Transzcendentális Meditáció

Nők és az alkoholizmus – a Transzcendentális Meditáció felére csökkenti a rövidital-fogyasztást

Marty Mann 1972-ben vett részt egy New York-i konferencián, melyen kábítószer-függőséggel és alkoholbetegséggel foglalkozó szakemberek gyűltek össze.  (Érdekesség, hogy lehetősége volt személyesen találkozni Maharishi Mahesh Yogival,s elsajátította a Transzcendentális Meditáció technikáját.) Marty Mann a „Nők is szenvednek” elnevezésű kezdeményezés szervezője volt akkoriban. Továbbá ez a hölgy volt az alapítója a National Committee for Education on Alcoholism-nek (mely ma a National Council on Alcoholism and Drug Dependence nevet viseli).

Marty miután személyesen is megtapasztalta az alkoholfüggőség életveszélyes hatásait, úgy döntött, hogy elege van a szegénységből, melybe az ital döntötte, s felhagy öngyilkossági szándékával is. Sok évnyi nyomorúságot az Anonim Alkoholisták Klubjában való tevékeny részvétel és a Transzcendentális Meditáció rendszeres gyakorlása jelentett a számára. Álláspontja szerint a TM gyakorlatilag a túlélést, s a teljes rehabilitációt jelentette a számára.

Marty Mann az életét szentelte az alkoholbeteg nők rehabilitációjának, gyógykezelésük előmozdításának; hogy sorstársai karriert, családot, jólétet és boldogságot teremthessenek az életükben. Úgy találta, hogy a Transzcendentális Meditáció kiváló segítőeszköze ennek a célkitűzésnek.

Miután kilábalt a problémából, nem kisebb célt tűzött maga elé, mint azt, hogy az egész államban szeretné megszüntetni az alkoholbetegséghez kötődő társadalmi megbélyegzést. Marty intelligenciája, eleganciája és karizmatikus egyénisége magával ragadó, komoly közösség mozgató erővel bírt. Beszédeinek népszerűsítésében a média is jelentős szerepet játszott akkoriban, támogatói között számos hölgy volt jelen; akik korábban alkoholizmusban szenvedtek, s addig elképzelhetetlennek tartották, hogy segítséget kérjenek.

Az alkoholizmus miért érinti kifejezetten súlyosan a női nemet?

Az alkoholizmus egy krónikus, mentális alapú betegség. Hosszú távon a rendszeres alkoholfogyasztás megváltoztatja azt, ahogyan az agyunk az alkoholra reagál. Egy idő után ellenállhatatlan vágyat érez a függő egyén, hogy italt fogyasszon. Ez egy ördögi kör!

o-ALCOHOL-facebook
A nők azért vannak különös veszélyben, mert már kis mennyiség elfogyasztása kapcsán is hatások jelentkeznek náluk. A nők szervezete kisebb mennyiségű alkohol elfogyasztása után is olyan tüneteket produkálnak, mely férfitársaik szervezetében csak nagyobb mennyiségű ital miatt jelentkezik. Tény, hogy kevesebb a hölgyek száma az alkoholfüggők körében, azonban azok közül a nők közül, akik fogyasztanak alkoholt, arányaiban többen szenvednek alkoholizmusban. A halálozási ráta tükrében az alkohol-fogyasztással kapcsolatos balesetekben, érzelmi, mentális problémákban 50-100 %-kal is több hölgy veszti az életét, mint férfi.

Az alkoholt fogyasztó nők 13%-a több mint heti hét alkalommal italozik. Utóbbi meghaladja azt az egészségügyi határértéket, melyet az Egyesült Államok-beli Department of Health, a Human Service és a Department of Agriculture szervezetek állapítottak meg. Az adatok arra engednek következtetni, hogy az italozó hölgyek nagyobb kockázattal szenvednek el gépjármű balesetet vagy egyéb sérüléseket; többen magas vérnyomásban, agyvérzéses megbetegedésben is érintettek, de közülük számos asszony erőszakos cselekményeket, öngyilkosságot követ el, sőt bizonyos típusú rákbetegségek is nagyobb számban fordulnak elő körükben, mint a teljesen absztinens nők között.

A National Institutes of Health szakembereinek megállapításai szerint: „Az alkohol áthalad az emésztőrendszeren és elvonja a vizet a szervezetből. Ha több víz áll rendelkezésre, akkor az tovább hígítja az alkoholt. Mivel általában a férfiak súlyosabbak, mint a nők; a hölgyek szervezete kevesebb vizet is tárol, mint férfi társaiké. Emiatt a női agy, s más szervek nagyobb alkoholos befolyásnak vannak kitéve, s nagyobb mennyiségű méreganyag keletkezik, amikor a test lebontja és próbálja semlegesíteni az alkoholt.”

A nők szervezetére tehát kétséget kizáróan súlyos hatással van az alkohol. Többek közt az alábbi egészségügyi kockázattal számolhatnak az alkoholt fogyasztó nők, asszonyok:

  • A nagy mennyiségű alkoholfogyasztás károsíthatja a szívet; a túlzott alkoholfogyasztás miatt kialakuló szívelégtelenség az elsődleges kockázati tényezők közt van számon tartva az Egyesült Államokban.
  • Kutatások tanúsága szerint már napi egy ital is jelentősen növeli a mellrák kialakulásának kockázatát. Különösen azok a nők veszélyeztetettek, akiknek a családjában már előfordult mellrák.
  • Azok a hölgyek, akik alkoholt fogyasztanak nagyobb valószínűséggel szenvednek májkárosodást, s hunynak el pl. máj cirózisban vagy krónikus májgyulladásban.
  • A nők sokkal érzékenyebbek, mint a férfiak, így nem meglepő, hogy az alkoholfogyasztással összefüggő agykárosodás is nagyobb valószínűséggel fordulhat elő a körükben. A legtöbb alkoholbeteg csökkent mentális funkciókat tapasztal, az agy mérete ilyen esetben konkrétan zsugorodik, s az agysejtek nemkívánatos mértékű pusztulása is jelentkezhet.
  • Mindannyian láthattunk már az alkoholfogyasztás terhesség alatti teljes tilalmára vonatkozó felhívásokat. Ez nem véletlen! Ugyanis az alkoholfogyasztás károsítja a magzat egészségét, s eredményeként születési rendellenességek, sőt ún. magzati alkohol-szindróma is jelentkezhet az újszülött gyermeknél.

A Transzcendentális Meditáció gyakorlása hogyan befolyásolhatja az alkoholfüggőséget?

Amint a TM-technikával az elme túllép az aktív szintű gondolkodáson, nyugodt, pihenő éberség állapotába kerülünk. Ilyenkor spontán belső boldogság tapasztalható, mely során az agyműködés regenerálódik. Ez a fajta mély pihenés a fiziológiában is áldásos, gyógyító folyamatokat indít be. Ennek eredményeként az alkoholbeteg egyén felfedezi, hogy a Transzcendentális Meditáció rendszeres gyakorlása mellett egyre kisebb késztetést érez az alkoholfogyasztásra.

garden-lady-1with-eyelashes
A Transzcendentális Meditáció alkoholbetegségre gyakorolt áldásos hatásainak vizsgálata, s három évtizeden átívelő kutatásai ígéretes eredményeket nyújtanak.

alkohol-TM1Egy összehasonlító elemzés szerint a TM kapcsán az alkoholfogyasztás csökkenése 2-4-szer nagyobb eredményt mutatott, mint más egyéb módszerek esetében. A TM-et hosszabb ideje gyakorlók jelentős része beszámol arról, hogy alkohol utáni vágy rohamosan csökkent vagy teljesen megszűnt.

A Harvard Medical School 1862 meditáló bevonásával végzett egy kísérletet. Utóbbiban megállapítást nyert, hogy tíz hónapnyi rendszeres Transzcendentális Meditáció gyakorlás következtében az ún. rövidital-fogyasztás mértéke megfeleződött. Az alkalmi fogyasztók körében 30%-kal, a közepes és nagy fogyasztók közel 80%-kal fogyasztottak kevesebb italt a vizsgálat végén.

A Transzcendentális Meditáció alkoholbetegség kezelésében gyakorolt hiánypótló szerepét mi sem bizonyítja jobban, hogy a Peter G. Dodge Alapítvány a közelmúltban bejelentette: a Transzcendentális Meditáció Programot a gyakorlatban is alkalmazni fogják az alkoholfüggők terápiás kezelésében. A marylandi Avery Road Treatment Center, mely évente kb. 400 alkoholbetegnek nyújt fekvő beteg ellátást komoly erőkkel dolgozik a Transzcendentális Meditáció terápiás módszerként való alkalmazásán.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*