Transzcendentális Meditáció

Tóth Zoltán: A Transzcendentális Meditáció volt életem, életünk legjobb befektetése

A 45 éves Tóth Zoltán az elmúlt 14 évben Budapesten élt. Volt kiállítás-építő, nyomdai klisé-készítő, majd közel 5 évig futárkodott motorral, autóval. Most éppen egy életmód-váltás kellős közepén van. Vidékre költöznek, s gazdálkodni szeretnének – önellátó módon szeretné megvalósítani gyermekkori álmát: tanító lesz. Első házasságából vált apává, a leánya – aki újfent megtanulta a Transzcendentális Meditációt – 21 éves. Zoltán zongorázni tanul, emellett a vidéki élet szépség-erdejét fedezi fel. Tóth Zoltánnal arról beszélgettünk, hogy 3 év rendszeres Transzcendentális Meditáció miképp gyarapította az életét.

Vissza tudsz arra emlékezni, amikor kapcsolatba kerültél a TM-mel? Mi volt az a pillanat?

Sok éve kalandoztam saját spirituális utamon. Gyakoroltam a reikitechnikát, tanultam a buddhizmusról, és végeztem a tibeti álomjógát. A legutóbbi években a Secretes önsors teremtés volt a figyelmem központjában. Ehhez kapcsolódóan, egy honlapról szerveződött baráti társaság tagjai javasolták, hogy látogassam Dínó (Dienes István) előadásait. Ezeken Dínó beszélt a Védákról, a fizikáról és a TM-ről is. Azt vettem észre, hogy mikor beszél, azon túl, hogy szórakoztató és ő maga is nagyon derűs, végtelen nyugalom és békesség hatott át. Tulajdonképpen meditatív állapotba kerültem csak attól, hogy hallgattam… Már előtte is gondoltam arra, hogy spontán megvilágosodásos élményeimet és belőlük fakadó boldogság állapotát szívesen elmélyíteném… Tudatosan kerestem egy olyan technikát, ami ebben segít… Dínót megismerve nem volt kérdés számomra, hogy a TM lesz az…

Ezek szerint van némi előzetes tapasztalatod a belső útkeresésről, és a meditációról is. Milyen volt az első meditációd, a TM megtanulásának napján?

Emlékezetes. Feleségemmel és lányommal együtt végeztük. Mélységes fáradságok feloldódását éreztem és egy olyan „sírni tudnék a boldogságtól” állapotot.

Maga a tanfolyam – a TM elsajátítását követő napokon – hogyan tetszett?

Örültem, hogy van lehetőség a tanárokkal átbeszélni a kezdeti tapasztalatokat. Szimpatikus volt a tudatos odafigyelés, és személyes követés.

Volt egyébként korábban valamilyen egészségi problémád, vagy esetleg lelki jellegű?

42 évesen? Már hogy lett volna… Nem csak viccelek. Voltak gondjaim; az egyébként is érzékeny idegrendszerem néha „cserben hagyott”, valamint ehhez kapcsolódóan az érrendszerem sem volt tökéletes állapotban, bár ezekről orvosi diagnózis sosem született, de éreztem…

Idegességre, nyugtalanságra vagy túlérzékenységre gondolsz az érzékeny idegrendszer kapcsán?

Igen, illetve, hogy a fizikai megerőltetések után, hosszan megmaradt a testemben egy „kattogás, zakatolás”.

Az általad próbált módszerek segítettek eme problémákon?

Az álomjóga sokat segített, de akkori 3 műszakos munkarendem miatt nem tudtam rendszeresen gyakorolni, ez egy egész éjszakás technika. Hálás vagyok érte, mert ez által szűnt meg az életemben az alkohol-fogyasztás és a dohányzás. Az önsors teremtés megismerése pedig segített tovább lépni, de mindenképpen a TM az, ami mondhatni maradéktalanul meghozta a kívánt eredményeket, sőt annál jóval többet is…

Mire gondolsz eredmények terén a TM esetében?

Hú, ez egy hosszú lista. Először azt vettem észre, hogy sokkal jobban bírom a fizikai és mentális terheléseket. Feltűnt, hogy megfogyatkozott az ítélkezésre való hajlandóságom. Az idegrendszeri gondjaim halványultak, ma már alig jelentkeznek. Az idegesség vagy a félelmek nagyon gyorsan oldódnak fel, s tűnnek el nyomtalanul. Új barátságok születtek, melyek mai napig is virágzóak. Feleségemnek 2 év munkanélküliség után, szinte a semmiből lett egy olyan munkahelye, melyre mindig is vágyott. Ha már nála tartok, meg kell említenem, hogy kapcsolatunk elmélyült és virágzik folyamatosan. A szerelmi életünk pedig korábban nem tapasztalt minőségeket elevenít meg. A más kultúrákban való kalandozás után, visszataláltam saját nemzeti kultúránkhoz, igaz történelmünk jelentőségéhez, és vallásunkhoz. Felébredt régi hivatástudatom, a tanítást illetően. Lett elég bátorságom, hogy felismerjem életem derekán, mi az én valódi utam és meghozzam az ehhez fűződő döntéseket… Bár ezzel régebben sem volt gondom, csak most már magam mögött érzem a létezés teljes támogatását is…

Tóth Zoltán és felesége, Tóth Ágnes
Tóth Zoltán és felesége, Tóth Ágnes

Együtt meditál a család? Miben gazdagítja a családi életet az otthon melegében végzett „családi meditáció”?

Minden alkalommal együtt meditálunk a párommal. Nem tudom megmondani, milyen lenne az életünk a meditáció nélkül, de vele bizonyosan csodálatos. Magamról tudom, hogy sokkal empatikusabb vagyok a feleségem iránt. Említettem, hogy tartalmasabb és virágzóbb lett a szerelmi életünk. Mindennapi teendőinkben megnövelte mindkettőnk kitartását. Sosem voltak egymással nagy gondjaink, de most folyamatosan és magas szinten rezeg az érzelmi kapcsolatunk.

A Facebook-oldalainkon gyakorta illetik a TM-et az „ára” miatt olyanok kritikával, akik nem próbálták még ki – nem adtak maguknak esélyt a kipróbálására. Azon a bizonyos első nyilvános TM-előadáson hogyan fogadtad a TM árát, és így utólag megérte a rá – pontosabban saját magadra – áldozott összeg?

Ez volt életem, életünk legjobb befektetése… Én akkor már tudtam TM-es barátaimtól, hogy milyen összegek fognak elhangozni… Őszinte leszek: ennyiért gyengébb minőségű televíziókat, közepes mobil telefonokat lehet kapni, amit pár év alatt lecserélünk… Megy a kukába… És itt jelentős engedményeket is lehet kapni… Életem eddigi 45 éve során egy dolgot biztosan megtanultam: a saját életünkbe, egészségünkbe való befektetésnél nincs ami jobban megtérül…

A TM ugyebár egy „önjáró” módszer, nem kell közösséghez tartozni, sem a gyakorlás, sem másmilyen téren – nincs semmilyen függőség, ahogyan Szvámi Muktananda fogalmaz: „Az utatok [a Transzcendentális Meditáció, TM-Szidhi program, stb.] talán kissé magányosnak tűnik, hiszen egyedül dolgoztok [a fejlődéseteken], és önállóak vagytok…” Ennek ellenére jársz, illetve jártok TM-rendezvényekre, csoportos meditációkra?

Volt időszak, mikor rendszeresen jártunk csoportos meditációkra. Ez most a vidékre költözés miatt alább hagyott. Ott ismertem meg Mátyás Margarétát, aki időközben TM tanár lett és ő tanította Egerben élő édesanyámat meditálni. Erősítgettem, hogy érdemes ott bemutató előadást tartania, mert sokan vannak, akik érdeklődnek a mentális és spirituális technikák iránt. Ez, mint tudom, hamarosan megvalósul [Mátyás Margaréta 2014. december 2-án tart TM-előadást Egerben – szerk.] . Tervezem, hogy vele tartok és az előadása kiegészítéseképpen, mesélek az otthoniaknak tapasztalataimról, hogy lássanak, halljanak valakit, aki már hasznosította Maharishi csodálatos technikáját.

Hogyan tudnád megfogalmazni a tapasztalatidra épülő ajánlást a TM terén mindazoknak, akik hozzád hasonló módon spirituális utakon jártak?

Csak nagyon egyszerűen… Minden erő a legkisebb ellenállás irányába hat… Azt érdemes keresni, amit szívünk a leginkább támogat. Az egyszerűség nagyszerűsége az, amiben minden ember kikristályosíthatja saját tálentumát, mert az mindenkinek van… Ez kérdésen felül áll… Általános tévhit, hogy a nehéz út a jó út… Szerintem nincs nehéz vagy könnyű út. Olyan van, amit a teljes mindenség támogat és olyan, ami szembe megy az isteni törvényszerűségekkel… Mindenkinek szabadságában áll eldönteni, melyiket választja. Az én javaslatom, az univerzális törvényekkel való együttműködés, azaz a TM-meditáció és haladó technikáinak gyakorlása…

Díjmentes TM-előadások Magyarországon: TM-tanfolyam.hu

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*