Kutatások

A Transzcendentális Meditáció 27 százalékkal csökkenti a szabad gyököket

Az International Institute of Biophysics (Neuss – Németország), a Karl und Veronica Carstens-Stiftung (Essen – Németország), valamint az Utrecht University; Faculty of Biology (Utrecht – Hollandia) intézetek által elvégzett tudományos kutatási eredményről számolunk be, mely a Journal of Alternative & Complementary Medicine szakfolyóirat 2008/14. számában jelent meg. A kutatás az oxidatív stressz (a szabad gyökök) meditációs módszerekkel történő csökkentését vizsgálta. A vizsgált módszerek a következők voltak: Transzcendentális Meditáció (TM) [a kék ábrán vörös színnel jelölve], az „OMT”-csoportban a Tao, a Zen, a Keresztény és a Hindu Jóga-meditáció [a kék ábrán sárga színnel jelölve], valamint a kontroll, semmilyen módszert nem gyakorló alanyok [a kék ábrán rózsaszín színnel jelölve].

Az oxidációs stressz-szint csökkenésének grafikonja
Az oxidációs stressz-szint csökkenésének grafikonja

Az egyes vizsgálati csoportok létszáma 20 fő volt, így összesen 60 fő részvételével végezték a kutatást. A kontroll, nem-meditáló csoport tagjai a kutatás előtt arról nyilatkoztak, hogy egészségesek, és nem dohányoznak. A szabad gyökök vizsgálatát 12 anatómiai ponton végezték, így többek közt az elülső testrészen, a fejen, a nyakon és a kezeken.

A vizsgálat szerint a Transzcendentális Meditáció a legnagyobb mértékben, 27%-al, az „OMT”-csoport meditációs módszerei pedig 17%-al csökkentették a vizsgált alanyok esetében a szabad gyököket, összehasonlítva a kontroll, nem-meditáló csoporttal. A vizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy a kutatásban vizsgált meditációs módszerek rendszeres gyakorlása csökkenti az oxidációs stresszt, a szabad gyököket. Az oxidációs stresszről Dr. Pados Gyula, c. egyetemi docens cikkében lehet olvasni: http://bit.ly/17Qt6Vx


A Transzcendentális Meditációval két díjmentes előadás keretében lehet megismerkedni, az előadások időpontjáról, helyszínéről a tm-tanfolyam.hu címen lehet érdeklődni.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*