Transzcendentális Meditáció

Üzembiztos újévi fogadalmak – az emberi agy felébredése a Transzcendentális Meditációval

A kikapcsolódás, az év végi ünnepek sokakat inspirálnak arra, hogy újévi fogadalmakat tegyenek. Ilyenkor elhatározzuk a rendszeres testmozgást, lemondunk a csokoládéról, vagy úgy döntünk, hogy jobban szervezzük majd az életünket. De minden jó szándékunk ellenére, ezek a fogadalmak miért is maradnak a legtöbb esetben az „út szélén”? Mivel újra magával ragad mindannyiunkat az elfoglaltság, a stressz, a mindennapok felgyorsulnak, ezek az elhatározások is idővel háttérbe szorulnak.

Ahhoz, hogy változtatni tudjunk a szokásainkon, meg kell változtatnunk az agyunkat!

Hogyan teremtsünk pozitív mintákat?

A legfontosabb kötőerő agyunk számára az ismétlés. Akár hangszeren tanulunk játszani, akár az autóvezetés elsajátítása tűnik lehetetlennek – amikor először próbáljuk – mégis rájövünk a „dolog nyitjára”, akkor már gondolkodás nélkül végezzük ezeket a tevékenységeket.

A szokások, legyenek akár jók, akár rosszak, hasonlóak egymáshoz!

brain-and-habit-formation-288x300Az agyban található idegi központokat idegpályák kötik össze, melyek mintegy vezetékrendszert alkotnak. Ha például mindig megtisztítjuk a fogainkat lefekvés előtt, akkor az ehhez a tevékenységhez kapcsolódó agyi területek továbbra is összekapcsolódnak, minél erősebbek ezek a „vezetékek”, annál könnyebb újra és újra végrehajtanunk az adott cselekvést. Ha mindig akadályokkal szembesülünk, akkor a kudarc szokásrendszerét erősítjük meg önmagunkban.

Ez az egész olyan, mint egy jól kitaposott ösvény az erdőben, sokkal könnyebb ragaszkodni ehhez az úthoz, mint harcba szállni az aljnövényzettel. Hasonlóképpen az agyunkkal is hajlamosak vagyunk, hogy a már meglévő viselkedésmintákat kövessük, mert ezekre már kiépült struktúra létezik.

Ahhoz, hogy változtatni tudjunk az életmódunkon, ki kell bővítenünk az elménket, s ezt rendszeressé kell tennünk!

Az idegpályákkal kapcsolatos vizsgálatok, melyeket embereken és állatokon is végeztünk szilárd következtetésekre engednek következtetni. Ha megfestjük ezeket az idegpályákat, akkor jól elkülönülnek mikroszkóp alatt a vizsgálandó sejtek. Ha újabb színekkel festjük meg a vizuális és akusztikus ingerek befogadásáért felelős idegpályákat, akkor azt tapasztaljuk, hogy a hipotalamusz magsejtjei csoportokba rendeződnek. Ezek a központi magok felelősek a tudatunkért. Ha ébrenléti állapotban festjük meg ezeket a csoportokat, akkor megfigyelhető, hogy az agytörzsben és a talamuszban szétáradva, diffúz minőségben vannak jelen ezek a sejtek. A mátrix és a magsejtek felelősek az ébrenlétért és a tudatunkért. Ha a két rendszer párhuzamosan működik, akkor egészen másként szemléljük a világot. A TM-gyakorlat csökkenti a magsejtek pályáinak aktivitását, miközben fokozza az ébrenlét aktív pályáit (mátrix sejtek.) Ennek köszönhető, hogy a vizsgált meditálók EEG hullámai között alfa1-es értéket mérnek (8-10 Hz). Az alfa hullámról ismeretes, hogy oszcillációt ( időben ismétlődő változás valamely stabil állapot(ok) körül) generál a talamusz és az agykéreg között – Dr. Fred Travis agykutató

Éljünk nyugodtan a lehetőségek végtelen tengerén!

A Transzcendentális Meditáció lehetővé teszi a tudat számára, hogy túllépjen a tapasztalatokon, a fizikai testen és végül még magán az elmén is. A túllépés olyan, mintha felemelkednénk a múltbéli tapasztalatok labirintusán, a szenvedélyeken, és a habituson, hogy megtapasztaljuk az összes lehetőség végtelen óceánját.

A transzcendentális tiszta tudat tapasztalata kapcsán az egyéni tudat megtapasztalja az élet legfinomabb szintjét, amelyet a kvantumfizikusok egyesített mezőnek neveztek el. Az egyesített mező egy végtelen potenciál, a teljes szabadság és határtalan kreativitás alapja.

Dr. Fred Travis EEG-vizsgálatai arra is segítenek magyarázatot találni, hogy a transzcendencia ismételt megtapasztalása miként segít a kompetencia növelésében: a dolog azzal áll kapcsolatban, hogy a koherencia az agy mely meghatározott részeire terjed ki. A transzcendencia megtapasztalása során az EEG az alfa és az alacsonyabb rezgésszámú béta hullámok erősebb koherenciáját mutatja az agy úgynevezett prefrontális területein, melyek közvetlenül a homlok mögött találhatók. Ez a fontos terület szabályozza az érzelmeket és a késztetéseket, értékeli a dolgok egymáshoz viszonyított fontosságát, és kulcsfontosságú szerepe van a döntéshozatalban. Míg az alfa-hullámok az ellazultság és a befelé fordultság állapotát mutatják, addig az alsó béta tartomány az összeszedettséget és a döntéshozatalt mutatja. Úgy tűnik, az EEG azt mutatja meg nekünk, hogy a TM a nyugalom erőteljes hullámát terjeszti szét az agyban, miközben olyan módon szervezi az agy prefrontális tartományait, hogy javítja az összeszedettséget és a döntéshozatalt. Travis azt találta, hogy a huzamosabb ideje végzett rendszeres meditáció hatására az emberek agyának EEG-mintázata a napi tevékenység során is koherensebbé válik. Ez magyarázhatja azokat a jótékony hatásokat, melyeket idővel megjelennek a TM gyakorlásának nyomán – Dr. Norman Rosenthal pszichiáter.

A határtalan tudatosság megtapasztalása a rendszeres meditáció révén lehetővé teszi, hogy az mindennapi életünk részévé váljék. Valóságunk állandó része lesz ezáltal a szabadság és a legyőzhetetlenség. Sőt, agyi képalkotó eljárásokkal alátámasztható az is, hogy a meditáció kapcsán egyes agyi területek „felébrednek”. A meditálók ezt úgy élik meg, hogy szellemileg tisztábbak lesznek, kevésbé hajlamosak a halogatásra, még több energiát éreznek magukban és nagyobb érzelmi stabilitást tapasztalnak. Ebben az állapotban sokkal könnyebb pozitív változásokat eszközölni a mindennapi életben és elengedni a negatív szokásokat.

Mindehhez elegendő, hogy a Transzcendentális Meditációt az újévben is gyakoroljuk, a többi dolog pedig magától fog jönni. Eképpen létrehozható az elmének azon állapota, melyben nincsenek korlátok, hogy mit is lehetséges elérnünk.

Hozzászólás írása

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*