Transzcendentális Meditáció

Transzcendentális Meditáció és a kreatív fiatalok

Avagy hogyan segíti a TM a fiatal művészeket karrierjük indulásában

Keelan Dimmick zongoraművész
Keelan Dimmick zongoraművész

Keelan Dimmick három évesen kezdett először klimpírozni a zongorán. Először hallás után játszott, majd két évig klasszikus zenei tanulmányokat folytatott tanult. Ám a nagy dolgok akkor történtek, amikor átváltott a jazzre. „A meditáció segít abban, hogy megmaradj az érzés szintjén. Minél többet teszel a zenébe az eszedből, annál kevésbé tudsz hatni a közönségre” – Keelan Dimmick, 22 éves.

Keelan 13 évesen, mindössze négy hónappal azután, hogy élete első jazz zongora leckéjét vette, első helyezést nyert a Lionel Hampton Nemzetközi Jazz Fesztiválon a juniorok között. Két évvel később a szeniorok közt is első helyezést ért el, és vezető zeneiskolákba nyert felvételt. Kiderült, hogy Keelannek van egy titkos fegyvere, amivel csak ő rendelkezett a versenyzők közül: Keelan a Transzcendentális Meditációt gyakorolja.

Sokkal könnyebb bekerülni a zónába, amikor rendszeresen meditálsz – mondja. A meditáció ezenkívül az egész szervezetedet kiegyensúlyozza, lenyugtat, így könnyebben el tudod engedni magadat. Amikor jazzt játszol, ez a legfontosabb dolog: hogy el tudd engedni magad. Aztán a zene játssza önmagát.

Keelan, aki nemrég fejezte be a Manhattan School of Musicot, azt mondja, hogy a rendszeres meditáció a zeneszerzésben is segít:

Elültetsz egy magot, aztán hagyod, hogy a zene megírja magát. A meditáció segít abban, hogy megmaradj az érzés szintjén. Minél többet teszel a zenébe az eszedből, annál kevésbé tudsz hatni a közönségre.

Keelan jelenleg olyan kínálkozó lehetőségek elé néz nagy várakozással, mint egy szilveszteri közös muzsikálás egy nagy zenekarral, amely az ő saját szerzeményeit fogja játszani. Előtte még az ősszel a Fülöp-szigetekre utazik, ahol egy egyetemen segít beindítani a jazz zenei programot, és az oktatók képzésében is segédkezik majd. Keelan egyike azon fiatalok ezreinek, akik a TM program felé fordulnak, nem csupán azért, hogy kiemelkedő diákokká váljanak, hanem azért is, mert a meditáció segíti karrierjük indulását a művészetek komoly versengéssel teli területén.

Aki legyőzte a diszlexiát, a szorongást és a depressziót

Dana Farley
Dana Farley

Ahelyett, hogy a problémáktól elszaladva a drogokhoz nyúlnál, a TM gyakorlás segít egy belső szabadság kialakításában. A TM-mel teljesen természetes módon tudsz „felprögni”. A lelkedet emeli fel, mert megszabadít a stressztőlDana Farley, 22 éves.

A Long Islandből származó, 22 éves Dana Farley a Transzcendentális Meditációnak tulajdonítja, hogy sikerült legyőznie a diszlexia nehézségeit, valamint a kamaszkori szorongást és depressziót. A lehetőség, hogy találkozhatott David Línch filmrendezővel, elindította a TM és a filmkészítés útján.

Másodéves középiskolás voltam, és anyukám azt kérdezte, hogy szeretnék-e bemenni a városba és találkozni egy filmrendezővel? Nagyon érdekeltek a filmek, bár röstellem bevallani, hogy akkor még nem tudtam, ki is David Lynch. De elmentem egy találkozóra, ahol David egy videót mutatott egy belvárosi iskola diákjairól, akik a David Lynch Alapítvány támogatásával megtanultak meditálni. Naponta kétszer csendesen ültek, és nem volt többé iskolai erőszak, s a diákok is jobban teljesítettek az iskolában. Ezt hallva én is szerettem volna megtanulni a technikát, hogy megtudjam, mit adhat nekem ez a módszer.

Dana gyerekkora óta súlyos diszlexiával küszködött. Így beszél erről:

Amikor az iskoláról volt szó, nagyon sok dolog bizonytalanná vált bennem. Amióta elkezdtem a TM-et már nem hagyom el magam minduntalan. A negatív gondolatok egyszerűen nem jelennek meg. Ahelyett, hogy azt gondolnám, „ezt nem tudom megcsinálni”, inkább azt gondolom, hogy „miért is ne”?

Dana tudatában volt annak, hogy az amerikai tizenévesek életében milyen sok a stressz, és mennyire megnövekedett az öngyilkosságok és a depressziós esetek száma. Úgy döntött, dokumentumfilmet készít a saját TM-es tapasztalatáról. Még középiskolás korában kezdett el dolgozni rajta, majd akkor is folytatta a munkát, amikor a Bucknell Egyetem hallgatójává vált. Noha a fő tárgya az irodalom volt, belépett egy filmes klubba, hogy több gyakorlata legyen a kamera mögött. Dana kitartása meghozta a gyümölcsét. Még elsőéves egyetemista korában megjelent azt általa készített dokumentumfilm, melyben David Lynch és Dana szerepelt. A Beyond the Noise: My Transcendental Meditation Journey (Túl a zajon: Utam a Transzcendentális Meditációval) kedvező fogadtatásra lelt a Marbella Nemzetközi Filmfesztiválon.

A filmben Dana arról beszél, hogy a TM-gyakorlás segít a fiataloknak megbirkózni a stresszel:

Ahelyett, hogy a problémáktól elszaladva a drogokhoz nyúlnál, a TM gyakorlás segít egy belső szabadság kialakításában. A TM-mel teljesen természetes módon tudsz „felprögni”. A lelkedet emeli fel, mert megszabadít a stressztől.

A film 2011-es megjelenése óta Dana elkészített egy újabb dokumentumfilmet, gyakorlaton szerzett tapasztalatokat a Howard Stern rádiónál, és befejezte az egyetemi alapképzést. Jelenleg dokumentumfilmeket készít és a nonprofit szektorban tevékenykedik. Mint mondja:

Ha arra gondolok, hogy hova szeretnék eljutni, akkor jó lenne valamivel hozzájárulni az emberek életéhez, segíteni őket, hogy a világot egy kicsit jobbá tegyük, mint korábban volt.

Aki „valami többet” keresett

Tanell Pretorius
Tanell Pretorius

Amikor elkezdtem a TM technikát, azonnal éreztem, hogy ez az, ami hiányzik az életemből, ez az a dolog, ami teljessé és csodálatossá teszi az életemet – Tanell Pretorius, 29 éves.

A Dél-Afrikában született Tanell Pretorius más utat járt be. Egyetemi tanulmányok helyett egy csodálatos modell karriert választott Londonban. TV reklámokat készített a Sony PlaStationnek, a Marks and Spencer katalógusaiban szerepelt, és többek között Rankinnel, a legendás brit fotóssal is dolgozott együtt.

A tévés munka nagyon klassz volt – mondja. Megérkezel reggel ötkor, látod a százszámra futkosó világosítókat, előmunkásokat és díszlettervezőket, és legtöbbször te leszel az egésznek a főhőse.

Ám a hosszú órák (egy fotózás délután háromkor kezdődött és este kilencig tartott), valamint az állandó, folyamatos önvizsgálat megtette a magáét.

Amikor modell vagy, a testedet árulod – mondja Tanell. A legtöbb modellhez hasonlóan én is furcsa szokásokat kezdtem felvenni az evéssel kapcsolatban. Túl sok időt töltöttem a konditeremben, és a végén megsérültem. Ekkor találtam rá a meditációra.

Tanell elmeséli, hogy egész életében „valami többet” keresett, még akkor is, amikor top modellé vált.

Amikor elkezdtem a TM technikát, azonnal éreztem, hogy ez az, ami hiányzik az életemből, ez az a dolog, ami teljessé és csodálatossá teszi az életemet. Elkezdtem mélyebb kapcsolatba kerülni önmagammal, sokkal tudatosabbá váltam a testemről és saját szükségleteimről. Még a sportsérüléseim is meggyógyultak.

Ezen a ponton Tanell úgy döntött, hogy otthagyja a főállású modellkedést, és a fairfieldi Maharishi Menedzsment Egyetemen merül mélyre a tanulás iránti szenvedélyében. A média és kommunikáció főszak elvégzése mellett a Maharishi Ájurvéda Wellness-konzultáns bizonyítványt is szeretné megszerezni. Íráskészségét arra tervezi használni, hogy megossza más nőkkel mindazt, amit az egészségről, jógáról és fitneszről tanult.

Szeretnék segíteni a nőknek abban, hogy közelebbi kapcsolatba kerüljenek önmagukkal, hogy sportoljanak és a mély megérzés tudatos szintjéről döntsék el, hogy mit esznek, nem pedig egy magazinban olvasott cikk hatására.

Bár még diák, Tanell máris egy regionális magazinban ír az egészség és a fitnesz témájában.

A TM-gyakorlás – mondja – segíti az írókat, mert a stressz okozta köd elpárolog, és az életet gazdagabban tudod megtapasztalni. A TM-technika segítségével könnyebben kapcsolatba lépsz az élet egyetemes igazságaival. Ez tesz minden művészetet erőteljessé, legyen szó irodalomról, filmről vagy zenéről. A TM-gyakorlás hatására az író mélyebben megéli és megtapasztalja ezeket az igazságokat, és ezt az olvasók is mélyebben átélik.

E három kreatív fiatal egy közös tulajdonsággal rendelkezik. Mindhárman melegen ajánlják a TM-technikát a többi fiatal számára.

Diákként könnyű csak lebegni és elveszni, elfelejteni, hogy miért is mentél egyetemre. A célod az, hogy megalapozódj az életben és tanulj, nem pedig, hogy állandóan bulizz – összegzi gondolatait Kellan. A meditáció segít abban, hogy megtaláld, mi az igazán fontos, és szinte automatikusan a helyes útra terel.

A meditáció nekem is segített abban, hogy ne zavarjanak össze az apró-cseprő dolgok – ért vele egyet Tannel. A TM-ben az a nagyszerű, hogy nem csak beszélsz a tágabb képről, hanem meg is tapasztalod ezt. És annyira felszabadító, hogy érzed az élet nagyságát, hogy önmagadban milyen hatalmas is vagy! Akkor pedig nem veszel el a jelentéktelen apróságokban.

(Linda Egenes írása.)

Érdeklődés díjmentes Transzcendentális Meditáció előadások után: TM-tanfolyam.hu

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*