Transzcendentális Meditáció

Meditáció az agyunk teljes kihasználtságáért

Mindennap szerte a világon sok ember nem tudja teljesíteni azt, amire igazán képes lenne, elsősorban amiatt, hogy képtelen egészen kiaknázni az agyát.

Bár ezen kényszerhelyzetet nem tudjuk teljesen kikerülni, mivel nem ismerjük az agy valódi kapacitását, de talán képesek vagyunk csökkenteni a problémát meditációval.

 

A jól ismert David Lynch Alapítvány igazolta azokat a pozitív változásokat, melyeket a Transzcendentális Meditáció eszközöl az agyon. A fairfieldi Maharishi Gazdálkodási Egyetemen végzett tanulmány, melyet meditáló és más iowai iskola nem meditáló diákjai közt végeztek, bizonyítja ezt.

 

A kétéves időszak alatt a meditáló diákok képessé váltak alaposabb döntéseket gyorsabban meghozni, mint a kontroll diákok.

 

Az Alapítvány alelnöke, Bob Roth elmagyarázta, hogy ez nem egy elszigetelt eset.

– Egyre több eredményünk van, mivel iskolák, főiskolák és egyetemek százai, melyek lehetővé teszik a Transzcendentális Meditáció gyakorlását, ugyanazokról a pozitívumokról számolnak be, mint amely a Maharishi Iskolában volt látható, így ez az iskola csak egy a sok közül, ahol ezeket az előnyöket megtapasztalják.

 

Mindezek ellenére sokakban felmerül a kétely, hogy tényleg hasznos-e az agy teljes lehetőségeinek kihasználása.

 

Mikor ennek veszélyeiről kérdezték, Roth így válaszolt:

– A kutatások azt mutatják, hogy „nincsenek mellékhatások”. Ha egy személy egészséges, boldog, tisztagondolkodású, kreatív, energikus, jószívű és becsületes, akkor az agya működése megközelíti a maximálist, és amikor mérges, dühös, lehangolt, álnok, erőszakos, akkor az agya stressz alatt van, nem működik teljes mértékben.

 

A meditáció stressz csökkentő hatását tekintve Dr. Matthew Jerram, a Suffolk Egyetem Statisztikai Tanácsadója a következőket mondta: – Meglehetősen gyakran … a meditáció tökéletes eszköz lehet az ember számára, hogy megbirkózzon a stresszel az élete során, és úgy gondolom, hogy bármi, ami serkenti az embereket a használatára … különösen a meditáció  egyes alapelvei, nagy segítségre lehetnek.

 

A stressz, amely egyébként a teljes agy kihasználtságot erősen csökkenti, olyan jelentősebb változás, ami mindenki életében előfordul. Ezek a stresszek eredhetnek egy közeli barát, hozzátartozó halálából is.

 

Roth a meditálás stressz csökkentő képességét magyarázta:

– Azok az emberek, akik változásokon mennek keresztül, pl. 43 év munka után nyugdíjba vonul, vagy egy közeli hozzátartozója hal meg, vagy elválik, mind-mind egy stressz csomópont az ember életében. A Transzcendentális Meditáció – mivel ez egy eszköz egy személy kezében, hogy naponta kétszeri gyakorlással megsemmisítse a felgyülemlő stresszt az idegrendszerében – képessé teheti az embert, hogy felülkerekedjen és legyőzze az elkerülhetetlen, stresszel teli tapasztalatokat, melyek a mindennapokban érik, és ez nem csak az én véleményem, hanem néhány millió ember igazolja.

 

A David Lynch Alapítvány weboldalán (www.davidlynchfoundation.org) további információt lehet találni az agy működésével kapcsolatban.

 

Matthew Jerram Oliver Sacks munkáit javasolta: – Az ok, amiért ezeket ajánlom, az, hogy nagyon olvashatóak … számos könyvet írt, és felettébb érdekes, ahogyan leírja annak megnyilvánulását, amikor az agy egy részében a dolgok nem jól működnek, és hogyan reagál az ember a világra… a könyvek jól megírtak, érdekfeszítőek, és sok mindent megtudhatunk, mi folyik az agyban.

 

Roth zárásként elmondta, hogy a Transzcendentális Meditáció mindenki számára elérhető, nem szükséges hozzá hit, sem filozófia, sem életmódváltás. Ez olyan természetes módszer, mint a vízivás vagy a légzés vagy a gondolkodás. Ez lehetőséget ad, hogy olyan egészségesek, boldogok, kreatívak és sikeresek legyünk az életben, amilyenre csak képesek vagyunk.

Lissza fordítása

Hozzászólás írása

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*