Transzcendentális Meditáció

Több ezer diák gyakorolja a TM-Szidhi programot Latin-Amerikában – december 21-én közös meditációt tartanak

Frissítés – dec. 21., 14:27: Több mint 600 adományozott a 8000-res TM-Szidhi-gyakorló diákcsoport számára.

Frissítés – dec. 19., 15:52: A média elhallgatta, most emlékeztetőül – 1992-ben Mozambik bevezette a hadseregben a TM-et és a TM-Szidhi Programot: http://bit.ly/12A2w0i


Frissítés – dec. 19., 15:02: Magyarországon az alábbi helyszíneken lesz pénteken csoportos TM-gyakorlás, a szervezők telefonszámait közöljük, előzetes egyeztetés szükséges a részvételhez:

 • Budapest-Buda: Dovalovszky Márti: +36-70-9474-108
 • Budapest-Pest: Életközpont [betelt a helyiség, a budai csoporthoz lehet csatlakozni]
 • Debrecen: Dienes-Nagy Erika: +36-30-286-3744
 • Pécs: Gajdos Enikő: +36-30-683-3557
 • Szeged: Pálné Nagy Judit: +36-70-604-8179
 • Veszprém: Dömsödi András: +36-30-604-5593


Frissítés – dec. 19., 14:40:
Néhány kép a Transzcendentális Meditációt gyakorló latin-amerikai diákokról – természetesen tanulóidőben meditálnak együtt a tanáraikkal:

TM-latin-a

TM-latin-a2

TM-latin-a3

TM-latin-a4

TM-latin-a5

TM-latin-a6


Frissítés – dec. 19., 11:26: A budapesti Életközpont szervezi az egyik budapesti meditáló csoportot, a Facebookon eseményt hoztak létre:
http://href.hu/x/j0am

Frissítés – dec. 19., 10:05: A főszervező tegnap arról beszélt, hogy december 21-étől FOLYAMATOS jelleggel fennmarad ez a gyakorlói létszám, és jelen pillanatban is százasával sajátítják el a diákok a TM-et és a TM-Szidhi Programot. A 8000-res meditáló csoportot valójában ünneplés céljából utaztatják az Alban-hegységhez. Latin-Amerikában nem csak a diákok gyakorolják a TM-et és a TM-Szidhi Programot, hanem a tanárok, az iskolák összes dolgozói, valamint az önkormányzatokban is gyakorolnak a hivatalnokok, beleértve a polgármestereket is. A főszervező – Raja Louis – november 7-én tárgyalt a perui kulturális minisztériummal, s magával a miniszterrel.

Frissítés – dec. 18., 14:59: A VNTV pénteken 18:30-tól élő adással jelentkezik, 18:30-tól Dienes István TM-tanár fog telefonos interjút adni, kommentálván az eseményeket.

Frissítés – dec. 18., 12:11: A csoport szervezésével párhuzamosan Quito-ban, Ekvádorban előadást fognak tartani a hadsereg vezérkarának, illetve további iskolákban mutatják be a TM-et és a TM-Szidhi Programot. Az előadást szervezők épp a Lima Airport repülőtéren várakoznak.

Frissítés – dec. 18., 11:20: Amerikában is szervezik a csoportokat, a Maharishi Menedzsment Egyetemen, és a Maharishi Védikus Városban is lesz közös gyakorlás.

Frissítés – dec. 18., 10:40: Csatlakozik a csoporthoz Cusco-ból, az inkák szerinti világegyetem köldökéből egy több száz fős meditáló diák-csoport. A csoportot egy meditáló pap, Francisco Atya vezeti. Cuscoban ezer diáknak tartottak előadást a TM-ről és a TM-Szidhi programról.

Frissítés: Magyar idő szerint péntek este 19 órakor kezdődik a TM-Szidhi Jógarepülés. A déli 12 óra a mexikói időszámítás szerint van megjelölve kezdési időpontként.

2007-ben nagyszabású oktatási program kezdődött a latin-amerikai (kolumbiai, perui, mexikói, ekvádori) iskolákban. Eleddig összesen 54 iskola több ezer diákja tanulta meg a Transzcendentális Meditációt, és annak haladó programját, a TM-Szidhi Programot. A gyakorlók száma már meghaladja a 9000 főt, a következő lépésben 257 iskola mintegy 20 ezer diákja fogja megtanulni Maharishi Mahesh Yogi tudattechnológiáit. Jelentős számú diák gyakorolja a TM-Szidhi programot a maják földjén is.

latin-amerika-med

A szervezők december 21-ére szeretnének legalább 8000 TM-Szidhi-gyakorlót a maják ősi szent helyeire utaztatni annak érdekében, hogy a szociológia tudománya által is ismert, elismert Maharishi-hatás létre tudjon jönni (méghozzá az egész emberiség tekintetében) a koherencia-teremtő csoport által. Ennek érdekében felhívást tettek közzé, amiben e nem kis szervezési feladathoz adományozók támogatását (személyenként 10-20 dollár) várják. Dombornyomott bankkártyával a http://www.seedsofheaven.org/donate oldalon lehet adományozni, a jobb oldali “Oaxaca 8000 Celebration, December 2012” gombot kell kattintani. A gomb megnyomásával egy biztonságos, titkosított adatkapcsolattal rendelkező fizetési oldalra jutunk el. Kérjük, aki teheti, bármilyen összeggel támogassa a szervezők költségeit!

A TM-Szidhi-gyakorlók csoportos gyakorlásának helyszíne
A TM-Szidhi-gyakorlók csoportos gyakorlásának helyszíne

A szervezők a fentieken kívül globális közös meditációt hirdettek december 21-ére. Arra kérnek minden TM- és TM-Szidhi-gyakorlót, hogy lehetőségeikhez mérten – magyar idő szerint – este 19 órakor gyakorolják a TM- és a TM-Szidhi programot. A szidhi-gyakorlók 19 órakor kezdik a TM-Szidhi Jógarepülést. Budapesten az Életközpont szervez péntekre közös TM-Szidhi-gyakorlást, elérhetőségük: www.eletkozpont.hu

Alább ismertetünk – a közel ötven kísérletből – néhány tudományos kutatást, melyek igazolják a Maharishi-hatás társadalomra kifejtett jótékony hatását, elsőként Stanka Zsuzsanna rendőrszázados szakdolgozatára hívjuk fel kedves olvasóink figyelmét: http://tminfo.hu/kutatasok/rendorszakdolg.html

Egy 1983-as, két hónapig tartó izraeli koherencia-teremtő csoportot naponkénti lebontásban követő vizsgálat megmutatta, hogy azokon a napokon, amikor a csoport létszáma magas volt, a szomszédos Libanonban, a háború halálos áldozatainak száma 76%-kal csökkent. E két hónap során a bűnesetek, a közlekedési balesetek, a tűzesetek és a társadalmi stresszt jelző más esetek száma is csökkenésnek indult Izraelben. A hatást okozó egyéb lehetséges tényezőket (hétvége, ünnepnapok, időjárás) statisztikai módszerekkel kizárták. (Journal of Conflict Resolution 32:776-812, 1988; Journal of Conflict Resolution 34: 756-768,1990)

Ezeket az eredményeket a következő két éves időszak során (amikor a leghevesebben tombolt a libanoni háború), hét egymás után végzett kísérlet igazolta újra és újra.

E beavatkozások még az alábbi eredményekkel jártak:

 • A háborús tevékenységekhez köthető halálozások száma összesen 71%-kal csökkent
 • A háborús tevékenységekhez köthető sebesülések száma összesen 68%-kal csökkent
 • A konfliktus szintje 48%-kal zuhant
 • A szembenálló felek közötti kooperáció 66%-kal nőtt

Annak a valószínűsége, hogy ezek az összesített hatások pusztán a véletlen eredményei lennének, kevesebb, mint egy a tíz a tizenkilencedikenhez. Így ez a társadalmi stresszt és konfliktust csökkentő hatás a társadalomtudományok legjobban megalapozott jelensége. (A tanulmány elhangzott: 85th Annual Meeting of the American Political Science Association, September 1989, and Dissertation Abstracts International 1988; 49(8): 2381A)

A legújabb tanulmány, mely azt vizsgálta, hogy az 1993. június 7-től július 30-ig Washingtonban zajlott National Demonstration Project” során a koherencia-teremtő csoport miként csökkenti a bűnözést és a társadalmi stresszt és hogyan javítja a kormányzat hatékonyságát. E nagy gonddal kivitelezett kísérlet során a csoport létszáma 800-ról 4000-re nőtt a két hónapos idõszak során. Bár az erőszakos bűnözés meredeken emelkedett az év első öt hónapja során, a vizsgálat kezdete után nem sokkal az erőszakos bűnesetek száma (melyet az FBI Egységesített Bűnözési Statisztikája; FBI Uniform Crime Statistics) alapján mértek, elkezdett csökkenni, és a kísérlet végéig folyamatosan csökkent, 23,6%-os maximális értéket érve el. Ezután viszont ismét emelkedni kezdett. Annak a valószínűsége, hogy ezt a hatást a bűnözési mutatók véletlenszerű változása idézte elő, kevesebb, mint 2 az 1 milliárdhoz (p<.000000002). A bűnözés csökkenése nem tudható be olyan egyéb lehetséges okoknak sem, mint a hőmérséklet és a csapadék változásai, a hétvégék hatása, vagy a rendőrségi és lakossági bűnmegelőzési tevékenységek. (Ezen kutatásról bővebben a http://istpp.org/crime_prevention.htm címen lehet olvasni.) (Social Indicators Research, 47, 153-201, 1999)

A 160 véletlenszerűen kiválasztott amerikai város vizsgálata azt mutatja, hogy e városokban a TM gyakorlók számának növekedése egy hét éves időszak során (1972-1978-ig) a bűnözési mutatók javulását okozta. A tanulmány az FBI Egységesített Bűnözési Statisztikájának (FBI Uniform Crime Statistics) adatait használta és statisztikailag megvizsgált minden olyan tényezőt, mely hatással van a bűnözésre.  (Journal of Mind and Behavior 9: 457-486, 1989)

Manila, Új-Delhi, Puerto Rico, és Washington városaiban a koherencia-teremtő csoportok tevékenysége szintén megfeleltethető az erőszakos bűnözés szignifikáns csökkenésével. Ezekben a tanulmányokban számos alternatív magyarázatot megvizsgáltak, melyek a bűnözés csökkenését okozhatták, de egyikükre sem vezethetők vissza a mért eredmények. (Journal of Mind and Behavior 8:67-104,1987)

2 hozzászólás

 1. Fülöp Beáta

  Hogyan tudom itthon elsajátítani a transzcendentális meditációt? Találok erről pontos leírást, hogy hogyan kell helyesen meditálni?

  nagyon köszönöm,
  Beáta

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*