Transzcendentális Meditáció

Üzleti központtá tette Iowa államát a meditáció

Védikus város, Iowa – Amikor Eric Schwartz 1992-ben elhatározta, hogy átköltözteti pénzügyi üzletét délkelet-Iowába, arra gondolt, hogy munkáját összeillesztheti a Transzcendentális Meditációval. Aggódott azért, hogy az ügyfelei és a kollégái mindezért azt gondolják, hogy egy kicsit megőrült.

Néhány ember azt képzeli a Transzcendentális Meditációról (TM), hogy ez egyfajta kultikus, vagy vallásgyakorlat – mondta. “Azon gondolkoztam, hogy rossz hatással lesz az üzletemre, hogy az ügyfelek majd őrjöngeni fognak.”

De a dolgok éppen ellenkezően alakultak.

Sokkal alacsonyabb kiadással, magasabb jövedelemre tett szert az előző évhez képest. A bruttó jövedelme 2002-ben 500.000 dollárról 50 millióra emelkedett. A Befektetési Tanácsadó című magazin megválasztotta brókerét a “2003-as év értékpapírügynök”-ének. Bízik a Transzcendentális Meditációban, mely sikeressé tette.

A befektetők és az ügyfelek nem érdeklődtek a TM iránt, bár tetszett nekik, hogy idejöttem, és így mennek a dolgok. Engem pedig az érdekelt, hogy hogyan tudok még több pénzt keresni, és egy óceánjárót venni – mondta Schwartz, figyelembe véve azt a változást, hogy üzleti igazgatóból közben spirituális vezetővé vált. “Ez is egyfajta üzlet azok számára, akik részt akarnak venni benne.”

Fairfieldben és a Védikus Városban sokan gondolkoznak egyformán, éreznek hasonlóképpen. A közösség alapítójának követői vállalkozói központtá tették Midwestet. A követők el kezdtek seregleni Fairfield-be a Maharishi Nemzetközi Egyetem megalapítása (1974) után. A Védikus város Fairfield határában van és 2001-ben jegyezték be hivatalosan. 1982 óta ez Iowának az első újonnan alapított városa. Fairfield és a Védikus Város 10.000 helybeli lakosából kb. a negyede gyakorolja a TM-et.

Másik sikeresen működő cégeket is vezetnek TM-rajongók. Ilyen például a MarathonFoto, aki óriásplakáton hirdeti magát, mint a legnagyobb fotós vállalatot az egész országban. Vagy a Creative Edge Master Shop, aki különleges padló-, és falfestményeket, valamint márvány-, és gránitszobrokat gyárt olyan megrendelőknek, mint a Disney, vagy a Chicago Bulls. Aztán a Raj Ájurvéda Egészség Központ, és egy gyógyfürdő, mely vonzza azokat a külföldi turistákat, akik több száz dollárt hagynak ott naponta.
A város hivatalos adatai szerint Fairfieldbe és a Védikus Városba az elmúlt 13 évben több mint 200 millió dollárt ruháztak be a cégek, növelve ezzel saját tőkéjüket.

Egy kis városnak Midwestben, hogy ilyen sok sikeres üzlete van, ez szinte hihetetlen – mondta Rashi Glazer, a UC Berkeley Marketing és Gyártási Központjának társigazgatója, aki a nyarait Fairfield-ben tölti. “Ez azt jelenti, hogy itt valami különleges történik.”

A véda egy szanszkrit szó, melynek jelentése “a tudás teljessége”.
A helybéliek tágas otthonokban élnek. Az épületek elbűvölő, keleties stílusban vannak tervezve. A háztetőkön kicsi, hagyma formájú kupolák találhatóak, melyeket “kailashes”-nek neveznek. A szobák kialakítása összhangban van a Nap és a Hold ciklusával. A TM gyakorlói általában 20 percet meditálnak naponta két alkalommal.

A térség TM követői nem csak vállalkozásokban dolgoznak. 15 éve végez kutatásokat az akkreditáltan elismert Maharishi Egyetem vezetősége a Nemzeti Egészségügyi Intézmények általi finanszírozásban. Azt vizsgálják, hogy a meditáció milyen hatással van a szív- és érrendszerre, különös hangsúlyt fektetve arra, hogy hogyan használ az afroamerikaiak magas rizikófaktorú szívbetegségeire.

Ennek az eljárásnak az élettani hatásai közé tartozik, hogy nagymértékben szabályozza az agyhullámokat, mely mintha az egész testben szétterjedne, csökkentve ezzel a stressz hormonok szintjét és a vérnyomást. Ellenállóbbá tesz a stresszel szemben – mondta Robert Schneider orvos, aki a Michigan Egyetem Orvostudományi Karán végzett tanulmányokat a magas vérnyomás területén, és most a Maharishi Egyetem orvosi szakán dékán.

A Védikus Város elfogadta azt a határozatot, miszerint a városban bioélelmiszereket termelnek értékesítésre. A biogazdaságok által megtermelt áru a Whole Foods piacain és más üzletekben kerülnek értékesítésre Chicagóban és egész Iowában. Dean Goodale farmigazgató elmondása szerint azon kevesek közé tartoznak a környék gazdaságai közül, ahol az üvegházakban inkább vízkultúrás növénytermesztést folytatnak a hagyományos termőföldessel szemben.

A farmtól nem messze kezdődik az az építési beruházás, melyet “Jólét Ökofalunak” neveztek el, és nap- illetve szélenergiával fognak működtetni.
A Védikus Város és Fairfield elismerésként anyagi támogatást kapott az Amerikai Egyesült Államok Energia Minisztériumától, a megújuló energiaforrások fejlesztésére, és a Gazdasági Minisztériumtól az újrafeldolgozó komposztáló programhoz.

A helybéliek szerint a legtöbb ember azért költözött ide a partvidékekről, hogy megtanuljanak meditálni, és a Maharishi Egyetemnél kapcsolatba kerüljenek annak gyakorlati alkalmazásával. Sokan a gyerekeiket küldik Maharishi általános és középiskoláiba, mert az általános tanterv tartalmazza a meditáción kívül a szanszkrit és az ájurvédikus gyógyászatot is.

Nem sok állás volt az emberek beköltözésekor, így hát olyanok születtek, melyekhez alkotóerő és vállalkozás szükséges – mondta Ed Malloy, TM gyakorló, aki a Danaher Olajtársaság elnöke, és akit 2001-ben megválasztottak Fairfield polgármesterének. “A meditáció igazán nagy felfedezés, és tökéletes lehetőség az emberek számára. Érzékennyé teszi ezeket az embereket a nagyfokú motiváltságra és a kreativitásra.”

(Fordította: M. T.-né Nikl Éva)

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*