Kutatások

Daily Telegraph: A Transzcendentális Meditáció segíthet a depresszió kezelésében

A Transzcendentális Meditáció (röviden TM) egy stressz csökkentő technika, melyet egykoron (részben) a Beatles tett népszerűvé. Egy új keletű tudományos vizsgálat rámutat, hogy sikeresen használható a depresszió kezelésére.

A kutatók eredményei szerint a depressziós tünetek közel a felére csökkentek azok körében, akik ezt a terápiát folytatták 12 hónapon át. A Transzcendentális Meditáció támogatói szerint ez a fajta meditáció képes a stressz csökkentésére és egy nyugalmi állapot megteremtésére, melyet „pihenő éberségnek” neveznek.

Az évezredes indiai hagyományokon alapuló Transzcendentális Meditáció a hatvanas évek végén jött divatba a nyugati országokban, amikor a Beatles tagjai, valamint olyan hírességek, mint Mia Farrow vagy Donovan váltak a módszer követőivé. A TM gyakorlása 15-20 percen keresztül, csukott szemmel, kényelmes ülő helyzetben történik, miközben az ember csendesen ismételget egy személyre szabottan átadott, jelentés nélküli szót, avagy mantrát.

Világszerte sok ezer gyakorló vallja, hogy a meditáció révén boldogabbakká és egészségesebbekké váltak. Egy újabb tudományos vizsgálat szerint, mely Seattle-ben, a Magatartástudományi Társaság éves közgyűlésén kerül ismertetésre, a meditáció a depresszió kezelésében is segít, és még olyan páciensek esetében is hatékony lehet, akiknél csak a depresszió kockázata mutatható ki, de még nem váltak beteggé.

A depresszió a modern világ egyik igen komoly problémája. Nemzetközi szinten (és Magyarországon is) a felnőtt lakosság több mint 15 százaléka élete során legalább egy súlyos depresszión átesik, ezek fele egynél több alkalommal.

– Eredményeink igen biztatóak, és alapot nyújtanak ahhoz, hogy a Transzcendentális Meditáció hatékonyságát további vizsgálatoknak vethessük alá a depresszió kezelésében – nyilatkozta Dr. Hector Myers, a tanulmány társszerzője, a Los Angelesi-i Kalifornia Egyetem (UCLA) professzora, egyben az egyetem pszichológia tanszékén a klinikai pszichológusok képzésének vezetője.

Az UCLA-n végzett kutatások során 36, klinikai depresszióban szenvedő egyént vizsgáltak, egy másik, a Hawaii Egyetemen folytatott vizsgálat pedig 112 olyan egyénre irányult, akik a szívmegbetegedések kockázatát mutatták, valamint igen magas volt náluk a depresszió kialakulásának kockázata. Mindkét tanulmány során a csoportok tagjait összehasonlították olyan egészséges emberekkel, akiket szintén arra kértek, hogy gyakorolják a Transzcendentális Meditációt. A kutatás egy egy éves időszakon keresztül figyelte a két csoport tagjait.

A vizsgálatok eredménye szerint a páciensek igen gyorsan megtapasztalták a meditáció jó hatásait. A depresszióban szenvedők arról számoltak be, hogy tüneteik a kezelés elkezdődésétől számítva mintegy felére csökkentek, és a hatások az év hátralévő részében is fennmaradtak. Hasonlóképpen, azok körében is, akik a szívmegbetegedések kockázatát mutatták, a meditáció jó hatásai három hónap elteltével már megmutatkoztak, és ez idő alatt a depressziós tünetek is mintegy harmadára estek vissza. A jó hatások itt is megmaradtak az egész év során, miközben a páciensek folytatták a meditáció gyakorlását.

Az elmúlt évben azt is kimutatták, hogy a meditáció a szívbetegek körében csökkentheti a szívinfarktus kialakulásának kockázatát. Korábbi tanulmányok pedig még azt is jelzik, hogy a Transzcendentális Meditáció csökkenti a vérnyomást, továbbá hasznos a fájdalmaktól szenvedő betegségek, az alvásproblémák, a kimerültség, valamint a szorongásos rendellenességek esetén is.

Ez év elején egy mentális egészséggel foglalkozó jótékonysági szervezet annak érdekében tett felhívást, hogy ez a fajta kezelési mód elérhető legyen az angol egészségügyi rendszer keretein belül, minden olyan ember számára, aki depresszióban szenved. Ám arra is felhívták a figyelmet, hogy a körzetorvosoknak csak mintegy fele fér hozzá azokhoz a kurzusokhoz, amelyet felírhatnának betegeik számára. 

(A Daily Telegraph cikke nyomán)

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*