Transzcendentális Meditáció

Vezető brit reumatológus tapasztalata a Transzcendentális Meditációról

A British Medical Journal orvosi szaklap 2003. október 11-ei számának Primary care rovatában Robert Johnstone, az Arthritis és Reumatológia Nemzetközi Központ elnöke személyes tapasztalain keresztül méltatta a Transzcendentális Meditációt.

Lehet, hogy amikor az öregedés elleni szerekről társalgunk nem éppen egy meditációs módszer jut eszünkbe, sokkal inkább gyógyhatású készítményekre, életmódra gondolunk. A mondás közismert: Ép testben, ép lélek, manapság azonban egyre több orvos vélekedik úgy, hogy akár meg is fordíthatnánk a mondást: Ép lélekkel, a test is ép marad.
Dr. Johnstone Nagy-Britannia elismert reumatológus szakorvosa és a számos orvosi cikk szerzője a következőképp nyilatkozik:

Nagyon sok pácienst ismerek, akik szeretnék elkerülni a gyógyszereket és előnyben részesítenék az életmódváltoztatást, a kezelés mellékhatásait pedig minimálisra akarják csökkenteni. Ezért bármiféle megelőző kezelésnek minimális beavatkozással kell járnia azon páciensek életében, akik ilyen gyógymódot választanak. Ezért nagyon értékes lenne egy olyan, tudományosan is igazolt kezelési eljárásnak, mely teljesítené ezen feltételeket, és emellett növelné a betegek életkedvét illetve képessé tenné őket arra, hogy saját maguk bírkózzanak meg egészségügyi gondjaikkal.

A krónikus betegségekről az életem során összegyűjtött tapasztalataim, az Arthritis és Reumatológia Nemzetközi Központnál betöltött elnöki szerepem, valamint a Mozgássérült-központok Tanácsának alelnöki posztja jelzik, hogy bár eredményeim szokatlanok, mégis jelentősek a Lewis és kollégái által tárgyalt területeken.

Közel 48 éve – 3 éves korom óta – rengeteg eljárást kipróbáltam már a fiatalkori ízületi gyulladásom kezelésére. Ebben a folyamatban az NHS orvossal és konzultánssal szembeni kezdetben hasznos engedelmességtől az uralkodó partnerségig, a saját egészségem gondozása érdekében több szerepet is felvettem.

Hozzávetőleges számítások szerint 1956 és 1976 között 40 000 darab Aszpirin és 20-30 000 darab más (Prednizolon, Fenilbutazon, Mepacrin, stb.) tablettát szedtem be.

Azonban 1973-ban – egyetemista éveim alatt – elsajátítottam a Transzcendentális Meditációt, és ettől kezdve egyre nagyobb felelősséget éreztem saját testem iránt. A gyakorlat hatására fájdalmaim csökkentek, mozgékonyabb lettem, önbizalmam is növekedni kezdett, és egy nyugdíjas sebész biztatására fokozatosan felhagytam a gyógyszerek szedésével.

Reumatológusom dühösen válaszolt döntésemre: -Arra adtam engedélyt, hogy megváltoztassa az adagokat, nem pedig arra, hogy teljesen abbahagyja a szedést. Erre én inkább orvost cseréltem, s nem akartam olyan emberrel dolgozni, aki meg se kísérelte figyelembe venni elképzeléseimet, és megértést sem mutatott törekvéseim iránt.

Jónéhány éve közvetlen kapcsolatban állok két olyan gyakorló orvossal, akik maguk is meditálnak, de a tanácsadómnál évente csak egy személytelen látogatást teszek. Az orvosaim, akik mindketten Maharishi Védikus Gyógyászatot tanultak, egyenlő félként kezelnek és szabad véleménycserére adnak lehetőséget. Ez azt jelenti, hogy elfogadhatom tanácsaikat az általam felvetett kérdésekben, de ha nem értek egyet, akkor az erőszakoskodás legkisebb jele nélkül tudnak választási lehetőségeket javasolni. A Maharishi Ájurvéda gyógynövény készítmények használata, az életmódváltoztatás (étrend, gyakori úszás, stb.) és a rendszeres meditáció segítségével minimálisra szorítottam a mellékhatásokat és a lehető legnagyobb mértékig növeltem ellenállásom a jövőbeni gondokkal szemben.

Németh József-Antal Béla-Nagy Erika

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*