Transzcendentális Meditáció

Oprah Winfrey és a Transzcendentális Meditáció

Oprah Winfrey, az amerikai televíziózás nagyasszonya, talán a legismertebb médiaszemélyiség az Újvilágban. Emellett producer, színésznő és jótékonysági célok kiemelkedő támogatója, valamint számos „leg” cím tulajdonosa. Többek között ő volt a legnézettebb talkshow háziasszonya 25 éven át, őt tartják a legbefolyásosabb amerikai nőnek, ő volt az első feketebőrű személy, aki milliárdos lett és talán a leggazdagabb afroamerikai is ő volt az elmúlt száz évben.

Oprah, ahogy mindenki ismeri, a közelmúltban tanulta meg a Transzcendentális Meditációt és a tavalyi év októberében meglátogatta a fairfieldi Maharishi Egyetemet, mivel meg szerette volna tapasztalni, hogy milyen is az, amikor egy város lakóinak jelentős része meditál és az életük a meditáció gyakorlása köré épül.

Amerika első számú médiasztárja természetesen magánrepülőgépén érkezett, népes forgatócsoport kíséretében, akik a város több helyszínén vettek fel anyagot egy, a TM-ről készülő riportműsorhoz. Ennek során többek között meglátogatták a Maharishi Iskolát, a Tudat-alapú oktatás egyik legsikeresebb intézményét. Oprah-t lenyűgözték az itteni diákok, mint mondta, ezek a gyerekek meg fogják változtatni a világot. Az egyik osztályban így nyilatkozott: „vannak, akik azon munkálkodnak, hogy felemeljék a tudatukat, ám a Maharishi Iskola diákjai már élik is az emelkedett tudatszintet.”

Legnagyobb élmény számára azonban a fairfieldi Dómban tett látogatás volt. A két Dóm a meditáció, illetve a TM-Szidhi program közös gyakorlására szolgáló épület Fairfieldben, egy a hölgyek és egy a férfiak számára. Minden nap sok száz ember gyűlik itt össze, hogy a munka, illetve az egyetemi órák előtt és után a meditációnak, ezáltal pedig a tudat felemelésének szentelje idejét. És ha már itt volt, Oprah sem mulasztotta el a lehetőséget, hogy együtt meditáljon a helyi TM-es közösséggel.

A meditáció befejeztével csak ennyit mondott: „ez döbbenetes!” Élményeiről a saját magazinjában írt cikkben is beszámolt, ebből közlünk most néhány részletet:

„A legteljesebb mértékben kifejezni önmagam. Ez az életem története öt szóban. [… ]Ez a meghatározás azonban mindig fejlődik. Azok a szavak, amelyeket tavaly használtam, ma már nem érvényesek. Mert ha valóban elkötelezzük magunkat a növekedés mellett, akkor folyamatosan újabb dimenzióit tárjuk fel önmagunknak és az önkifejezésének.

A riportműsorom következő évadjához az Iowa állambeli Fairfieldben készítettem anyagot. Ez a mintegy 9500 lakosú kisváros, mely a középnyugati agrárvilág kellős közepén található, a legutolsó hely, ahol azt várnánk, hogy bennragadunk egy forgalmi dugóban, mivel annyian igyekeznek autójukkal ugyanabba az irányba – hogy közösen gyakorolják a Transzcendentális Meditációt. Ám Fairfieldben, melyet sokszor csak TM-városnak neveznek, pontosan ez történik az emberrel.

A meditáció közös gyakorlása naponta kétszer történik két aranyszínű kupolával fedett épületben, egyikben a nők, másikban a férfiak meditálnak. Háziasszonyok, bolti eladók, mérnökök, pincérnők, jogászok, anyák és egyedülálló nők gyűltek össze a mi Dómunkban azzal az egyetlen céllal, hogy csendben legyenek. Ők ugyanis tudják, hogy a csend az az egyetlen hely, ahol az összes kreatív kifejezés, békesség, világosság és szeretet létrejön.

A meditáció hatalmas élmény volt. Óriási energiával töltött fel, mégis rendkívüli mértékben megnyugtatott. Azt szerettem volna, ha soha nem ér véget.

Amikor ez mégis megtörtént, úgy sétáltam ki a Dómból, hogy sokkal teljesebbnek éreztem magam, mint amikor beléptem. Tele voltam reménnyel, elégedettség volt bennem és mélységes öröm. És biztosan tudtam, hogy még abban a mindennapi őrületben is, amely minden irányból bombáz minket, létezik a csend állandósága.

Mert ez az egyetlen hely, ahonnét kiindulva igazán nagyot alkothatunk és igazán nagyszerűvé tehetjük az életünket.

Ezért manapság mindent megteszek, hogy legalább napjában egyszer, de amikor jó formámat hozom, kétszer is megadjam magamnak a csendesség gyógyító időszakát. Húsz percet reggel és húsz percet este. A TM-tanárok a cégem összes munkatársát megtanították meditálni, mindenkit, aki csak akart. Az eredmény döbbenetes volt: az emberek jobban aludtak, kezdtek jobban kijönni a házastársukkal, a gyerekeikkel, a munkatársaikkal. Voltak, akik migrénes fejfájásoktól szenvedtek, de ez most már a múlté. Mindenütt a nagyobb termelékenység és kreativitás járt a TM nyomában.

Ismét csak beigazolódott, amit Glinda, a jó boszorkány mondott: „Mindig is megvolt benned az erő.” Csak légy csendben, hogy megtaláld ezt az erőt magadban. És ha sikerül, akkor jó úton vagy ahhoz, hogy meglel a legteljesebb kifejezését annak, ami TE MAGAD vagy.”

Érdeklődés díjmentes Transzcendentális Meditáció előadások után:
www.tminfo.hu/tm-tanfolyam

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*