Transzcendentális Meditáció

Vezető pszichiáter ajánlja a Transzcendentális Meditációt

A Nemzeti Mentális Egészség Intézetének (National Institutes of Mental Health) az elmúlt 20 évben orvosi kutatásokat végző tagja beszél a Transzcendentális Meditáció technikával kapcsolatban végzett kiterjedt kutatási eredményeiről, amely bizonyítja az egészségre gyakorolt jótékony hatásait az élet minden területén.

Dr. Norman Rosenthal nemzetközileg elismert pszichiáter, aki magánpraxist vezet Washington D.C. területén. A Georgetown Egyetem Orvosi Karán a pszichiátria tanszék professzora, és számos olyan nagysikerű könyv írója, mint a „Téli melankólia” (Winter Blues) vagy „Az érzelmi forrradalom” (The Emotional Revolution). Az elmúlt 20 év során Dr. Rosenthal vezető kutató volt az Egyesült Államok Mentális Egészség Nemzeti Intézetében, ahol úgy szerzett elismertséget, mint aki részletesen tanulmányozta a szezonális affektív zavar (Seasonal Affective Disorder) jelenségét – a fényhatások hangulatra gyakorolt drámai befolyását.

Két évvel ezelőtt Dr. Rosenthal vizsgálatokat kezdett egyéb lehetséges terápiák felkutatására a „bipoláris zavar” (bipolar disorder / manic depressive disorder = mániákus depressziós zavar) gyógyítására. A vizsgálat céljából a Transzcendentális Meditáció technikát választotta. Az elsődleges eredmények azt mutatták, hogy ez a program teljesen biztonságos kisegítője a hagyományos kezeléseknek, és jelentős jótékony hatásokat hoz létre a depresszióval kezelt betegeknél.

Ezek a vizsgálati eredmények arra ösztönözték Dr. Rosenthal-t, hogy mélyítse és tágítsa a TM technika alkalmazásával kapcsolatos vizsgálatait, beleértve olyan kutatást is, amelyet meditáló üzleti vezetőkön végeztek, a stressz  és a produktivitás szintjét vizsgálván, illetve amelyet hajléktalan veteránokon végeztek, akik rehabilitációs programban vettek részt.

Dr. Rosenthal véleménye szerint azon vizsgálatok, amelyeket már jelentős eredménnyel bemutattak a technikáról az érrendszeri megbetegedésekkel kapcsolatban, és amelyek szerint a TM program hatása a szív egészségére felér valamely orvosság hatásával, arra utalnak, hogy még hatalmas lehetőségek rejlenek a Transzcendentális Meditáció technika alkalmazásában és vizsgálatában.

Tímár Mihály

3 hozzászólás

 1. Kedves cikk író/fordító!

  Némi kiigazítás…
  seasonal affective disorder = szezonális affektív zavar
  bipolar disorder = bipoláris zavar
  manic depressive disorder = mániás depresszió vagy Bipoláris I zavar de semmi esetre sem azok, amiknek fordította.
  Norman E Rosenthal pedig nemcsak tanulmányozta a szezonális affektív zavart, hanem ő írta le először.

 2. hamsa srác

  Köszönöm a segítséget, mérhetetlenül sajnálom, hogy rosszul fordítottam…
  Többször nem fordul elő, megigérem…
  Sajnos csak felsőfokúm van angolból, és nem vagyok pszichiáter.

  De annak örülök, hogy hozzászólásával a cikk hitelességét alátámasztotta

  üdvözlettel

 3. hamsa srác

  Egyébként a fordítást szerintem túlzás rossznak tekinteni, legfeljebb nem száz százalékban szakmai szóhasználat, és a magyar pszichiáter körökben nem fog osztatlan sikert aratni.

  A szavak jelentését tekintve azt hiszem azért érthető. 🙂

  A TM-re nézve pedig szerintem egyértelműen nagy jelentőségű.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*