Transzcendentális Meditáció

Olivia Loncher fotóművész: A Transzcendentális Meditációtól jönnek az ötletek

olivia-locher-photo-works-meditation-tm1Olivia Locher 23 éves, rendkívül termékeny alkotói munkát magáénak tudó, tehetséges fotós New Yorkból. Munkái vizuálisan és technikailag is kifogástalan minőségűek, melyek mélyebb, provokatív üzenetet közvetítenek. Fő célpontjai a társadalom és az állam visszásságai. A fiatal művész többször megjeleníti fotóin a nemiség kérdését is, őszintén rögzíti véleményét fotókba zárva.

Munkássága tükrözi, hogy az amerikai állami jogalkotás gépezete nem tökéletes, s szinte szürreális jelenségeket „szabályoz”. A galéria képei között szinte már-már kafkai világba csöppenünk. Ebben a képi világban a törvények szinte minden élethelyzetet érintenek: a biciklizéstől egészen egy almás pite elfogyasztásáig mindenre találunk törvényhelyet.

Tréfás alkotások, valóban! A képek városi legendákat, olyan „törvénybe zárt” sztorikat jelenítenek meg, melyet a mai kor embere már rég elfeledett.

2012-ben elnyerte munkájával a rangos Conscientious Portfolio Competition kitüntetését is megszerezte. Utóbbi versenyen fiatal, ambiciózus fotósok munkáit sorakoztatják fel rendszeresen. Olivia elmondása szerint a versenyen – s eddigi pályáján – rendkívül fontos volt, hogy folyamatosan legyenek új ötletei, kreativitása kiapadhatatlan legyen.

„Kaliforniában tilos az úszómedencékben kerékpározni” című kép Olivia munkái közül „A törvénnyel harcolok” fotósorozat egyik darabja.
„Kaliforniában tilos az úszómedencékben kerékpározni” című kép Olivia munkái közül „A törvénnyel harcolok” fotósorozat egyik darabja.

A fiatal művésznő frissességét, s jobbnál jobb alkotásait saját bevallása szerint a Transzcendentális Meditáció rendszeres gyakorlásának köszönheti. „Ahhoz, hogy megtaláljanak a legjobb ötletek, mélyen magadba kell merülnöd. Emiatt gyakorlom naponta kétszer a Transzcendentális Meditációt; s ezzel úgy vélem, hogy meglelem a születendő ötleteket.”

David Lynch szerint: „Az élet tele van absztrakciókkal, elvont dolgokkal, amiket csak ösztönös megérzésünk segítségével érthetünk meg. Az intuíciónk segítségével érzünk rá a megoldásra: látjuk és tudjuk. Az intuíció egyszerre érzelem és értelem. Hogyan érzed meg, hogy mikor jó valami, mikor működik? Mindenki ugyanazokkal az eszközökkel dolgozik. Abban viszont hatalmas a különbség, hogyan illesztik össze ezeket a részleteket. Itt lép be az intuíció. Úgy gondolom, hogy az ember a meditáció során tágíthatja és finomíthatja a megérzésekre való képességét. Mindnyájunkban megvan a tudat óceánja, ami egyszerre a megoldások óceánja is. Ha lemerülsz a tudat óceánjába, felélénkíted azt. Nem konkrét megoldásokért merülsz alá, hanem azért, hogy felélénkítsd a tudatod óceánját. Ezáltal erősödik a megérzésekre való képességed és így találod meg a problémák megoldásának a módját: ráérzel, ha valami nem stimmel egészen, és arra is rájössz, mit kell tenned, hogy a hibát kijavítsd. Ahogy e képességed erősödik, úgy mennek egyre könnyebben a dolgaid.”

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*