Transzcendentális Meditáció

Wall Street Journal: George Lucas is támogatja a Transzcendentális Meditációt

A Wall Street Journal november 26-ai száma számolt be arról a hírről, miszerint David Lynch, Clint Eastwood, Martin Scorese, és George Lucas hollywoodi filmrendezők közösen összefogtak, hogy támogassák az „Operational Warrior Wellness” (Harcképes Katonai Wellness) elnevezésű programot.

Az országos szintű kezdeményezés célja, hogy segítsen 10 ezer olyan háborús veteránnak, akik áldozatul estek a PTSD (Post Traumatic Stress Disorder – Poszt Traumás Stressz Rendellenesség) elnevezésű pszichiátriai megbetegedésnek, és akiknek a kezdeményezés segítségével lehetőségük lesz megszabadulni e mentális bajtól a Transzcendentális Meditáció technika segítségével.

A TM technika iránti szükséglet hatalmas és sürgető. Megközelítőleg 500 ezer iraki és afganisztáni háborús veteránt tartanak számon, akik 2001 óta visszatértek az Egyesült Államokba – 35 százalékuk szenved Poszt Traumás Stressz Rendellenességben, vagy valamely más mentális megbetegedésben.

A PTSD a folyamatos fezsültség, aggódás hatására kialakuló betegség, amelyet közvetlen életveszély, vagy más erős félelem vált ki. Azoknál az embereknél, akik a PTSD-től szenvednek, olyan pusztító tünetek kísérik a betegséget, amelyek magukba foglalják a visszatérő rémálmokat, néhány pillanatnyi figyelem-kimaradásokat, különböző fóbiákat, félelmeket, intenzív dühkitöréseket, álmatlanságot, állandó izgatottságot és érzelmi tompaságot.

Az elmúlt két évtized alatt kutatások igazolták, hogy olyan háborús veteránok körében, akik elsajátították a Transzcendentális Meditáció technikát, szignifikáns fejlődés volt tapasztalható egészségi állapotukban a technika elsajátítását követően. Ez ösztönözte a növekvő érdeklődést a kormány, a katonai egészségügyi szolgálatok, orvosok és a veterán csoportok részéről, hogy javasolják a TM program elsajátítását a PTSD-ben szenvedő veterán katonáknak.

David Lynch az „Operation Warrior Wellness” programot egy nemzetközi hírkonferencia keretei között mutatta be december 13-án New York-ban. A világhírű rendezőhöz csatlakozott videó-közvetítés útján Cleant Eastwood, és személyesen számos kutató-szakorvos, valamint II. világháborús, vietnámi, a boszniai, iraki és afganisztáni háborúkat megjárt veteránok is felszólaltak az eseményen.

A konferenciát követően David Lynch adománygyűjtő gálát tartott a veteránok javára induló kezdeményezés részére a New York-i Metropolitan Művészeti Múzeumban. Csatlakozott hozzá Dr. Mehmet Oz, Russel Brand, Katy Perry és más hírességek.

2005-ös megalapítása óta a David Lynch Alapítvány több mint 150 ezer veszélyeztetett helyzetű tanuló számára biztosított ösztöndíjat, mellyel elsajátíthatták a Transzcendentális Meditáció technikát. Az elmúlt két évben a Lynch Alapítvány gyűjteni kezdett olyan programokra is, amelyek a népesség más veszélyeztetett helyzetű rétegei számára biztosít anyagi támogatást rehabilitációs programokban résztvevők, és elítélt rabok számára egyaránt.

David Lynch a következőket mondta a Wall Street Journal-nak: „E férfiak és nők nagy szolgálatot tettek, tiszteletet érdemelnek azért, hogy annak ellenére, amiken keresztül mentek, nem akarnak gyengének tűnni, vagy bevallani szenvedésüket”. Lynch úgy érzi, hogy az öngyilkosság nagyarányú előfordulása és más stresszhez kötődő rendellenességek a hazatérő háborús veteránoknál azt mutatják, hogy szükségük van segítségre.

„Clint Eastwood ugyanolyan vagány, mint ezek a veteránok, és mégis régebb óta meditál, mint én magam” – mondta Lynch. „Mi mindannyian emögött a technika mögött állunk, melyről úgy gondoljuk, hogy segíthet a veteránoknak visszanyerni korábbi életüket – segíthet, hogy vigyázzanak magukra, családjukra, barátaikra”.

Bethlen Gábor

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*