Transzcendentális Meditáció

Találkozás Bob Rothtal, aki meditációt tanít középiskolás diákoknak, hírességeknek és hajléktalanoknak

Számos cikk szól a David Lynch Alapítványról és hírességekről, akik a TM-technikát gyakorolják, de most szeretnénk bemutatni egy olyan személyt, aki a „saját jogán” vált híressé. Ő az, aki a David Lynch Alapítványban és közvetlenül az említett hírességek mögött végzi áldozatos munkáját. Méltán került hát a Modern Luxury című oldal célkeresztjébe, mint kiemelt személyiség.

Minden további nélkül szemezgessünk Bob Roth történetéből, hogyan került közel a Transzcendentális Meditációhoz és hogyan „virágzott ki ez a hívás annyira, hogy embereknek segítsen szerte a világon.”

„Szeretek embereket meditációra tanítani. Különösen a szkeptikusokat – azokat, akik azt mondják, „Meditáció? Nem hiszek ebben a cuccban!” Vagy azokat, akik elmondják, hogy szerettek volna meditálni, de soha nem tudták megtenni, mert leterhelték őket a gondolataik, és soha nem voltak képesek azokat törölni. Vagy azokat, akik úgy gondolják, a meditáció egyfajta általános dolog, mint a kocogás, zenehallgatás, szunyókálás vagy a festészet” – mondja Bob Roth.

Sok alapvető félreértés van a meditációval kapcsolatban: hogy nehéz vagy egy vallás, esetleg egy menekülés, vagy alapvetően „semmi” az egész.

„Amikor a meditációt helyesen értelmezik és gyakorolják, ezek közül egyik sem igaz. Ez egy hihetetlenül egyszerű, praktikus és hatékony eszköz, amely segít a legelfoglaltabb, legcinikusabb, legközömbösebb személyiségnek is szert tenni olyan mély pihenésre és relaxációra, mely sok tekintetben mélyebb, mint az alvás. A meditáció 20 perces gyakorlása, naponta kétszer valóban számos egészségügyi előnnyel jár.”

Bob Roth több mint negyven éve tanít Transzcendentális Meditációt. „Amikor először meghallották, hogy meditálok, az emberek azt hitték, hogy ez valami vallás vagy filozófia. De ma már a meditáció, és különösen a TM, mainstreamnek tekinthető.” „Ennek a jelenségnek egy nagyon jó oka van, mely nem más, mint a tudományos kutatások. Több száz tanulmány mutatta ki, hogy a TM tényleg működik – hogy például csökkenti a stresszt, javítja a kedélyállapotot és a kreativitást, csökkenti a magas vérnyomást. Így sokkal könnyebb dolguk van az embereknek, hogy ne csak a „meditáció” névvel találkozzanak és merjenek tenni egy próbát. Sőt, azon sem kell meglepődni ma már, hogy például Manhattanben relaxációs programok részeként a TM megjelenik médiavállaltoknál, iskolákban, kórházakban.”

Bobot és három testvérét szülei abban a szemléletben nevelték, hogy mindaz a szerencse és áldás, amiben ők részesülhettek, az másokat is megillet, akiknek szükségük van rá.

Felnőttként a közszolgálatban dolgozott, Robert F. Kennedy elnökválasztási kampányában is közreműködött, majd beadta a jelentkezését a jogi egyetemre, mely belépőnek számított a politikai életbe és később ahhoz is, hogy akár szenátor váljék belőle. A 60′-as években megjelent vérrontás hatására a fókusz erről a tényről áthelyeződött a tananyag fejlesztésére a jogi egyetemeken.

Váratlan események láncolata révén végül is megtanult meditálni és néhány éven belül feléledt benne a vágy, hogy a Transzcendentális Meditáció technikáját elkezdje tanítani egy belvárosi iskolában. „Így tanár lettem, és azóta már emberek ezreit ösztönzöm. A fénypont számomra kilenc évvel ezelőtt érkezett, amikor olyan szerencse ért, hogy a neves filmrendezővel, David Lynchel együttműködve létrehoztunk egy jótékonysági meditációs kampányt.” Az Alapítvány programja keretében olyan nehéz sorsú emberekhez jutott el a technika, akiknek talán a legnagyobb szükségük volt (és van) rá. Az ötlet megszületése óta több ezer fiatal, hátrányos helyzetű személy, veteránok, veszélyeztetett nők tanulhatták meg teljesen térítésmentesen a Transzcendentális Meditációt.

Hugh Jackman a Transzcendentális Meditációról beszél felesége, és Bob Roth társaságában.
Hugh Jackman a Transzcendentális Meditációról beszél felesége, és Bob Roth társaságában.

„Harmincöt országban vagyunk jelen, a meditációs ösztöndíjakkal közel 500.000 fiatalt, veteránt, fogvatartott nőt és férfit valamint családon belüli erőszaktól szenvedő egyént segítettünk.”

Bob Roth a Google Google Zeitgeist konferencián tart előadást a Transzcendentális Meditációról 2014. szeptember 14-én
Bob Roth a Google Google Zeitgeist konferencián tart előadást a Transzcendentális Meditációról 2014. szeptember 14-én

Napjainkban a Transzcendentális Meditációt New Yorkban több ember gyakorolja, mint a világ bármely más városában. Néhány prominens szakember, köztük Jerry Seinfeld, Howard Dtern (mindketten 40 éve meditálnak), Martin Scorsese, Donna Karan, Dr. Oz, Hugh Jackman, Geroge Stephanopoulos és Lena Dunham is szerepel a legbőkezűbb adományozók között.

Az adományozók nagylelkűsége révén a Transzcendentális Meditációval a David Lynch Alapítvány azoknak nyújthat segítséget, akiknek a legnagyobb szükségük van rá.

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*