Transzcendentális Meditáció

Meditáció, tudomány és jó egészség

A hetvenes években mentem el először egy bevezető előadásra a Transzcendentális Meditációról. Az előadás során a tanár büszkén lobogtatta a közönségnek a Scientific Americanben frissen megjelent cikk másolatát: most már tudományos bizonyítékunk van arra, hogy ez a gyakorlat a pihenő éberség állapotát hozza létre, amely a tudat negyedik állapota, és amely gyökeresen különbözik az ébrenléttől, az álomtól vagy a mélyalvástól. Akkor ez a cikk az egyetlen olyan meditációról végzett kutatást ismertette, amelyet szakmailag lektorált tudományos folyóiratban jelentettek meg. (1)

Ez volt a kezdet.

Most, évtizedekkel később, a meditációról végzett kutatás már hosszú utat tud maga mögött. A különböző meditációs módszerekről több mint ezer vizsgálatot végeztek, egyedül a TM technikáról 600-nál is többet. Az egyetemek és orvosegyetemek, valamint a kórházak ma már rutinszerűen szerveznek test-elme gyógyászattal foglalkozó kurzusokat, és meditációs képzést is nyújtanak.

Ennek ellenére a közelmúltban megjelentett beszámolók egy tudományos közleményről, melyet a JAMA Internal Medicine 2014 januári számában publikáltak, megkérdőjelezték a meditációnak tulajdonítható egészségügyi jótéteményeket. (2) Míg a tanulmányt támadások érték a tekintetben, hogy túlságosan szűken fókuszál a meditáció-kutatás jelenlegi állapotára (kihagyott számos főbb kutatást és nagy, randomizált klinikai vizsgálatot), a JAMA közleménynek egy pozitív hozadéka is van.

Arra ösztönzi ugyanis az egészségügyi szakembereket, hogy alaposabban megvizsgálják a meditációt, és feltárják, hogy mennyire volt képes a kutatás valóban igazolni az egészségügyi jótéteményeket, valamint mennyire tudott különbséget tenni a különböző gyakorlatok által kiváltott hatások között.

Tiszta vizet önteni a pohárba

Egy meditáció kutató, az orvos-író Dr. Robert Schneider, jelenleg Amerika egyetemeit és orvosegyetemeit járja. Orvosoknak, orvostanhallgatóknak és egyetemi diákoknak tart előadásokat, valamint sajtóinterjúkat ad, élen járva egy kezdeményezésben, amelynek célja, hogy tájékoztatást adjon az orvos kollégáknak és egyéb egészségügyi dolgozóknak a szív- és érrendszeri betegségek terén a meditációról végzett legújabb kutatásokról, továbbá elmondja, milyen szerepet játszhat a meditáció a stressz csökkentésben, a betegségek megelőzésében és a terápiában.

Dr. Robert Schneider
Dr. Robert Schneider

– Számos orvos és tudós ismeri fel, hogy az elme-test-szív kutatás átlépett egy küszöböt – mondja Dr. Schneider. – Azzal, hogy az Amerikai Szívgyógyászok Szövetsége kiadott egy tudományos közleményt a vérnyomás csökkentésére szolgáló alternatív módszerekről, valamint arról a hosszú távú klinikai vizsgálatról (3), amely megmutatta, hogy a Transzcendentális Meditáció 48 százalékkal csökkentette a halálozás, a szívinfarktus és a szélütés kockázatát, továbbá azzal, hogy sok száz szakmailag lektorált közlemény jelent már meg a TM-ről, az éberség meditációról és egyéb gyakorlatokról, most már erős tudományos bizonyíték támasztja alá, hogy a megfelelően végzett meditáció szignifikáns mértékben hozzájárulhat a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez és a jóllét elősegítéséhez.

Az adatok megmutatják, hogy a stressz kezelés legalább olyan fontos, mint a kiegyensúlyozott étrend és a testmozgás.

Dr. Schneider körútjának legutóbbi állomásai a Michigani Egetem, az Iowai Egyetem és a Des Moines Egyetem voltak. Egy még hosszabb körúton a Clevelandi Klinika, a Yale Egyetem, a Chicagoi Egyetem, az Arizonai Egyetem és a Marylandi Egyetem következnek.

A médiában nagy szerepet kapó orvosok, mint Mehmet Oz vagy a Discovery Channelen szereplő Pamela Peeke és társaik sokat beszélnek manapság a meditáció tudományosan igazolt egészségügyi jótéteményeiről, valamint stresszoldó erejéről.

Normal Rosenthal, a neves pszichiáter és bestseller-szerző, aki maga is 20 évet dolgozott az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézetnél, ezt a híres kijelentést tette: „Ha a TM egy új gyógyszer volna, amelynek ilyen sok jó hatása lenne, a legsikeresebb, milliárdos bevételeket hozó szer volna a piacon.

Az új paradigma: a különböző test-elme módszerek különböző hatásokat hoznak létre

Dr. Schneider egyik célja az orvosokkal és a kutatókkal találkozva, hogy ismertesse a legújabb kutatási eredményeket, melyek felfedik, hogy a különböző test-elme gyakorlatoknak eltérő hatásúak.

Annak érdekében, hogy megmérjék a meditáció adott típusai közötti különbségeket, a tudósok most hasonló kutatási módszereket használnak, mint a gyógyszerek és az egyéb terápiás eljárások összehasonlításakor.

Dr. David Orme-Johnson, aki több mint ötven szakmailag lektorált tanulmányban közreműködött, valamint a Nemzeti Egészségügyi Intézet szakmai lektora volt, a meditáció tudományos kutatásának új paradigmájáról beszél:

– Tudjuk már, több száz tudományos kutatás, köztük randomizált klinikai vizsgálatok nyomán, hogy a különböző meditációs gyakorlatok különböző hatásokat hoznak létre a szorongással, a függőséggel, a depresszióval, valamint a mentális és a pszichés egészséggel kapcsolatban.

Az agykutatók összehasonlították az éberségmeditáció, a TM technika és más gyakorlatok agyhullám mintáit:

A meditációk háromféle típusa
A meditációk háromféle típusa

– A meditációk eltérőek, mind gyakorlati módszereiket, mind az agyi véráramlás, az agyi anyagcsere és az EEG mintázatokat tekintve – mondja Dr. Fred Travis, aki a témában végzett számos tanulmány vezető szerzője. Dr. Travis és más kutatók a meditációs gyakorlatok három kategóriáját azonosították, ezek mindegyike sajátos agyhullám mintázatot kelt. Ezek 1. a fókuszált figyelem (gamma hullámok), 2. a nyitott megfigyelés vagy éberség meditáció (théta hullámok), valamint 3. az automatikus túllépés technikái, melybe a TM is tartozik (alfa hullámok és EEG koherencia).

Jómagam is harminc éve tanítom a meditációt, és látom, hogy karrierem során soha ennyi embert nem vonzott még a téma. Különösen igaz ez az orvosokra és más egészségügyi szakemberekre, akik már pácienseiknek is felírják a meditációt.

Amikor valami működik, az emberek elkezdik használni, és másoknak is beszélnek róla. E növekvő érdeklődés javarészt a tudományos kutatásoknak köszönhető.

Az a tudás, amelyet a mai orvostanhallgatók kapnak, évtizedekre meghatározza az egészségügy szellemiségét. Robert Schneider körútja ezért is rendkívülien fontos.

(Dr. Robert Schneider, MD, FACC az Amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet által támogatott Természetes Orvoslás és Megelőzés Intézetének igazgatója a fairfieldi Maharishi Menedzsment Egyetemen.)

Díjmentes Transzcendentális Meditáció előadások: TM-tanfolyam.hu

(Jeanne Ball írása, mely az elephantjournal.com oldalán jelent meg.)

Referenciák:

1. Wallace, K., Physiological Effects of Transcendental Meditation, Science. 27, 1970167 (3926): 1751-1754

2. Goyal, M., et al, JAMA Intern Med. 2014;174(3):357-368

3. Schneider, R., et al, Stress Reduction in the Secondary Prevention of Cardiovascular Disease: Randomized, Controlled Trial of Transcendental Meditation and Health Education in Blacks, Circulation. 2014;129:e28-e292

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*