Transzcendentális Meditáció

Öregedés elleni szerek: Transzcendentális Meditáció

Lehet, hogy amikor az öregedés elleni szerekről társalgunk nem éppen egy meditációs módszer jut eszünkbe, sokkal inkább gyógyhatású készítményekre, életmódra gondolunk. A mondás közismert: Ép testben, ép lélek, manapság azonban egyre több orvos vélekedik úgy, hogy akár meg is fordíthatnánk a mondást: Ép lélekkel, a test is ép marad.

S bár az egészséges életmóddal, rendszeres testmozgással, rostokban, gyümölcsökben gazdag, és zsírszegény étrenddel is sokat tehetünk élethosszunk növelése érdekében, a mai feszültségekkel terhes világban nem árt a stresszek feloldására sem gondolni.

A stresszek kezelése helyett, a stresszek kioldása.
Sokan, sokfélét mondtak már a stresszek kezeléséről, de valójában nem kezelni, mint inkább feloldani kellene a betegségeink 80-90%-át okozó testi-lelki feszültségeket, melyek gyermekkorunk óta halmozódhatnak, és eredményezhetnek betegségeket. Abban ugyanis az orvostársadalom is egyetért, hogy a manapság életünket megkeserítő betegségek 80-90%-a pszichoszomatikus, azaz stressz eredetű. Az alvás életünk szerves, naponta ismétlődő pihenési formája, úgy tűnik mégsem elegendő a mélyen gyökerező stresszek kioldására, hiszen a betegségek a rendszeres alvás ellenére is jelentkeznek. Pedig a szervezetnek meg van az a képessége, hogy kidobja magából a tőle idegen anyagokat, s a stressz valóban ilyen anyag. Ehhez azonban elég mély pihenésre lenne szüksége. Az alvásnál két vagy többszörösen mélyebb pihenést ad a korunk tudományos szempontból legalaposabban alátámasztott szellemi módszere a Transzcendentális Meditáció eljárása.

A TM-ről eleddig több mint 600 tudományos vizsgálat bizonyította, hogy minden körülmények között, mindenkinél testi-lelki egyensúlyt, testi és szellemi fejlődést eredményez. A róla készült legelső tudományos felmérések éppen azt igazolták, hogy ez a módszer az emberi test számára másképpen nem elérhető mély pihenést képes nyújtani. Ez a pihenés két vagy többszörösen mélyebb, mint a hat óra alvás után elért legmélyebb pihenési állapot. Ebben az egyedülállóan mély, természetes pihenésben lehetősége van a testnek mintegy kidobni magából azokat a felhalmozódott stresszeket, melyek tökéletes működését gátolják. Testünk egészségének megóvása, azaz öregedéstől való megmentése, tehát nem jelent mást, minthogy meg kell óvnunk a stresszektől, azok felhalmozódásától és a már felhalmozott stresszeket pedig ki kell oldanunk. Ha tehát képesek lennénk az elme és test szintjén felhalmozódott feszültségeket kioldani, akkor a betegségek legnagyobb részétől (80-90%) megszabadulhatnánk, vagyis a testünket megviselő, elhasználó hatásokat leküzdhetnénk.

Miben más, mint a relaxáció?

A TM-et többféle relaxációs módszerrel összehasonlították már, s ahogy Dr. Roland Jevning a Kaliforniai Egyetem professzora Irvine-ben is nyilatkozta: – A TM nagymértékben különbözik más relaxációs módszerektől. A „lazíts!” felszólításra ugyanis a szervezetben nagyon kevés dolog történik, viszont a TM-es kutatások arról tanúskodnak, hogy gyakorlás közben a szellemi és testi egészséget fokozó mély pihenés áll be. Dr. Jevning már 1973 óta tanulmányozza a TM-nek az öregedésre és stresszre kifejtett hatását. Írásait vezető tudományos lapokban közölték és az American Heart Association (Amerikai Szívegészségügyi Társaság) is támogatta.

Fontos még megemlíteni, hogy a TM gyakorlása közben nagymértéken csökken az oxigén felhasználás is, ami megint csak a pihenés mélységére utal. Ha pedig kevesebb oxigént használunk, lassabban égetjük szervezetünket, ekképpen megint csak lelassítjuk az öregedési folyamatot. Sokat hallhattunk már a magas hegységekben, oxigénhiányos környezetben élő emberekről, akik sokkal tovább élnek, mint nagyvárosi embertársaik, lassabban öregednek.

Biológiai és kronológiai életkor

Ahhoz, hogy megértsük, a TM miként mozdíthatja elő a fiatalabb biológiai életkort, meg kell értenünk magát az öregedési folyamatot. Az ember kronológiai és biológiai életkora között különbség van. A kronológiai életkor a megélt évek számát mutatja, míg a biológiai az általános egészségi állapotra utal a népességi normákhoz viszonyítva.

A tudósok a biológiai életkor mérésére többféle módszert fejlesztettek ki, ilyenek például a szisztolés vérnyomás mérése, a hallásküszöb, a látásélesség, stb. meghatározása, ezek jelzik mennyi is az illető biológiai életkora. Az öregedést sok minden befolyásolja: az öröklődés, a modern élet stressze, mely tényezők mind hozzájárulnak a szervezet kopásához, elhasználódásához. Ha tehát lassabban akarunk öregedni, csökkenteni kell a szervezet kopását, a szervezetet elhasználó stresszeket.

Legyünk 12 évvel fiatalabbak!

A TM öregedésre kifejtett hatását elsőként Dr. Robert Keith Wallace vizsgálta, aki az UCLA hallgatójaként 1968-ban a TM kutatás úttörője volt. A TM és az öregedés kapcsolatáról írott munkáját 1982-ben tette közzé az International Journal of Neuroscience-ban. Dr. Wallace úgy találta, hogy a kronológiailag ötvenéves emberek, akik öt éve gyakorolták a TM-et tizenkét évvel voltak fiatalabbak, mint kortársaik, vagyis szervezetük egy átlag 38 éveséhez hasonlított. Voltak azonban olyanok is, akiknek biológiai életkora 22 évvel volt fiatalabb, mint a kronológiai életkora!
Dr. Wallace szerint ez egyáltalán nem meglepő, ha figyelembe vesszük: a TM gyakorlásával a magas korhoz társított minden tényező javul. Javul a szív és érrendszer egészsége, jobb étkezési szokások alakulnak ki, a szellemi egészség is kitűnő, melyet az intelligencia növekedése mellett az élettel való nagyobb megelégedettség, a boldogság is jelez. Ennek végeredménye lesz a fiatalabb biológiai életkor.

S mi a fiatalabb biológiai életkor előnye?

A lecsökkent kórházi és háziorvosi ellátásra való igény. Két holland biztosítótársaság 5 éven át vizsgált egy 2000 főből álló csoportot. A vizsgált személyek különböző nemű, korú és foglalkozású emberekből kerültek ki, s összehasonlították őket az azonos nemű, korú, foglalkozású, de a Transzcendentális Meditációt nem gyakorló emberek csoportjával. A kutatás eredményeképpen azt tapasztalták, hogy a TM-esek kórházi és háziorvosi látogatása felére, 40 év fölött pedig harmadára csökkent. Ez azt mutatja, hogy a 40 éves korosztály, akinél már az évek során felhalmozódott stresszek miatt kirobban egy-két testi betegség, a stresszek kioldása miatt sokkal kevesebbszer betegedett meg, mint nem meditáló kortársaik. Az öregedés folyamatának visszafordulását jelzik a következő adatok: jobb reakcióidő, rugalmasabb viselkedés, élesebb látás, hallás, javuló emlékezőképesség, a depresszióra való hajlam csökkenése, a vérnyomás egyensúlyi állapota, a jobb alvás, a betegség utáni gyorsabb felépülés, hogy csak néhányat említsünk.

Az öregedés folyamatát tehát igenis vissza lehet fordítani, s elérhetjük, hogy miközben testi-lelki egyensúlyunkat megteremtjük, még fiatalabbak is leszünk. S ha az idő kerekét visszafelé nem is tudjuk forgatni, testi-lelki egészségünk, ifjú kori szellemi és testi rugalmasságunk egész életünkben megőrizhető!

Nagy Erika TM oktató

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*