Transzcendentális Meditáció

Meditáló bűnözők – Transzcendentális Meditáció a börtönökben

TM-borton22003-ban a Journal of Offender Rehabilitation szakfolyóiratban megjelent egy összefoglaló tanulmány, ami a Transzcendentális Meditációt, mint bűnmegelőző és rehabilitációs programot ismertette. E tanulmány számos olyan börtönt mutatott be, ahol bevezették a Transzcendentális Meditációt – mind az elítéltek, mind pedig a büntetés-végrehajtási személyzet megtanulta, majd együtt gyakorolta a meditációt. Alábbi cikkünkben e tanulmányból válogatunk, illetve a cikk végén a pozitív bűnözői magatartás-változást kiváltó agyfiziológiai okokat is bemutatjuk.

Az első TM-es börtöntanulmány

A La Tuna nevű Texas-i börtönben az 1970-es évek elején vezették be a Transzcendentális Meditációt. E börtönben 17 TM-gyakorló elítélt fiziológiai és pszichológiai állapotát, jellemzőit vizsgálták. Két hónap napi kétszeri Transzcendentális Meditáció gyakorlás után a vizsgált rabok fokozott vegetatív idegrendszeri stabilitást mutattak. Fiziológiai szinten e változás többek közt a bőrellenállás csökkenésében mutatkozott meg. A pszichológiai vizsgálat megállapította, hogy a meditációt gyakorló elítéltek mentális merevsége, rögeszmés gondolatai csökkentek, emellett a kényszeres viselkedés terén is javulást mutattak, a személyiségzavar-mutatóik (MMPI)  terén is pozitív változás történt. A kutatók a változásokat agyfiziológiai téren a fokozódó homloklebenyi aktivitásra vezették vissza.

Massachusetts Börtön (Walpole)

E keresztmetszeti vizsgálat 160, különösen veszélyes, maximális biztonsági felületet igénylő elítéltet vizsgált a Massachusetts-i Büntetés-végrehajtási Intézetben. Vizsgált 46 fős TM-gyakoló csoport pszichopatológiai mutatói 20 hónap Transzcendentális Meditáció gyakorlást követően javultak. A javulást többek közt az intimitás motivációban, a szorongásban, az agresszivitásban, a személyiség- és a szociális attitűdök, valamint a pszichopata deviáns magatartás terén vették észre.

Ugyanezen börtön szabadlábra bocsájtott személyeit vizsgálta egy másik, hosszú távú tanulmány. A vizsgálat során 59 hónapig követtek 286 személyt. A visszaeső bűnözési ráta 47%-al csökkent a Transzcendentális Meditációt továbbra is gyakorló személyek esetében.

TM-bortonFolsom Börtön (Kalifornia)

E büntetés-végrehajtási intézetben újfent veszélyes bűnözőket vizsgáltak 22 demográfiai és bűnügyi háttérmutatót felhasználva, e kutatás 15 évig tartott. A TM-et gyakorló csoport esetében 46,7%-al csökkent a visszaeső bűnözési arány. A rehabilitációban használt Cox-féle regressziós modell szerint a visszaesés kockázati tényezője 43,5%-al csökkent.

Holland Antillák Szövetségi Börtöne (Curaçao-sziget)

E kutatás során 1994. augusztus és 1995. június között vizsgáltak háromszáz, 16-62 éves férfi elítéltet, közülük 149 fő gyakorolta a Transzcendentális Meditációt. E személyek döntően afrikai származásúak voltak. A vizsgálat célja a pszichoszociális és kognitív pszichológiai tényezők vizsgálata volt a bűnözői magatartás terén. A kutatás során standarizált tesztfordításokat végezettek az elítéltekkel – angolról spanyolra, illetve „papiamentu” törzsi nyelvre végezték a fordításokat. A kutatás arról számolt be, hogy 90%-os szó-szó fordítási pontosságot értek el a kísérletben résztvevő elítéltek. Pozitív változásról számolt be a tanulmány olyan területeken, mint a kognitív torzítás, az intelligencia, valamint a pszichológiai jóllét.

Szenegáli Büntetés-végrehajtási Intézmények (Afrika)

1987 és 1989 között több mint 11 ezer elítélt és 900 büntetés-végrehajtási felügyelő valamint alkalmazott sajátította el a Transzcendentális Meditációt az afrikai ország 31 fegyintézetében. A jogsértések száma drasztikusan csökkent, az orvosi költségek 70%-al mérséklődtek. A TM legnagyobb hatása a visszaesési arány 90%-os csökkenésében mutatkozott meg.

A TM büntetés-végrehajtási költségcsökkentő hatása

Gazdasági jellegű tanulmányt készítettek a Transzcendentális Meditáció büntetés-végrehajtási költségcsökkentő hatásáról. A megtakarítási számítások a kevesebb visszaeső bűnözési arányból, a csökkenő orvosi kiadásokból, a börtönök jobb menedzselhetőségéből, a büntetés-végrehajtásban dolgozó személyzet jobb munkaköri légköréből, valamint a társadalom szempontjából a visszaeső bűnözés költségcsökkenésből tevődtek össze. Óvatos becslések szerint a büntetés-végrehajtási rendszer 46%-os, míg a társadalom egészére vetítve 54%-os költségcsökkentése érhető el a Transzcendentális Meditáció bevezetésének eredményeképp. Öt esztendőre vetítve, 1000 elítéltre eső 100 büntetés-végrehajtási felügyelő költségeit figyelembe véve 31.600.000 dollár megtakarítás érhető el. Az USA egészét tekintve, 6 millió ember büntetés-végrehajtási felügyeleti teljes költségét alapul véve a megtakarítás tízmilliárd dollár lenne.

A bűnözői magatartás javulásának agyfiziológiai magyarázata

TM-amygdala

A fenti, fMRI képalkotó eljárással készült felvételen egy TM gyakorló személy agyi aktivitása látható. A TM gyakorlása során két fontos agyfizológiai változást vettek észre az agykutatók, amikor a stressz okozta elváltozásokkal hasonlították össze:

 • A TM gyakorlása során az amygdala, a “félelem-központ” aktivitása csökken;
 • A gyakorlat stimulálja, aktiválja a homloklebenyi agyterületet (narancssárga színnel jelölve a felvételen).

Ezzel ellentétben a stressz elnyomja a homloklebenyi agyterületet, így kevesebb vér jut eme agyi központokhoz. A homloklebeny felelős felelős többek közt érzelmekért, a viselkedésért, a döntéshozatalért – egyszóval amolyan, az egész lényünkre kiterjedő ellenőrző központként is jellemezhető. A homloklebenyi aktivitás csökkenése előfeltétele a depresszió megjelenésének, illetve a jellembéli torzulás is erre vezethető vissza. A legújabb kutatási eredmények már az akaraterőt is a homloklebennyel párosítják.

Transzcendentális Meditáció gyakorlata során – már néhány percet követően – jelentkező rendkívül mély, éber nyugalom természetes módon váltja ki az agyi aktivitás változását, így agyfiziológiai szemszögből ez a magyarázata annak, hogy a TM széles körű változásokat, javulást eredményez a pszichoszomatikus eredetű betegségek, valamint a magatartás terén.

A Transzcendentális Meditáció erőfeszítés-mentes módszerével két díjmentes előadás keretében lehet megismerkedni. Az előadások helyszínéről, időpontjáról a TM-tanfolyam.hu címen lehet érdeklődni.

One Comment

 1. Arcadius

  Az amigdaláról kiegészítésképpen.

  Az amigdala mandula alakú, páros szervünk, amely a halántékok mögött 2-3 cm-rel helyezkedik el. A név a görög amügdala = mandula szóból származik.
  Minden gerinces állatban van amigdala. Ez nem gondolkodik, hanem ÉREZ!
  Vészhelyzetben az amigdala késztet bizonyos cselekvésekre. Elfutsz, vagy harcolsz. Alapállásában, azaz a mindennapi életben, a „küzdj, vagy menekülj!” parancs van érvényben.
  Különféle technikák (pl. TM) segítségével „előre kapcsolva” az amigdalákat, a homlok lebeny feltöltődik energiával, és kimagasló szintet érnek el a kreativitás, a probléma megoldás, az intuíció, és a klf. extraszensz képességek. Ez az állapot maga a transzcendencia, amikor is az egyén egy magasabb szintű realitásérzékelésre tesz szert, és messze sikeresebben működik a mindennapi életben, mint azelőtt. A rendszeresen meditáló észrevettek egy érdekes jelenséget. Rendre előfordult velük, hogy „éppen a megfelelő időben voltak a megfelelő helyen” ahhoz, hogy egy őket foglalkoztató problémát sikeresen megoldjanak. Vagyis egyszerűen magadhoz vonzod a sikert.
  A megtapasztalt állapotot a különböző meditációs hagyományok a „szatori”, „nirvána”, „szamadhi”, „kenso”, „megvilágosodás” szavakkal írják le.

  Pl. egy meditáló a következően jellemzi ezt:
  „Ez egy nagyon is testi érzés, mélyen valahol a homlokom mögött, amelyhez egy erős szeretet és üdvözültség érzése kapcsolódott. Ha akarod, nevezheted eufóriának is. Majd hirtelen egy forgó/pörgő érzésre lettem figyelmes a második csakrámban, amit a tisztánlátás képessége követett. Minden rendkívül élénk színekben ragyogott. És végre megértettem azt is, hogy mi az igazi relaxált állapot.”

  Úgy gondolom, hogy éppen erről beszél Maharishi is, amikor azt mondja, hogy ez az állapot nem a cél, hanem egy kiindulópont. Egy kiindulópont ahhoz, hogy az ember végre tényleg homo sapiens legyen, ne pedig a mindennapi megélhetésért küszködő frusztrált, és folyton ingerült lény.

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*