Transzcendentális Meditáció

Transzcendentális inspiráció – meditációs tévképzetek

david-lynch-foundation-logoA David Lynch Alapítvány hátrányos helyzetű gyermekek, háborús veteránok, fegyházban fogvatartott, valamint családon belüli erőszakot szenvedett személyek számára segít megtanulni a Transzcendentális Meditációt. Az alábbi írásban az alapítvány ügyvezető elnöke, Bob Roth mesél arról, hogy miként ismerkedett meg ezzel az ősi gyakorlattal, és ez hogyan vált életében egy olyan elhivatottsággá, amely emberek életét segíti az egész világon.

Imádok meditációt tanítani. Különösen a szkeptikusokat, azokat, akik olyanokat mondanak, hogy „Meditáció? Nem hiszek a dologban.” Vagy akik azt mondják nekem, hogy „szeretnék meditálni, de soha nem lennék rá képes, mert az elmém túlságosan aktív és én soha nem tudnám kiüríteni a gondolataimat. Vagy akik azt gondolják, hogy a meditáció valamiféle általános dolog, és olyanokat beszélnek, hogy „akkor meditálok, amikor kocogok / zenét hallgatok / szunyókálok / festegetek.”

Számtalan alapvető tévképzet létezik a meditációval kapcsolatban: hogy az nehéz, hogy egy vallás, hogy menekülés a valóságtól, vagy hogy valójában semmit sem jelent. Amikor a meditációt megfelelően megértjük és helyesen gyakoroljuk, ezek egyike sem igaz. A meditáció egy hihetetlenül egyszerű, gyakorlatias és hatékony eszköz, mely még a legelfoglaltabb, legcinikusabb, nagymenő személyiségeknek is segít, hogy egy olyan mélységes pihenésre és ellazulásra leljenek, amely sok tekintetben még az alvásnál is mélyebb. A napi kétszer húsz perc meditációnak pedig számtalan egészséges hozadéka van.

Több mint negyven éve tanítom a Transzcendentális Meditáció módszerét. Amikor megtanultam meditálni, a legtöbb ember azt gondolta, hogy ez valamiféle vallás vagy filozófia. Ma azonban már az általában vett meditáció, és különösképpen a TM, bekerült a fősodorba.

Ennek egyetlen oka van: a tudományos kutatás. Több száz tudományos kutatás támasztja alá, hogy a TM valóban működik. A TM köbbek között csökkenti a stresszt, fokozza a koncentrációs képességet és a kreativitást, valamint csökkenti a magas vérnyomást. Ennek következtében az emberek könnyebben el tudnak vonatkoztatni a „meditáció” szótól, és meg is próbálják a módszert. Meglepődnétek, ha tudnátok, hogy hány manhattani tőzsdecég, médiavállalat, iskola és kórház kínálja már a TM-et wellnes programja részeként.

Bob Roth negyven éves karrierje alatt emberek ezreit tanította meg meditálni, olyan hírességektől, mint Jerry Seinfeld vagy Donna Karan a hátrányos helyzetű New York-i fiatalokig.
Bob Roth negyven éves karrierje alatt emberek ezreit tanította meg meditálni, olyan hírességektől, mint Jerry Seinfeld vagy Donna Karan a hátrányos helyzetű New York-i fiatalokig.

Szüleim arra neveltek engem és három testvéremet, hogy mélyen becsüljük meg az élet hatalmas adományát, és érezzük kötelességünknek, hogy támogassuk mindazokat, akik szükséget szenvednek.

Felnőve nagyon szerettem közszolgálatot végezni. Részt vettem Robert Kennedy szenátor elnökválasztási kampányában, és azt terveztem, hogy jogi egyetemre megyek, bekerülök a politikai életbe és majd beválasztanak az amerikai szenátusba. A hatvanas évek vérengzései ezt mind megváltoztatták, és a figyelmem az oktatás felé fordult, különösen a tananyagfejlesztés érdekelt.

Véletlen egybeesések sorozata vezetett el ahhoz, hogy megtanultam meditálni, és néhány éven belül felébredt bennem a vágy arra is, hogy meditációt tanítsak iskolás gyerekeknek. TM-tanár lettem, és azóta több ezer embert tanítottam meg meditálni. Ám karrierem csúcsa kilenc évvel ezelőtt érkezett el, amikor abban a szerencsében volt részem, hogy társulhattam a kiváló filmrendezővel, David Lynch-csel, aki egyúttal elkötelezett meditáló, és egy jótékonysági alapítványt hoztunk létre, amely az ő nevét viseli.

Az ötlet hihetetlenül sikeres lett, olyan módokon, amiket el sem tudtam volna képzelni. Segítségével ma hátrányos helyzetű diákok, erőszakot szenvedett nők, veteránok tanulhatnak meg ingyen meditálni. 35 országban vagyunk aktívak, és közel 500 000 hátrányos helyzetű fiatalnak, háborús veteránnak, börtönben fogva tartott vagy családon belüli erőszakot szenvedett személynek juttattunk ösztöndíjakat a meditáció megtanulására.

Ma New Yorkban többen tanulnak meg meditálni, mint a világ bármely más városában. Az ismert meditálók egy része jelentős összegekkel támogatja az alapítványt. Ilyenek például a 40 éve meditáló Jerry Seinfeld és Howard Stern, valamint Martin Scorsese, Donna Karan, Dr. Oz, Hugh Jackman, George Stephanopoulos és Lena Dunham. Az ő nagylelkűségüknek is köszönhető, hogy egy hiteles meditációs módszert és mélységes megnyugvást juttathatunk el azokhoz, akiknek erre a leginkább szüksége van.

Díjmentes Transzcendentális Meditáció előadások Magyarországon: TM-tanfolyam.hu

Jim Carrey és Ringo Starr TM-gyakorlók a David Lynch Alapítvány gálaestjén
Jim Carrey és Ringo Starr TM-gyakorlók a David Lynch Alapítvány gálaestjén

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*