Transzcendentális Meditáció

Neves brit lapok a Transzcendentális Meditációról

Az Egyesült Királyság főbb napilapjai közül négy is (The Daily Telegraph, The Independent, The Daily Mail és a The Guardian) készített a közelmúltban riportokat, bemutatván a legutóbbi kutatásokat, melyek szerint a Transzcendentális Meditáció program gyakorlásának hatására csökken a depresszió.

A két új tanulmányt április 9-én és 31-én mutatták be a Viselkedés Gyógyászati Társaság Éves Gyűlésén Seattle-ben, Washington államban, az Egyesült Államokban. (Society of Behavioral Medicine)

A Daily Telegraph főcíme a következőképp szólt:„A Beatlesnek igaza volt. A meditáció jó hatással lehet önre”, míg a The Daily mail cikk a következőképp kezdődött: „Üdvözöljük a meditációt, mint a magas vérnyomás és a depresszió ellenszerét.”

Majd egy hasonló főcím, „a Beatles meditációs technikája hogy gyógyíthat depressziót”, a cikk a The Independent-ben a kutatások összefoglalásával zárult, melyben a következőt mondja: „A tudósok rájöttek, hogy a Transzcendentális Meditáció az a technika, amellyel el lehet érni a nyugodt éberség állapotát, és amelyet 40 évvel ezelőtt a Beatles is népszerűsített, hatékony gyógymód lehet a depresszió ellen az idősebb emberek számára”.

„Két tanulmány, amelyet több, mint 100 olyan pacienssel készítettek, akiknél fennáll a szívroham lehetősége, kimutatta, hogy a TM-et gyakorló személyek a depressziós tünetek átlagos 48 százalékos csökkenését tapasztalták. A depresszió növeli a kockázatát a szívrohamnak még enyhébb esetekben is.”

Az újságok közül három is említette, hogy a tanulmányok egyike a Los Angeles-i Charles Drew Egyetemen készült, a másik pedig a Kohalában, a Hawaii Egyetemen.

Mind a The Daily Telegraph, mind a The Independent idézte Hector Myers szavait, aki a klinikai gyakorlat professzora a Kaliforniai Egyetemen, Los Angeles-ben. Szerinte „ezek az eredmények bátorítóak és segítséget nyújtanak ahhoz, hogy vizsgáljuk a Transzcendentális Meditáció, mint terápiás segédeszköz hatékonyságát a klinikai depresszió kezelésében.”

Eredeti cikk megjelent: www.globalgoodnews.com, 2010.máj.29.
Fordította: Tímár Mihály

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*