Transzcendentális Meditáció

Kérdés: Akinek sikerült már a transzcendentális meditáció, az mit lát közben?

A fenti kérdés az egyik internetes oldalon jelent meg. Lássuk, mit látni a Transzcendentális Meditáció gyakorlása közben, és kinek „sikerül”, s kinek nem.

Igazából semmit – ha a hagyományos látásra, mint érzékelésre gondolunk. Egyrészről a TM-et csukott szemmel, kényelmes ülő helyzetben kell gyakorolni, másrészről pedig a Transzcendentális Meditáció gyakorlat egyetlen célja maga a „transzcendálás”. Másképpen fogalmazva: a TM célja túllépni (transzcendálni) minden mentális folyamatot, beleértve a gondolatokat, és az esetleges belső, képi „látomásokat” is. Sőt, magát a módszert is túllépi, transzcendálja a gyakorló akkor, amikor eltűnnek a gondolatai. A végső, s egyben egyetlen cél tehát az Önvaló természetes, és erőfeszítésektől mentes úton történő megtapasztalása – a lehető legkönnyebb módon.

A Transzcendentális Meditáció minden gyakorló számára nagyon egyszerű, és természetes módszer – ezért lehet már 4-5 éves kortól elsajátítani, s ugyanakkor, ezért ennyire hatékony. A TM nem tartalmaz semmilyen, manapság népszerű ezotérikus misztériumot, ugyanakkor könnyedén beteljesíti az újfent misztériumba csomagolt, sok helyütt nehéz célként félremagyarázott Önvaló (más néven: szamádhi, nirvána, stb.) közvetlen megtapasztalását.

Ez tehát a több ezer éves hagyományból származó TM célja, s valójában az Önvalón kívül semmi sem számít, amit a gyakoroló a meditáció alatt tapasztal, legyen az bármilyen fény- vagy hanghatás, gondolat, vagy érzés – ezeket is túl kell lépni a módszer gyakorlásának folytatásával.

Az Önvaló TM általi ártatlan, és erőfeszítés-mentes tapasztalása páratlan hatással van a gyakorlóra, és közvetlen környezetére is: látványosan javulnak a mentális képességek, a TM napi kétszer 20 perces gyakorlásának eredményeképp a szervezet öngyógyító és –regeneráló folyamatai – az immunrendszerrel egyetemben – megerősödnek, csökken a stressz a mély pihenés eredményeképp, illetve javulnak a szociális kapcsolatok.

A „sikerült” szó sem helyénvaló a TM esetében, mivel a gyakorlás egyik feltétele maga a gondolkodás természetes képessége, a másik pedig a józan tudati (éber) állapot. A TM gyakorlásához a kényelmes, csukott szemű, ülő helyzeten kívül nincs semmi másra szükség, így nem számít, milyen végzettségű, vallású (vagy épp ateista világszemléletű) a módszert gyakorló személy. Természetesen hitre sincs szükség, mivel a TM a gondolkodási képességre alapul – aki képes gondolkodni, képes a gondolatait túllépni, tehát alkalmas a TM elsajátítására, és gyakorlására is.

A TM a manapság népszerű new age, és ezotéria trendjét tekintve kilóg a sorból, mivel ahelyett, hogy a különféle (rész)képességek misztériumával foglalkozik, egyenest a forrást célozza meg. A forrást, amit Tiszta Tudatnak, Önvalónak is nevez a módszer alapítója, Maharishi Mahesh Yogi. Az Önvaló egyben a Világegyetem forrása is, amit a modern tudomány Egyesített Mezőnek nevez. A TM célja tehát az abszolút egység elérése saját tudatunkon belül, illetve eme állapot folyamatos, napi 24 órán keresztüli fenntartása az alvás, az álmodás, és a hétköznapi, éber tudatállapot mellett. Ez maga a megvilágosodás – az Önvaló „statikus” állapotként történő, állandó jelenléte a hétköznapok során.

Természetesen az Önvaló tapasztalatának hatásaként lehetnek egyéb érzékelési tapasztalatok is, de ezek újfent nem számítanak az egység szubjektív tapasztalatához mérten, és soha nem fognak olyan beteljesedést, boldogságot, vagy akár örömet okozni, mint maga az Önvaló élménye.

Az Egység (Önvaló) állapotának tapasztalatát lehetetlen szavakkal leírni, hiszen maga a szó már nem az egység állapota, hanem relatív, megnyilvánult jelenség. Az Önvaló (Egység) állapotát talán hasonlatokkal lehet szemléltetni, s érdemes a tudomány legnagyobb „misztériumát”, a Világegyetem keletkezését, az Ősrobbanást használni. A Világegyetem keletkezésének pillanatában az atomnál is parányibb volt a mindenség, majd felfoghatatlan módon és gyorsasággal bontakozott, robbant ki minden e parányi pontból. A tudomány nem érti, mi volt eme állapot előtt, és hogyan lehetséges az, hogy a semmiből keletkezett minden. Az is hatalmas fejtörést okoz a tudósoknak, hogyan fér(t) el minden egy parányi pontban.

Nos, az Önvaló ugyanígy tartalmaz mindent egyetlen pontban: az egész világmindenséget, viszont az Önvalót saját tudatunkban kell keresni. Mivel a Világegyetem teremtésekor minden egy pontból „robbant” bele a semmibe, nyilvánvalóan csak egyazon forrása lehet az anyagnak, és a tudatnak is: az Önvaló, vagy más szóval, az Egyesített Mező. Márpedig a tudatban a legkönnyebb utazni, belépve saját forrásába, ahol magként, abszolút formában – egyetlen pontban van jelen minden.

3 hozzászólás

 1. Atman
  én a csöndben vagyok
  túl a gondolaton
  hol a semmi se rezzen
  ölében tartva a
  VILÁGMINDENSÉGET

 2. Kérem küldjenek el egy meditációs TM gyakorlatot amit kipróbálva véleményt mondhatok.Érthetetlen számomra,hogy dicsérik a TM-t de egyetlen egy meditációs gyakorlatot sem adnak közre,így csak egyfikcióról olvasok.Nem kell annyira apénzre menni.

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*