Kutatások

A Transzcendentális Meditáció csökkenti a tinédzserek szívbetegségeinek kockázatát

A Georgia Egészségtudományi Egyetem által elvégzett tudományos kutatás szerint a Transzcendentális Meditáció napi kétszer 15 perces gyakorlása csökkenti az afro-amerikai tinédzserek szív- és érrendszeri megbetegedésének kockázatát. A kutatást 62 afro-amerikai fiatalt vizsgálva végezték négy hónapon keresztül, tekintettel arra, hogy közülük minden 10. személy szív- és érrendszeri problémával szembesül.

Dr. Vernon Barnes
Dr. Vernon Barnes

A tudományos kutatást Dr. Vernon Barnes, a Medical College of Georgia fiziológusa, és Dr. Frank Treiber pszichológus vezette. A vizsgálat tárgyát képző 62 vizsgált fiatal fele, 31 fő tanulta meg a Transzcendentális Meditációt, míg kontroll-csoportba osztott 31 személy nem meditált. A vizsgálatokat ún. kétdimenziós echokardiográfia eljárással végezték a meditáció megtanulása előtt, illetve a meditáció-gyakorlás alatt. Az echokardiográfiával a bal szívkamra tömegét, s annak változásait mérték. „A bal szívkamra szívizom-növekedése fokozottan terheli a szívet, így magas vérnyomást okoz” – nyilatkozta Dr. Barnes.

Group-ResearchA Transzcendentális Meditációt Dr. Vernon Barnes az éjszakai mélyalvás nyújtotta pihenéshez hasonlítja: „A TM az alvásnál mélyebb pihenést eredményez. A statisztikák szerint minden 10. fiatalnak magas a vérnyomása. Ha gyakorolják a fiatalok a Transzcendentális Meditációt, csökkenthetik a szív- és érrendszeri betegségek előfordulási arányát, illetve más egészségügyi előnyöket is élvezhetnek a meditáció által”.

Mint korábbi cikkünkben beszámoltunk róla, az Amerikai Szívgyógyászok Társasága kiegészítő terápiaként javasolja a Transzcendentális Meditációt az amerikai szívgyógyász orvosok számára. E neves szakmai ajánlást az American Heart Association a vizsgálat tárgyát képző – a jelenleg rendelkezésre álló tudományos kutatásokon végzett elemzés alapján – meditációs és relaxációs módszerek közül csak a TM számára biztosította.


Az amerikai kardiológusok, szívgyógyászok által javasolt Transzcendentális Meditációval két előadás keretében lehet megismerkedni. Az előadások helyszínéről, időpontjairól a TM-tanfolyam.hu
címen lehet érdeklődni.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*