Kutatások

A hosszú távú TM-gyakorlás eredménye: jelentősen csökkenő orvosi kiadások

Egy nemrégiben közzétett kanadai vizsgálat szerint azoknak az embereknek az egészségügyi kiadásai, akik huzamosabb időn át kiemelkedően magas költségű egészségügyi ellátásra szorultak, átlagosan 28 százalékkal csökkentek a Transzcendentális Meditáció stresszcsökkentő technikájának elsajátítása után öt évvel. Ez általános egészségi állapotuk nagyfokú javulását tükrözi.

Ezek a kutatási eredmények hatalmas jelentőségűek állami- és közegészségügyi szempontból, mivel a legtöbb populációban általában az emberek egy igen kis százaléka felelős az egészségügyi kiadások zöméért.

Kanadában, ahol az összes törvényes lakos az egészségügyi ellátórendszer, a Medicare tagja, a páciensek azon öt százalékának egészségügyi kiadásai, akinek az ellátása a legtöbbe kerül, teszik ki a közegészségügyi kiadások 43 százalékát. Továbbá, a nyugdíjas korú lakosság azon 25 százaléka, aki a legtöbb kiadást igényli, felelős az összkiadás 85 százalékáért.

Ez a tanulmány a kanadai Medicare rendszer 284 használójának orvosi kiadásait – a körzeti orvos, a kórházi specialista, valamint a kórházi kezelés költségeit – követte nyomon Quebec városában öt éven keresztül. A felmérés kezdetén az összes vizsgált alany az egészségügyi rendszer felső 10 százalékába tartozott az orvosi kiadások terén, és sokan a megelőző években folyamatosan rendkívül magas orvosi kiadásokat produkáltak. 142 alany sajátította el a Transzcendentális Meditációt, a másik 142 egy nem meditáló kontrollcsoportot képezett.

A vizsgált öt éves időszak során a TM-es csoport éves orvosi költségei szignifikáns mértékben csökkentek, míg a kontrollcsoport kifizetései nem mutattak jelentős változást. Az első év után a TM-es csoport kiadásai 11 százalékkal csökkentek, öt év után az összes csökkenés elérte a 28 százalékot.

A krónikus stressz az első számú tényező, amely a magas orvosi kiadásokban szerepet játszik. A stressz csökkentése így segíthet e költségek lefaragásában is. Más kutatások, köztük randomizált klinikai vizsgálatok jelzik, hogy a Transzcendentális Meditáció javítja a fizikai és a mentális egészséget, csökkenti a cigaretta és más káros anyagok fogyasztásának mértékét, valamint egyéb egészségtelen szokásokat és kockázati tényezőket, amelyek krónikus megbetegedésekhez és ezek nyomán nagy egészségügyi kiadásokhoz vezetnek.

A kutatás vezetője, Dr. Rober E. Herron független kutató, a kanadai Center for Health Systems Analysis (Egészségügyi Rendszerek Elemzésének Központja) vezetője. Egy korábbi kanadai vizsgálatban, melyet időskorú lakosok bevonásával végeztek, a TM-es csoport orvosi kiadásainak öt éves kumulatív csökkenése a 65 év felettiek körében a kontrollcsoporthoz viszonyítva elérte a 70 százalékot.

Az amerikai egészségbiztosítás igénybevevőinek körében a TM-gyakorlók az összes megbetegedés terén csökkenő értékeket mutattak.

35827_webEgy tizenegy éven át tartó, a népesség egész keresztmetszetére kiterjedő vizsgálat Iowa államban azt találta, hogy azok a 45 év felettiek, akik a TM technikát gyakorolták, a kontrollcsoporthoz képest 88 százalékkal kevesebb korházi napot töltöttek egészségügyi intézményekben. Orvosi kiadásaik 60 százalékkal tettek ki kevesebbet az átlagnál.

Az új vizsgálatot kommentálva, Dr. Herron elmondta, hogy ezek az eredmények óriási jelentőségűek az egészségpolitika számára, hiszen megmutatják, hogy lehetséges anélkül csökkenteni az egészségügyi kiadásokat, hogy megkurtítanánk a juttatások körét vagy megnövelnénk az adókat.

– Egyetlen más költségmegtakarító intézkedés sem volt képes a kiindulástól számított öt év alatt 28 százalékkel csökkenteni az egészségügyi kiadásokat. A TM-megtanulásának támogatásával most lehetségessé válik, hogy megmentsük az egészségbiztosítási rendszert.

A kutatás megjelent:
American Journal of Health Promotion vol. 26, no. 1, pp. 56-60

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*