Transzcendentális Meditáció

Tizennégy gazdasági csúcsvezető, aki esküszik a Transzcendentális Meditációra

A vállalati csúcsvezetők igencsak stresszes munkát végeznek, jó néhányuk intenzív szabadidős tevékenységekkel igyekszik levezetni a mindennapi feszültségeket.

Néhányuk viszont felfedezte magának a meditációt. A különféle meditációs technikák közül sokan a Transzcendentális Meditációt választják, egy ősi, indiai eredetű meditációs módszert, amelyet a nyugati világban az 1950-es évek végétől kezdve kezdett el tanítani Maharishi Mahesh Yogi.

Alább a gazdasági élet vezető alakjai közül azokat gyűjtöttük össze, akik azt nyilatkozták, hogy a meditáció versenyelőnyt jelent számukra az üzleti világban. Néhányan egyenesen cégük vállalati kultúrájának részévé tették a meditációt.

A tőzsdeguru Ray Dalio a Transzcendentális Meditációt használja, hogy kordában tartsa egóját

Dalio – aki a Bridgewater Associates, a világ legnagyobb kockázati alapkezelő cégének alapítója és vezetője – a TM alapelvei közül sokat beépített a cég vállalati kultúrájába.

A New York Magazine-ben megjelent profilja szerint a Transzcendentális Meditáció arra nyitotta rá Dalio szemét, hogy „az ember legnagyobb akadálya a fejlődésben a saját törékeny egója. Ő pedig a cégénél az állandó, leplezetlen kritikát tette a normává, amíg el nem jutottak oda, hogy a kritikát már nem tekintették személyesnek, és senki sem tartotta magában, ha volt egy jó ötlete, attól tartva, hogy nem lesz igaza.”

Marc Benioff, a Salesforce.com irányítója azért kezdett meditálni, mivel az Oracle-nél dolgozva nagyon stresszes volt a munkája

Egy 2005-ös, a San Francisco Chronicle-ben megjelent cikk szerint Benioff már hosszú ideje gyakorolja a meditációt.

– Élvezem a meditációt, több mint egy évtizede meditálok. Valószínűleg azért tanultam meg meditálni, hogy megszabaduljak attól a hatalmas stressztől, amely az életemet uralta, amikor még az Oracle-nél dolgoztam – nyilatkozta a San Francisco Chronicle-nek.

A Panda Express alapítója, Andrew Cherng egyszer egy üzleti tárgyalást is félbeszakított, hogy a meditációra buzdítson egy holtfáradt boltvezetőt

A rendszeresen meditáló Cherng így nyilatkozott a Forbes magazinnak:

– Belülről akarom helyretenni az embereimet.

Bob Shapiro, a Monsanto korábbi vezérigazgatója, meditációs termekké alakította az irodákat

Shapiro a Sandbox Industries, egy kockázati tőkebefektető cég alapítója, azt nyilatkozta, hogy korábbi harvardi diáktársának ajánlására fordult a meditáció felé.

– Üzletemberként észrevettem, hogy nem egy közeli ismerősöm, aki kezdetben némi kétellyel fogadta a meditációt, komolyan rákapott a gyakorlásra, mivel hasznosnak találta a meditáció által nyújtott tapasztalatokat.

Bill George a Medtronic korábbi vezérigazgatója hasonlóan cselekedett a vállalatánál

George, aki jelenleg a Harvard Business School oktatója, azt nyilatkozta a Bloomberg Newsnak, hogy amikor a repülőgép felszáll vele, jól esik becsukni a szemét, és mély lélegzeteket véve ellazulni.

– Legjobban a repülőgépen lehet meditálni – mondta. – Rengeteget kell Európába járnom. Ha reggel 8 órakor landol a gépem, akkor a meditáció lehetőséget ad arra, hogy mélyen pihenjek és összeszedjem a gondolataimat, mielőtt 10-kor kezdetét veszi az igazgatótanácsi ülés.

Amikor még a Medtronicnál dolgozott, George a cég egyik konferenciatermét csendes térré alakította át, olyan módon, hogy az alkalmazottak vissza tudjanak oda vonulni pihenni.

Russell Simmons, a Def Jam alapítója szerint a Transzcendentális Meditáció megváltoztatta az életét

Russell Simmons a Huffington Poston 2010-ben megjelent cikkében így írt a Transzcendentális Meditációról:

– Mintegy két évvel ezelőtt meglátogattam egy iskolát Dél-Afrikában, ahol az összes diák a meditáció egy formáját, a Transzcendentális Meditációt gyakorolta. Ragyogóak, éberek, élettel teltek voltak. Nem sokkal később visszatértem New Yorkba, és találkoztam a TM egy tapasztalt tanárával, Bob Roth-tal. Noha akkor már tíz éve végeztem különféle meditációs gyakorlatokat, megkértem Bob-ot, hogy tanítson meg engem a TM-re. Most már két éve gyakorlom a TM-et. A módszer megváltoztatta meditációs tapasztalataimat, és ezért az életem tapasztalatát is.

Oprah Winfrey elmondása szerint arra használja a TM-et, hogy kapcsolatba lépjen Istennel

Oprah Dr. Oz egyik tavalyi tévéműsorában azt nyilatkozta, hogy a Transzcendentális Meditáció segített neki abban, „hogy kapcsolatba lépjen azzal, ami Isten” – számol be a Huffington Post.

Oprah csak nemrégiben kezdett el meditálni. Akkor ismerkedett meg a módszerrel, amikor munkája nyomán kapcsolatba került olyan nagyvárosok szegénynegyedeinek iskoláival, ahol a TM-et tanulási és magatartási gondokkal küszködő gyerekeknek tanították meg.

A Legal Sea Foods vezérigazgatója, Roger Berkowitz minden reggel húsz percet meditál és visszavonul egy mélyebb tudatosságba

Berkowitz az Inc. Magazine-nek nyilatkozva mondta, hogy ez a rituálié fontos részét képezi minden egyes napjának.

– Az első dolog, amit reggel megteszek, hogy visszavonulok a saját barlangomba és meditálok. Naponta kétszer húsz percet töltök meditációval, becsukom a szememet, kitisztítom az elmémet és a mantrámat gondolom magamban, míg egy mélyebb tudatosságba nem térek. Néha, amikor meditáció előtt egy problémával birkózom, a meditáció befejeztével a válasz hirtelen nyilvánvalóvá válik.

A Green Mountain Coffee Roaster alapítója, Robert Stiller meditáció tanárokat hívott meg, hogy az alkalmazottait meditálni tanítsák

Stiller 2008-ban azt nyilatkozta a Boomberg Newsnak, hogy rendszeresen hívott meg egy meditáció tanárt a cég vermonti irodáiba, hogy meditálni tanítsa alkalmazottait.

– A meditációt gyakorolva sokkal hatékonyabb lehetsz egy üzleti tárgyaláson – nyilatkozta a cég egykori ügyvezetője. – A meditáció segít abban, hogy kibontakoztasd az összpontosító képességedet és hogy hatékonyabban végezd a munkádat.

Ramani Ayer, a Hartford Financial Services Group egykori vezérigazgatója szerint a TM jobb döntéshozóvá tette őt

Ayer a Transzcendentális Meditáció Blog szerint már több, mint 25 éve meditál.

– A Transzcendentális Meditáció technikáját ideális módon be tudom illeszteni állandó rohanással teli életembe – nyilatkozta Ayer. – A meditáció kimutathatóan csökkentette a stresszességemet, segített abban, hogy megőrizzem jó egészségemet, és határtalan támogatást nyújtott családi és üzleti kapcsolataimban. Ami pedig különösen fontos, képessé tett arra, hogy munkámban világosabb, hatékonyabb döntéseket hozzak.

Steve Rubin, a United Fuels International korábbi vezérigazgatója azt nyilatkozta, hogy a TM-gyakorlás megadja neki a „lézerszerű összpontosítás” képességét

Rubin jelenleg a Maharishi Menedzsment Egyetem igazgatótanácsának tagja. Ezt az iowai Fairfieldben található egyetemet a Transzcendentális Meditáció tanárai hozták létre. Rubin úgy nyilatkozott, hogy a TM „versenyelőnyt” biztosít számára az üzleti világban.

– Az elmém tiszta és éber, egyszerre vagyok képes lézerszerűen összpontosítani a részletekre, és átlátni a szélesebb képet – foglalja össze tapasztalatait.

Az Executive Management Associates vezérigazgatója, Nancy Slomowitz TM-tanfolyamokat tartott alkalmazottainak, így csökkentette a cég egészségügyi kiadásait

Slomowitz, aki nemrégiben jelentetett meg egy könyvet “Work Zone Madness: Surviving and Rising Above Workplace Dysfunction,” ([körülbelül:] „Munkahelyi őrület: hogyan éljük túl és hogyan kerekedjünk felül a munkahelyi káoszon”) tinédzser kora óta meditál. Miután saját életében is számos pozitív hatást tapasztalt, úgy döntött, hogy alkalmazottai számára is bemutatja a meditációt.

– A TM kézzelfogható, gyakorlati jó hatásokat hozott szakmai és magánéletükben egyaránt – mondja Slomowitz. – A különböző pozitív változások között említendő, hogy a munkahelyi környezet hamarosan mérgezőről harmonikussá vált. Meglepő módon a cég egészségügyi kiadásai is csökkentek, mivel kevesebbet mentek betegszabadságra az emberek.

Marnie Abramson, a Tower Companies ingatlankereskedő cég tulajdonosnője szerint a termelékenység növelésének legjobb módja, ha TM-tanfolyamokat szervezünk az alkalmazottaink számára

Miután számos alkalmazottja pozitív eredményekről számolt be azt követően, hogy elkezdte gyakorolni a Transzcendentális Meditációt, Abramson úgy döntött, maga is meditálni fog, hogy megbirkózzon stresszes munkakörülményeivel – számol be a TMwomenprofessionals.org.

– Azt kell mondjam, hogy az alkalmazottaidnak tartott TM-tanfolyam valószínűleg a leggyorsabb, legkönnyebb és legkevésbé költségigényes módja annak, hogy olyan sokat kihozz belőlük, ami még a képzeletedet is meghaladja – fejti ki véleményét Abramson.

Rick Goings, a Tupperware vezérigazgatója naponta meditál, hogy ismét képes legyen összpontosítani

Goings azt nyilatkozta a Financial Timesnak, hogy minimum minden délután megpróbál 20 percet meditálni.

– Számomra ez egy olyan gyakorlat, amely nem csupán felszámolja a stresszt, hanem lehetővé teszi számomra, hogy tisztán lássam, mi zajlik az életben és mi az, ami valóban fontos – mondta.

(A Business Insider cikke nyomán)

Érdeklődés Transzcendentális Meditáció díjmentes előadások után:
http://www.tminfo.hu/tm-tanfolyam

Hozzászólás írása

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*