Transzcendentális Meditáció

Új kutatás igazolja a Transzcendentális Meditáció magas vérnyomásra gyakorolt hatását

JHH(Cover).inddSzámos vizsgálat bizonyította már, hogy a Transzcendentális Meditáció áldásos hatással bír a magas vérnyomással küzdők egészségi állapotára. Az American Heart Association megállapításai szerint a kutatási eredmények teljes mértékben megalapozottak. Egy 2014-es vizsgálat nyomán a következőkre jutottak a kutatók (Journal of Human Hypertension, Medline, Cochrane Library, Web of Science and Chinese BioMedical Literature Database):

A tanulmány főbb eredményei: Tizenkét csoportos vizsgálat lefolytatása nyomán – melyet 996 résztvevő bevonásával végeztek – a szisztolés és diasztolés vérnyomás hozzávetőlegesen, átlagban -4,26 mm Hg (95% CI = -6,06, -2,23) és -2,33 mm Hg (95% CI = -3,70, -0,97) körüli eredményt mutatott a a Transzcendentális Meditációt rendszeresen gyakorló csoportok javára szemben a kontroll csoportok eredményeivel. A vizsgálati adatokat mélyebben elemezve arra a következtetésekre jutottak, hogy a TM komolyabb hatással volt az idősebb korosztály szisztolés vérnyomása terén, a nemek tekintetében pedig a hölgyek értek el kedvezőbb javulást. A Transzcendentális Meditáció kiváló eredményekkel zárt már a rövidebb távú alkalmazása kapcsán.

Az ismertetett tanulmány tudományos referenciáit a következő személyek nyújtották: Z. Bai, J. Chang, P. Li, K. Yang, I Chi (2015).

Ájurvédikus tipp

A magas vérnyomás és kockázati tényezőinek ájurvédikus kezelése:

„Szabadidőnkben televíziózás helyett hallgassunk ősi védikus zenét (Száma Véda) vagy megfelelő Gandharva Véda zenét. A barokk vagy gregorian dallamok is jótékony hatásúak lehetnek. Sajátítsuk el a Transzcendentális Meditációt egy szakképzett, erre jogosítvánnyal rendelkező tanítótól. Szedjünk ájurvédikus táplálékkiegészítőket, melyeket Ájurvéda-orvosunk a pulzusdiagnózis alapján választ ki nekünk. Súlyos esetekben ajánlatos kikérnünk egy vaidja (indiai Ájurvédikus-orvos) véleményét is, amit a Véda Intenzív Program keretében tehetünk meg. Szedjünk rendszeresen, évente legalább 2-3 hónapig Amrit Kalasht, hogy elkerülhessük a véredények, az agy, a szív és a vesék szabad gyökök okozta károsodását. Súlyos esetekben valóságos csodát művelhet a pancsakarma-terápia – nemcsak tartós vérnyomáscsökkentést érhetünk el vele, hanem a többi kockázati tényezőt is kedvezően befolyásolhatjuk. A pancsakarmát a megelőzés jegyében rendszeresen kell végeznünk. Alapvető szabály, hogy a gyógyszeres kezelés csak akkor redukálható vagy szüntethető meg, ha orvosunk – mivel vérnyomáscsökkentést vagy a kockázati tényezők megszűnését állapítja meg – így dönt. Feltétlenül kérjük ki kezelőorvosunk vagy egy szakképzett Ájurvéda-orvos véleményét.”

(Dr. Ernst Schrott, Dr. Wolfgang Schachinger Ájurvéda c. könyvéből idézve)

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*