz, hogy csökkentsék a depresszió tüneteit. A tanulmányokat a Viselkedésgyógyászati Társaság (Society of Behavioral Medicine) 31. éves találkozóján mutatták be az amerikai Seattle-ben, Washington államban.

A kutatást a Los Angeles-i Charles Drew Egyetemen, illetve a Kohala-ban található Hawaii Egyetemen végezték. A kutatásban olyan Hawai-i lakosok, valamint afro-amerikaiak vettek részt, akik elmúltak 55 évesek, és akiknél fennáll az érrendszeri megbetegedések veszélye. A résztvevőket véletlenszerűen jelölték ki a Transzcendentális Meditáció programra, vagy egy olyan kontroll-csoportba, mely tagjainak egészségügyi képzést biztosítottak. 9-12 hónappal később egy általános depresszió tesztet végeztek el az alanyokkal. 

A Transzcendentális Meditáció technikát gyakorló személyeknél jelentős csökkenés mutatkozott a depressziós tüneteket illetően, összehasonlítva a kontroll-csoport tagjaival. A legjelentősebb csökkenés azoknál az alanyoknál mutatkozott, akiknél korábban klinikailag jelentős depresszió tünetei mutatkoztak – utóbbiaknál a depressziós tünetek 48%-os csökkenése volt tapasztalható. 

Ezek az eredmények bátorítóak és támogatást jelentenek ahhoz, hogy vizsgáljuk a Transzcendentális Meditáció hatékonyságát klinikai depresszió kezelésének terápiás segédeszközeként, mondta dr. Hector Myers, a tanulmány társ-szerzője, az U.C.L.A. Pszichológia a Klinikai Gyakorlatban részlegének professzor-igazgatója. 

A tanulmány eredményei időszerűek. Az idősebb amerikaiak körében a depresszió egy kifejezetten előrehaladott betegség – megközelítően minden ötödik ember szenved a depresszió valamilyen formájától. 

A tanulmányokat a Nemzeti Egészségügyi Intézetek (National Insitutes of Health), a Nemzeti Szív Tüdő és Vér Intézet (National Heart Lung and Blood Institute) és a Kiegészítő és Alternatív Orvoslás Központ (National Center for Complementarty and Alternative Medicine) támogatásának segítségével végezték. 

A depresszió hatása a társadalomra: 

  • Összességében 12,4 millió nő és 6,4 millió férfi szenved a depressziótól az Egyesült Államokban.
  • A depresszió jelentős rizikó faktor az érrendszeri megbetegedésben szenvedők számára, már kisebb fokú depressziós tünetek is kapcsolatba hozhatóak megnövekedett érrendszeri problémákkal.
  • A tanulmány szintén meghatározta azt is, hogy a depresszió a munkahelyen és az orvosi kezelések során évente körülbelül 83,1 milliárd dollárt emészt fel pusztán az USA-ban.

Bethlen Gábor

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*