Kutatások

Maharishi Legyőzhetetlen Honvédelmi Technológiája

Dr. David Leffler, a Haladó Katonai Tudományok Központjának igazgatója tudatta szerkesztőségünkkel a hírt, miszerint a Zrinyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem professzora érdeklődik Maharishi Legyőzhetetlen Honvédelmi Technológiája iránt. Eme örömteli hír üdvözléseként tudományos kutatásokat összefoglaló cikksorozatot indítunk – Leffler úr kérésére – portálunkon.

(Az alábbi cikk témája részletesen bemutatásra került a Nemzetközi Szociológiai Társaság, valamint a Seoul Nemzeti Egyetem és a Koreai Katonai Akadémia által szervezett kutatási konferencia keretében, Dél-Koreában.) 

Bevezetés 

A katonaság elsődleges feladata, hogy teljesen megvédje országát az – akár hazai, akár külföldi – ellenségek támadásaitól. Sok országban életek vesznek el és hatalmas mennyiségű erőforrást költenek a védelemre az ilyen ellenfelekkel szemben. Az, hogy megakadályozzuk az ellenségek létrejöttét egyaránt hatásos és költségkímélő, tekintve a béke tényleges létrejöttét. 

A jelen cikk bemutat egy új szerepkört a katonaság számára: az ún. „Prevention Wings” [= megelőző szárny, megelőző hadtest] alkalmazását, melynek célja az, hogy megelőzze, hogy ellenség üsse fel a fejét. Az új megközelítés az ősi védikus hagyományokból származik és a következőképp nevezhetjük: „Invincible Defence Technology” (IDT)[Legyőzhetetlen Honvédelmi Technológia], melynek kapcsán több, mint ötven tudományos tanulmány igazolja, hogy hatékonyan el lehet vele érni a kívánt célt. A módszer alkalmazása közrehat a békekötéseknél, békefenntartásnál és a békés állapotok egyéb létrejöttében. 
Az országos hadsereg személyi állományának 2-3 százaléka lenne önkéntes jelleggel kiképezve Transzcendentális Meditációra (TM) és TM-Szidhi programra. 
Tanulmányok kimutatják, hogy az IDT csökkenti a kollektív társadalmi stresszt, amely sokak szerint felelős a háborúkért, a terrorizmusért és a bűnözésért. 
A kollektív stressz hiánya egyben jelenti a feszültségek hiányát az országok, vallási csoportok között, sőt még az egyéni terroristák tekintetében is. 
Azáltal, hogy alkalmazzák ezt az emberi erőforrás alapú, emberi életet nem követelő, nem destruktív technológiát, előreláthatólag bármely katonaság le tudja csökkenteni a társadalmi feszültségeket és meg tudja előzni az ellenség létrejöttét. 
A társadalmi stressz és a háborúk örökös körforgása: 
 
Ahogy az első ábrán is látszik, a háború egy sajátos körforgás. A társadalmi feszültségek felhalmozódnak, és a diplomaták már nem képesek feloldani a nézeteltéréseket. Csoportok határolódnak el egymástól, kialakulnak az ellenséges felek.  
A katonai erő lényegi jelentése, hogy elrettentse az ellenségét. Ha az elrettentés nem használ, a csapatokat hadba hívják. Ez látszólag megoldja a problémát, de a valóság az, hogy a feszültségek megmaradnak és ez további háborúk alapját jelenti. 
A Transzcendentális Meditáció vallásmentes, nem kíván változtatást az egyéni meggyőződésekben. A technika India ősi védikus hagyományából származik.  
Az egykori Maharishi Mahesh Yogi vezette be a Transzcendentális Meditáció technikát 1956-ban. A tudomány a megnövekedett társadalmi koherenciát, amely a TM-ből és a még erőteljesebb TM-Szidhi program eredményeként létrejön, „Maharishi-hatásnak” nevezi. 
Maharishi már annak idején előrevetítette, hogy ha a népesség egy százaléka gyakorolja a TM programot, az egész társadalomban erősödik a nyugalom és a harmónia. Továbbá azt is megmondta, hogy ugyanez az eredmény elérhető, ha a népesség egy százalékának a négyzetgyökének megfelelő számú egyén gyakorolja a TM-Szidhi programot csoportosan naponta kétszer. 
 
Ezek az előrevetített eredmények megismételhetően láthatóak magas szintű kutatási eredményekben (lásd angol nyelven a köv. rész függelékét – szerk.). 
Társadalmi kutatások a Maharishi legyőzhetetlen Honvédelmi technológiával (IDT) kapcsolatban 
Több mint ötven tudományos kutatás igazolja, hogy az IDT társadalmi feszültséget csökkentő hatását. A Maharishi-hatáshoz kapcsolódó tanulmányokat olyan neves szakmai folyóiratokban publikálták, mint:  
„The Journal of Conflict and Resolution” [A szembenállás és megoldás című  amerikai folyóirat], 
„Social Iudication Research” [A társadalmi ítélkezés c. am. folyóirat], 
„Journal of Crime and Justice” [A bűn és igazság c. am. folyóirat],  
„Journal of Mind and behaviour” [Az elme és viselkedés c. am. folyóirat],  
„Journal of Neuroscience” [A neurológia tudománya c. am. folyóirat]. 
A kutatások jó része olvasható a szerzővel közösen szerkesztett szaklapban is, amelyet kiad a „Security and Political Risk Analysis” (SAPRA) [Biztonsági és Politikai Kockázatelemző] elnevezésű intézmény. A kiadvány címe: „Alternatíva a Katonai Erőszakra és félelem alapú elrettentésre: húsz év kutatás a Maharishi-hatás alkalmazásáról.”. 
A tudományos kutatások kimutatták, hogy a társadalmi jelzők (indikátorok) úgy, mint a terrorizmus mértéke, a háborús halálesetek, háborús sebesültek száma, háborús konfliktusok mértéke és a bűnözés szintje javulást mutattak, amikor elegendő ember gyakorolta ezen egyedülálló pszicho-fiziológiai módszereket. 
Az eredmények tartalmazzák a békés elhatározások iránti növekvő tendenciák igazolását és a csökkenést a háborús halálesetek, háborús sérülések, ált. háborús cselekmények gyakorisága, vagyoni károk előfordulása, ellenséges megnyilvánulások, nemzetközi összetűzések és terrorcselekmények okozta halálesetek tekintetében. 
Jó pár éve egy egyedülálló demonstrációnak lehettünk tanúi az Egyesült Államokban, melyet a Social Iudication Research intézet rögzített. A beavatkozásra az USA fővárosában, Washington D.C.-ben került sor. 
Az előrejelzések már előre be lettek jelentve a kormányzat vezetőinek és az újságoknak. A felmérés során az időhöz kötött mérést alkalmazták. 
A felmérés szabályszerűségét egy független szakértő szervezet végezte, a hivatalos időtartam 1993. június 7-től július 30-ig tartott. A fő eredmény az volt, hogy a bűnözés végül 23%-kal esett az előrejelzett szint alá, amikor a TM-Szidhi-csoport elérte a maximális létszámát. A hétvégéknek, a hőmérsékletváltozásoknak és a korábbi társadalmi tendenciáknak a hatása nem jelentős a mért változás szempontjából. 
Az 1983-as Libanoni konfliktus során, amikor az IDT csoport mérete Jeruzsálem közelében változott, a háborúhoz köthető halálos áldozatok száma Libanonban, a TM-Szidhi-csoport létszámának változásához köthetően változott napról napra:  
 
Azon a ponton, amikor a legmagasabb volt az IDT résztvevők száma, a háborús halálesetek 76%-kal csökkentek. A résztvevők ekkor elérték az elméletileg megkívánt létszámot, a népesség egy százalékának négyzetgyökét, de ennek huzamos fenntartására sajnos nem volt mód. 

 
Folytatjuk… 
Fordította: ifj. Szatmári Sándor

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*