Transzcendentális Meditáció

„Napról napra lelkesedéssel” – Tim Burgess vallomása a Transzcendentális Meditációval kapcsolatos tapasztalatairól

A brit származású rocker, Tim Burgess számára a Transzcendentális Meditáció gyakorlata a kábítószerek nélküli létet és az életörömöt testesíti meg. A Charlatans frontembere éveket töltött a kokain rabjaként, de végül sikerült felállnia és kitörnie a függőségből. Mesélek [Telling Stories] című önéletrajzi munkájában nyíltan vállalta életútja sötétebb foltjait is. Állítása szerint azoknak, akik minden nap gyakorolják a TM technikát, a módszer segít, hogy tiszták maradjanak a kábítószertől.

„Úgy érzem, hogy egy részem mindig képes lesz megállni (a drogokat). Ez az egyik legszerencsésebb dolog, mert erre sokan egyszerűen nem képesek. Három évvel ezelőtt álltam le [ekkor kezdtem meditálni], biztosan segített a következetességben.”

Tim ugyanakkor nagy kávékedvelő is – mint példaképe David Lynch filmrendező. Tim segített felállítani egy brandet is ezzel kapcsolatban, Tim Peaks névvel. A bevételek egy részét arra szánták, hogy a David Lynch Alapítványt támogassák, mely a Transzcendentális Meditáció technikáját olyan személyekhez juttatja el, akik kifejezetten rászorulnak a mentális nyugalomra, s a Tiszta Tudat megtapasztalására. „A kávé üzemanyag számomra, akárcsak a Transzcendentális Meditáció. Nagy szerelmeim a zene, a kávé és a TM! …Számomra ez nem munka. Ez most a fiziológiai szükségleteim része. Húsz perc minden délután. Jár valami a fejemben, s mielőtt belefognék, felmerül bennem: ‘Lesz elég időm?’…Ha gyakorlom a TM-et, akkor még extra időhöz is jutok.”

tim-burgess

Ahogyan Burgess fogalmazott a The Guardiannek a közelmúltban: „A TM bizonyos tekintetben életre keltett engem. Határozott hatással van arra, hogy napról napra lelkesedéssel űzzem a dolgokat. Egységet, erőt ad, jobban, mint bármi…”

David Lynch így értekezik a kábítószerekről Hogyan fogjunk nagy halat című munkájában:

„Mindannyian ki akarjuk tágítani a tudatunkat és el akarunk jutni a gyönyör állapotába. Ez egy természetes, emberi vágy. Sokan kábítószerekkel akarják elérni ezt a célt. A gond viszont az, hogy az emberi testnek, a szervezetnek rendkívüli módon ártanak a drogok. Kikészítik az idegrendszert, egyre nehezebbé téve a már megélt élmények újbóli megtapasztalását. Szívtam marihuánát, de már régóta nem teszem. A 60-as években jártam képzőművészeti egyetemre, képzelheted, milyen világ volt. Mégis a barátaim voltak azok, akik rám szóltak: – Ne, ne, ne! David, ne drogozz! – Mázlim volt! Egyébként is, sokkal mélyebb tapasztalatokat szerezhet az ember természetes úton. Miután kitágul a tudatod, ezek a tapasztalatok könnyen elérhetőek. Mindent megláthatsz. Semmi több nem kell hozzá, csak a tudatodat kell fejlesztened, mert a tudat korlátlanná és végtelenné tágítható. Maga a teljesség. Tiéd lehet a teljesség. Megvalósíthatod a vágyaidat a drogok káros hatása nélkül is.”

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*