Transzcendentális Meditáció

Maharishi a Transzcendentális Meditáció fiziológiai hatásairól

Amikor a Transzcendentális Meditáció során a figyelem egy gondolat finomabb állapotainak tudatos megtapasztalása felé fordul, a légzés hullámzása jelentősen csillapodik, lággyá és finommá válik. Tudjuk, hogy fiziológiailag ehhez a vérplazma szén-dioxid-szintjének csökkenésére van szükség. Ez utóbbi csak kétféleképpen következhet be: vagy erőltetett mélylégzéssel, ami a tüdőn keresztül kimossa a szén-dioxidot, vagy úgy, hogy az anyagcsere folyamat során kevesebb szén-dioxid keletkezik.

Mivel a Transzcendentális Meditáció alatt nincs erőltetett mélylégzés, arra a következtetésre juthatunk, hogy a légzés finomodását az anyagcsere során lecsökkenő szén-dioxid-termelés okozza. A testi tevékenységhez szükséges energia túlnyomó részét végső soron az a folyamat biztosítja, mely a szén oxidációjából és szén-dioxidként való kiválasztásából áll. A nagyobb fokú tevékenység több energiát igényel, amely a nagyobb mennyiségű szén oxidáció és szén-dioxid-kibocsátás eredménye. A kevésbé intenzív tevékenység kevesebb energiát fogyaszt, ami kisebb mennyiségű szén oxidációjával és szén-dioxid kibocsátásával jár.

Eszerint, amikor a Transzcendentális Meditáció során a finomabb légzés következtében kevesebb szén-dioxidot lélegzünk ki, azt jelzi, hogy az oxidáció mértéke csökkent, ami természetesen kevesebb energiát termel.

TMforWomen_1364063725
Transzcendentális Meditációt gyakorló hölgy. A TM gyakorlásához nincs szükség akrobatikus ülőhelyzetre, különleges (koncentrálási) képességre, és erőlködni sem kell. Nincs vizualizáció, nincs elmélkedés – a rendkívül mély csend és megnyugvás tapasztalata a TM gyakorlatának egyetlen jellemzője, célja.

 

Ez az oka annak, hogy a Transzcendentális Meditáció gyakorlása alatt mérséklődik a test és az idegrendszer tevékenysége. Ez a magyarázata annak, miért nyugszik és pihen meg az egész test, amikor az elme a Transzcendentális Meditáció gyakorlása során egy gondolat finomabb állapotainak tapasztalása felé halad.

A test eme természetes módon történő lecsendesedése szokatlanul mély pihenést tesz lehetővé, ami jelentős mennyiségű energiát raktároz el. Kétségtelen, hogy ebben az állapotban az elme és az idegrendszer tevékenysége a lehető legkisebb, és így az elme megnyugszik és elcsendesül.

Ebben az elcsendesült állapotban az elme és az idegrendszer éber egyensúlyra jut, akárcsak az íjon teljesen visszavont nyíl; aktivitástól mentes, mégis az egész szervezet éber marad e csendben. Ugyanakkor az összes testi működés tökéletesen kiegyensúlyozott és stabil. Az idegrendszernek ez a pihenő ébersége a lehető legegészségesebb állapot, és egyben ez minden energia és tevékenység alapja.

Az idegrendszernek ez a pihenő ébersége olyan felfüggesztett állapot, amelyben az idegrendszer nem is aktív, de nem is passzív. Ez a se nem aktív, se nem passzív állapot a Lét állapota. Így jut el az idegrendszer a Lét szintjére, és a Léttel összhangba kerülve az idegrendszer eléri a Lét határtalan energiájának és örök létezésének szintjét. Mintha az egész fa közvetlen összeköttetést teremtene a számára táplálékot nyújtó mezővel. Az idegrendszer eléri a lehető legnormálisabb és legegészségesebb állapotát. Ez a jó egészség kulcsa.

csokkeno-nyugtalansag

A szén-dioxid-kibocsátás csökkenésének még egy további hatása van: olyan folyamatokat indít be, melyek révén a vér kémhatása a savas felől a lúgos irányba tolódik el. Ez továbbá sokrétű hatást gyakorol a vér kémiai összetételére, mely változások kedvezően hatnak a szervezet egészére nézve. Ezek a dolgok az alábbi következtetés levonására vezetnek bennünket: A Transzcendentális Meditáció rendszere kétféleképpen fejt ki előnyös hatást az egészségre.

Megelőző és gyógyító, mivel:

  1. A testi és lelki egészség megőrzésének eszköze,
  2. Olyan módszer, amely teljes pihenést és megnyugvást biztosít a testnek és az elmének, új energiával tölt fel, és nagymértékben elősegíti, hogy az orvosi gyógykezelés a betegségből való mielőbbi felépüléshez vezessen.

Amikor a „test”-ről beszülünk, beleértjük az egész idegrendszert és vele együtt minden testrészt, mely az idegrendszer cselekvő szerve. A test létezése az anyagcsere folyamat tevékenységétől függ. Ez a tevékenység a relatív szinthez tartozik, míg a Lét transzcendentális, abszolút természetű. A test fenntartása az aktivitás finom és durva mezejétől egyaránt függ. Ha a testet olyan állapotba tudnánk hozni, melyben leáll a tevékenysége, de nem engednénk meg, hogy az idegrendszer passzivitásba süllyedjen, és ennél fogva olyan állapotba kerülne, melyben se nem aktív, se nem passzív, akkor a test tevékenysége a Lét szintjére jutna. Ha az anyacsere-folyamat egyszerűen csak mozdulatlan maradna, anélkül, hogy ezzel a testet passzivitásra ítélné, akkor ez az állapot a test tevékenységét a Lét szintjére helyezné.

A Lét szintjéről beszélve először tisztáznunk kell, mit is értünk ezalatt. A Lét az ember lényegi alkotója. Egyszerűen csak jelen van. A Lét: minden. Megnyilvánulatlan állapota minden dolog és jelenség alapjául szolgál. A Lét megnyilvánult összes elme és anyag, az egész teremtés alapja. A Létnek ez az állapota túl van minden relatív létezésen, ezért hívják transzcendentálisnak és abszolútnak: transzcendentális, mert túl van a relatív teremtésen, abszolút, mert nem tartozik a relatív létezéshez. A Lét sohasem változó, örök, létezés. Akárcsak a fában a nedv, a teremtésben a Lét mindenütt jelen van. A Lét minden energia, intelligencia, kreativitás és tevékenység végső forrása. Önmagában nem is aktív, mégis minden aktivitás és passzivitás kútfeje.

Az élet relatív területén vagy az aktivitás vagy a passzivitás érvényesül. Az abszolút Lét, alapvető természetét tekintve, sem az aktivitás, sem a passzivitás területéhez nem tartozik. Az élet bármely olyan állapota, mely sem az aktivitáshoz, sem a passzivitáshoz nem tartozik, túllép a relatív létezés birodalmán és természetszerűleg az abszolút Lét területéhez tartozik. Ami pedig az abszolút Lét területéhez tartozik, magának az abszolút Létnek a rangjára emelkedik. Hisz semmi más, csak Ő maga lehet Az.

Transzcendentális Meditáció, a túllépés művészete úgy, ahogyan Maharishi tanítja – díjmentes TM-előadások Magyarországon: TM-tanfolyam.hu

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*