Transzcendentális Meditáció

Vietnámban szolgált veterán katona: A TM gyakorlása visszaadta az életem

James Wilson
James Wilson

Az alábbi cikk írója James Wilson, 26 éves veterán katona. Jelenleg a Maharishi Menedzsment Egyetem végzős hallgatója Fairfield, Iowa államban az Egyesült Államokban.

Az Irakban szerzett tapasztalataim alapján tudom, mennyire stresszes lehet egy bevetés. Egy, az elmúlt héten kiadott, IAVA (Irakban és Afganisztánban szolgált Amerikai Veteránok Szövetsége: (http://iava.org/blog/iava-2013-member-survey) által készített új tanulmány kimutatta, hogy minden harmadik veteránban (aki részt vett a 2001. szeptember 11.-ei eseményeket követő katonai hadműveletekben) vetődött már fel az öngyilkosság gondolata. Az Irakban és Afganisztánban szolgált veteránok 45%-ka ismer olyan másik veteránt, aki konkrétan gondolkodott azon, hogy öngyilkos legyen, és 37%-uk ismer olyan veterán katonát, aki öngyilkosságot követett el.

Több segítséget kell nyújtani a katonáknak, mind a gyalogosoknak, mind a tengerészeknek, mind a légierő tagjainak. A gyógyszerek és néhány beszélgetős kezelés önmagában nem elég.

Egy másik új tanulmány szerint, amelyet aktív katonai szolgálatot teljesítő katonai személyzeten végeztek a Fort Gordon erődben (Augusta, Georgia, USA), amely bázis katonái közül jelenleg is sokan szenvednek a poszttraumatikus stressz-szindróma hatásaitól, megállapítást nyert, hogy a Transzcendentális Meditáció napi kétszeri gyakorlása jelentősen lecsökkentette a PTSD hatásait. Ezt a kutatási eredményt publikálták a Military Medicine (Katonai Orvoslás) c. folyóirat 2013. júliusi számában.

Ez már a harmadik olyan tanulmány volt, ami kifejezetten a Transzcendentális Meditáció PTSD-re gyakorolt kiemelkedő hatását tanulmányozta.

Ezen legújabb tanulmányok azt követően készültek, hogy az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma (U.S. Department of Defense) bejelentette, hogy 2,4 millió dollár támogatást nyújt (Bloomberg News – http://www.businessweek.com/articles/2013-02-06/transcendental-meditation-may-help-stressed-vets), annak tanulmányozására, hogy a TM technika miként fejti ki hatását a PTSD-ben szenvedő veterán katonákra a San Diego VA Kórházban.

A szükséglet egyértelműen hatalmas mértékű a bizonyítékokon alapuló, alternatív megközelítésekre a PTSD csökkentése érdekében, állítja Dr. Norman Rosenthal (http://en.wikipedia.org/wiki/Norman_E._Rosenthal), a Georgetown Orvosi Egyetem klinikai pszichiátria professzora (http://www.georgetown.edu/), és a társszerzője egy OEF/OIF veteránokról készült tanulmánynak, amely tanulmány szerint a TM gyakorlása 40-50 százalékkal csökkentette a PTSD tüneteit, beleértve a depressziót, szorongást és álmatlanságot, valamint általánosságban csökkentette a stressz-szintet és elősegítette a stressz-állapotból való gyorsabb felépülést. Dr. Rosenthal csökkenő függőséget is kimutatott a dohányzás, alkohol, valamint drog fogyasztás tekintetében.

Személyemben azok közé az egyre nagyobb számú veteránok közé tartozom, akik elsajátították a Transzcendentális Meditáció gyakorlatát. Segítettem létrehozni a TM-et gyakorló veteránok egyesületét, azzal a céllal, hogy konferenciákat szervezzünk, és bemutassuk további veteránoknak a TM program egyedülálló értékét.

2013. augusztus 17-én tartottuk első konferenciánkat Washington D.C.-ben (DC Veterans Association Practicing the TM Program), melyre meghívtunk orvos kutatókat, pszichológusokat, kognitív terapeutákat, és helyi meditáló veteránokat, hogy népszerűsítsük a Transzcendentális Meditációnak a PTSD-re és az életminőségre gyakorolt hatását.

2013. október 17-én New York City-ben a „NYC TM vets” szervezet fog rendezni egy jótékonysági gálát a New York-i tűzoltó tiszt, és egyben vietnámi veterán, Salvatore Cassano emlékére. A rendezvnéyen részt vesz egyebek mellett Hugh Jackman és Jerry Seinfeld is. Az adománygyűjtés célja, hogy támogassák 1000 New York-i veterán, tűzoltós és mentős számára a TM elsajátítását.

Azon veteránok, akik részt vesznek a Washingtoni és New York-i rendezvényen ingyen elsajátíthatják a TM technikát a David Lynch alapítvány (David Lynch Foundation’s Operation Warrior Wellness) támogatásával.

Néhány sort idéznék barátomtól, Ron Kharetól, aki a tengerészgyalogság veteránja, szolgált Vietnámban – arról számol be, hogy miként segített neki a TM, miután visszatért a frontról:

Ron Khare
Ron Khare

„Miután visszajöttem a háborúból, nem tudtam érezni más emberek iránt semmit, nem volt jövőképem. Mindössze két dolog volt, amit biztosan tudtam: először is, hogy élve és épségben hazaértem, másodszor pedig, hogy értelme legyen azoknak a sebesüléseknek és haláloknak, amelyet tengerésztársaim és barátaim elszenvedtek, az egyedüli dolog, amit tehetek, hogy emlékezem rájuk, és viszem tovább az életem. Tehát mentem tovább az úton. Valójában azonban egy élő halott voltam. A fivérem beszélt nekem a Transzcendentális Meditációról. Eleinte szkeptikus voltam ezzel kapcsolatosan, azonban elkezdtem, – és hála Istennek hogy elkezdtem. A TM gyakorlása visszaadta az életem. Minden veterán megérdemli, hogy megtanulhassa a TM-et és minden veterán megérdemli, hogy visszakapja az életét.”

Tudom, hogy a Transzcendentális Meditáció gyakorlása tette lehetővé számomra, hogy újra visszakaphassam azt, amit elvesztettem, hogy erősítsem a kapcsolataimat, és még élénkebb lehessek, mint bármikor valaha. A TM gyakorlása tényleg megváltoztatta az életemet. Nem tudok elképzelni hatásosabb és jótékonyabb tréninget a fegyveres erők bármely tagja számára.

Ahogy Ron Khare barátom, és a korábbi őrmester határozottan elmondta, „minden veterán megérdemli.”

Díjmentes Transzcendentális Meditáció-előadások után a TM-tanfolyam.hu címen lehet érdeklődni.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*