Transzcendentális Meditáció

Meditációval a szépségért

Létezik-e olyan hölgytársam, akit ne érdekelne a szépség témaköre, amikor világszerte a nők több millió dollárt költenek a csodásnál csodásabb kozmetikai készítményekre, hogy korrigálják esetleges bőrhibáikat, megőrizzék bőrük feszességét, fiatalságukat, esetleg ideális alakot formáljanak.

A modern kor kozmetikája valóban figyelemreméltó eredményekre képes, s ha az idő kerekét nem is tudja visszafordítani, jelentősen csökkentheti az idő bevéste nyomok jeleit. Mindemellett biztos vagyok benne, hogy számos hölgytársam figyelmét felkelti, ha azt mondom, bizony más módszerek is léteznek, még természetesebbek, s olyanok, melyek nem csak testünk, de lelkünk szépségét, és egészségünket is karbantartják.

Valószínűleg önök is tapasztalták, hogy lelki békénk kiül arcunkra, kisimítja ráncainkat, s egyfajta belső sugárzást ad. A szorongás, félelem és feszültség, aggodalom viszont éppen ellenkezőleg, károsan befolyásolja külső megjelenésünket. Ha tehát a szépségről beszélünk, feltétlenül gondolnunk kell a lelki békére, annak megteremtésére is. De hát környezetünk, a többi ember annyiszor elcsigáz bennünket, oly sokszor járul hozzá ideges viselkedésünkhöz, és feszültségünkhöz, mit tegyünk hát?

Még mielőtt másokat hibáztatnának, azt vajon hallottuk-e már, hogy a szépség a látó szemében van, és hogy környezetünk olyan, amilyenek mi vagyunk? Ha belegondolnak, önök is ráébredhetnek, hogy ahány ember annyi világ, ugyanazt a rózsaszálat értékelhetjük illatosnak, színesnek, és felvidítónak, vagy szúrósnak, fájdalmat okozónak. Pedig ugyanarról a virágról van szó, csupán érzelmeink, lelki állapotunk festette be érzékelésünket pirosra vagy éppen rózsaszínre. A környezetünk alakulásáért tehát mi is felelősek vagyunk, és akárcsak külső megjelenésünkért, vagy lelki állapotunkért, ezért is sokat tehetünk.

Hogyan?

A fentebb említett szépségápolási eljárások eredményét nagyszerűen kiegészíti, s felfokozza, illetve sokszor túl is szárnyalja a belső nyugalom okozta kisugárzás, mely pótolhatatlan. Tudom, hogy állandó a rohanás, sok a munka, nagy a felelősség, mégis van megoldás: a sorozatunkban már ismertetett Transzcendentális Meditáció segítséget nyújthat, bármelyik fentebb említett kérdést vesszük is figyelembe.

A TM, melyről oly sok tudományos kutatás készült már, bizonyítottan hozzájárul a fiatalosabb megjelenéshez, ahogy azt az egyik ismert tudományos vizsgálat is mutatja, amiben a fiatalabb biológiai életkorról olvashatunk. Ahogy tudjuk, létezik egy kronológiai életkor – vagyis mennyi évesek vagyunk a személyi igazolványunk szerint – és egy biológiai életkor – testünk egészségi állapota szerint az orvosok mennyi idősnek tartanának bennünket (erre utal a vérnyomás, hallás vagy látásélesség is). A kettő nem feltétlenül egyezik meg, ugyanis ha vigyázunk egészségünkre, akkor ötven évesen is rendelkezhetünk az átlag negyvenesekre jellemző testtel, s ha túlhajszolt életet élünk, már huszonöt évesen is birtokolhatunk negyvenéves fiziológiát. A kutatás tehát azt mutatta ki, hogy a rendszeresen TM-et gyakorló személyek biológiai életkora öt év rendszeres meditáció után 5 évvel, több mint öt év rendszeres meditáció után pedig akár 12 évvel is kevesebb lehet, mint a kronológiai életkora. Vagyis ha 30 évesen megtanulunk meditálni, akkor 5 év elteltével akár 18 éves testtel is rendelkezhetünk! Bizonyított, hogy a meditáció alatti mély ellazulás következtében elsimulnak a homloki, aggodalomból származó ráncok, csökken az arcizmok feszessége. A friss meditálókon talán legelsőként észrevehető külső jel a lesimult, sugárzó arc.

Vegyünk most más, a szépségünket befolyásoló tényezőt: az érzelmi állapotot. A szépségünknek ártó félelem, szorongás, aggodalmaskodás kérdésére is válaszolnak a már említett TM-es kutatások, hisz mindezen jelenségek csökkenéséről beszélnek, s nincs is ezen mit csodálkozni. A belső egyensúly, elme és test egész-sége, harmóniája teljesen logikus módon csökkenti a szorongást, félelmet, akárcsak a fölösleges aggodalmaskodást. A kutatás azt is megmutatta, hogy a TM kétszer olyan hatékonyan csökkentette a szorongást, mint bármely más meditációs vagy relaxációs technika. S az sem elhanyagolandó, hogy a TM gyakorlással az önelfogadás is javult, vagyis az emberek valódi énjüket sokkal közelebb érezték az ideális énjükhöz, mint azelőtt. Ilyesmit az összehasonlított csoportoknál (kontroll csoport) nem figyeltek meg. S végre mi nők ráébredhetünk, hogy nem csak a modelleknek áll a világ, a szépség belülről fakad, több mint a testsúly és testmagasság megfelelő aránya.

S hogy a minket idegesítő emberek problémájára is válaszoljunk, környezetünket belső kisugárzásunkkal alakíthatjuk. Ha mi békések vagyunk, érzelmileg kiegyensúlyozottak, barátainkkal, munkatársainkkal kedvesek, akkor biztosra vehetjük, hogy környezetünk ugyanilyenné válik. Ahogy a fehér lámpaizzó környezetéből, pl. a falról fehér fény verődik vissza, a békés emberből áradó szeretetet szeretettel viszonozzák az őt körülvevők. Legyünk hát szépek, egészségesek, kiegyensúlyozottak, hogy magunk és mások számára is az öröm forrásává válhassunk, hogy életünket boldogabban élhessük.

S végül érdekességképpen, a lelki egyensúlyra utalandó szeretném megemlíteni azt a kutatást, mely a Transzcendentális Meditáció hatásainak vizsgálata érdekében a Svéd Légierő Pilótáit a vadász pilóták kiválogatásánál alkalmazott teszttel vizsgálta. A mérések eredménye szerint egy év alatt a pilóták kivétel nélkül olyan fejlődésen mentek keresztül, melyet a napjainkban ismert legjobb pszichoterápiás módszerekkel csak hússzor annyi idő alatt lehet elérni, s azt is csak a legjobb esetekben. A kutatás emellett arra is rávilágított, hogy a TM a pszichológiailag megterhelő körülmények között (ebben a mindennapi életben sincs hiány) is képes a pilóták teljesítményének fokozására. Ugyanakkor a TM a stresszre hajlamos egyének estében jelentős mértékben növeli a stresszel szembeni tűrőképességet. Az általános stresszkezelési és megelőzési eljárásoktól eltérően a TM láthatóan a stresszérzékenység legalapvetőbb okaira fejti ki hatását.

Aludjunk hát eleget, s meditáljunk, hogy a stresszes élet egyre kevesebb nyomot hagyjon arcunkon, hogy a gondok ne ülhessen ki arcunkra ráncok, táskás, fénytelen szem formájában. S bár a modern kozmetika csodákat tehet, de a belülről sugárzó szépség, melynek a lelki béke, pihentség adja az alapját, utolérhetetlen.

Nagy Erika

TM-oktató

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*