Kutatások

Az American Heart Association ajánlja a Transzcendentális Meditációt

Alább két, tudományos jelentőségű hírt adunk közre: cikkünk első részében az American Heart Association a magas vérnyomás alternatív módszerekkel történő kezelését vizsgáló tanulmányát, a második részben pedig a kongói menekülteken végzett TM-kutatási eredményeket ismertetjük.

Az American Heart Association ajánlja a Transzcendentális Meditációt

Az amerikai kardiológusokat, szívgyógyászokat tömörítő legnagyobb szakmai szervezet, az American Heart Association 59 oldalas, a magas vérnyomás alternatív módszerekkel – így a Transzcendentális Meditációval – történő kezelési lehetőségeit vizsgáló kutatási eredményét közölte a Hypertension szakfolyóirat a 2013. április 22.-ei számában: http://bit.ly/Y61db4

A Transzcendentális Meditáció hatásait a klinikai gyakorlatban a csökkenő vérnyomással lehet megfeleltetni az American Heart Association állásfoglalása szerint. A kutatás olyan, magas vérnyomással küzdő személyeket vizsgált, akik számos alternatív módszert próbáltak alkalmazni a vérnyomás csökkentése érdekében. E módszerek: Transzcendentális Meditáció, a Jon Kabat-Zinn-féle éberségmeditáció, Iyengar-jóga, biofeedback, éberség-alapú stresszcsökkentés (MBSR), más relaxációs technikák, akkupunktúra, eszköz-vezérelt légzés-szabályozás, dinamikus aerobik, dinamikus edzés, izometrikus kézgyakorlatok.

A kutatás különféle kategóriákba sorolta a hatékonyságot a tudományos kutatásoknál alapkövetelményként számító statisztikai módszertan szerint. Három fő csoport szerint osztották fel a vizsgált alternatív módszereket:

  1. viselkedési terápiák – e csoportba sorolták a TM-et, más meditációs és relaxációs módszereket, a biofeedbacket és a jógát;
  2. nem-inváziv eljárások, eszközök  – e csoportba sorolták az akkupunktúrát és az eszköz-vezérelt légzés-szabályozást;
  3. feladat-alapú gyakorlatok  – e csoportba sorolták a dinamikus aerobikot, a dinamikus edzést és az izometrikus kézgyakorlatokat.
Az American Heart Association szakmai ajánlásai a vizsgált alternatív módszerek tekintetében
Az American Heart Association szakmai ajánlásai a vizsgált alternatív módszerek tekintetében

Mint a fenti ábrán látható, a Transzcendentális Meditáció, és a biofeedback kapott Class IIB, Level of Evidence B besorolást. A no benefit – nincs hatás” jelölés a tudományos kutatásokban használt statisztikai módszertan szerint értelmezendő. A jelenleg elérhető tudományos kutatások alapján az American Heart Association – a kutatás tárgyát képző – meditációs és a relaxációs módszerek közül csak a Transzcendentális Meditáció alkalmazását javasolja az orvosi praxis részeként.

sdsd
Az American Heart Association hatásfok/bizonyíték osztályzási rendszere

A tanulmány ismét rávilágít arra a tényre, hogy az egyes meditációs és relaxációs módszereknek nincs azonos hatása a magas vérnyomás csökkentése terén sem, ezért a magyar sajtóban is gyakorta tapasztalható általánosítás nem helyénvaló, sőt, megtévesztő.

Az amerikai egészségügyi kormányzati szervezet, a National Institutes of Health az elmúlt 20 évben 24 millió dollárral támogatta a Transzcendentális Meditáció kutatását a szív- és érrendrendszeri betegségek vonatkozásában, e nagyszabású kutatási program mutatkozott meg az amerikai kardiológusok szakmai ajánlásában.

Kongói menekültek és a Transzcendentális Meditáció

A Journal of Traumatic Stress 2013:1-14. szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint a Transzcendentális Meditáció csökkenti a PTSD – poszttraumatikus stressz-szindróma – tüneteit. A kutatást kongói menekülteken végezték. A kutatás arról számol be, hogy már 1 hónap rendszeres TM-gyakorlás után normalizálódott a háborús övezetből elmenekült, TM-et elsajátító civilek állapota, s a kísérlet teljes, 135 napos időtartama alatt mindvégig mutatkozott a PTSD tüneteinek jelentős csökkenése. A tanulmány emellett beszámol arról is, hogy a vizsgált személyeken nem észleltek semmilyen mellékhatást.

Az amerikai kardiológusok, szívgyógyászok által javasolt Transzcendentális Meditációval két előadás keretében lehet megismerkedni: www.tminfo.hu/tm-tanfolyam

A Transzcendentális Meditáció hazai kormányzati szakmai ajánlása:

One Comment

  1. Pingback: Transzcendentális Meditáció — Kutató-pszichológus véleménye a meditáció három típusáról

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*