Transzcendentális Meditáció

Kalifornia Egyetem: a Transzcendentális Meditáció gyakorlása csökkenti az agy fájdalomra adott reakcióját

The_University_of_California_1868_UCSC.svgAz egyetem 2006-os tanulmánya szerint a Transzcendentális Meditáció csökkenti az agy fájdalomra adott reakcióját. A kutatás vezetője Dr. David Orme-Johnson kutató-pszichológus volt.

A kutatás kapcsán 12 egészséges, hosszú ideje meditáló személy és hasonló létszámú, egészséges egyénekből álló kontroll csoport eredményeit vetették össze. A legalább 30 éve meditálók körében 40-50%-kal alacsonyabb reakciót figyeltek meg az agyban, fájdalom esetén. Az eredményeket a NeuroReport magazinban publikálták 2006-ban. Az ellenőrzések során olyan személyeket is bevontak, akik legalább 5 hónapja gyakorolták a TM-et, esetükben is 40-50%-kal alacsonyabb reakciók voltak megfigyelhetők, mint a nem-meditáló kontroll csoportban.

A TM bizonyítottan csökkenti az agy fájdalomra adott válaszát, képalkotó és egyéb vizsgálatok mutatják, hogy a fájdalom által generált fiziológiás állapotban a módszer hatására módosul a fájdalomérzet. Idővel csökken a vonásszorongás, javítja a stressz hatásait és csökkenti az akut fájdalomra jelentkező szorongást.

Dr. Orme-Johnson szerint: „A korábbi kutatások azt mutatják, hogy a TM létrehoz egy kiegyensúlyozott életszemléletet és nagyobb nyugalommal reagál a stresszre. Ez a tanulmány azt sugallja, hogy ez nem csupán szemléletváltás, hanem egy alapvető változás az agy működésében.”

Brain active istock

A fájdalom kezelése azért is korszakalkotó, mert világszerte 50 millió ember szenved krónikus fájdalomtól. A Transzcendentális Meditáció hosszú távon hatékony változásokat indít be a fájdalom mátrixban. A jövőben más meditációs technikák fájdalom enyhítésére gyakorolt hatását is fel kívánják tárni.

Tények a fájdalomról

Az American Academy of Pain Medicine felmérései szerint 50 millió embert sújt krónikus fájdalom, s leggyakrabban akut fájdalmakkal fordulnak orvoshoz a betegek. A stresszre adott fiziológiás válaszok, a kezeletlen fájdalom hátrányos hatással van az összes szervrendszerre, különösen a szív- és érrendszerre, az endokrin-, a légzési és az immunrendszerre. A fájdalomkezelés költségeit évente 100 milliárd dollárra becsülik az Egyesült Államokban.

A Transzcendentális Meditáció az ősi India védikus hagyományából származik, rendszerét előadásokon, személyes iránymutatással adják át és csoportos üléseken is gyakorolhatják az érdeklődők.

Díjmentes TM-előadások Magyarországon: TM-tanfolyam.hu

A tanulmány szerzői:

  • Dr. David Orme-Johnson a TM kutatásának úttörője, hiszen 1970-ben már több mint 100 tanulmányt publikált a meditáció különböző területeit illetően. Munkái kapcsán főbb vizsgálati területei: elektroenkefalográfiai, pszichofiziológiai kutatások, egészség, intelligencia, kreativitás, kábítószer és börtön rehabilitáció, magasabb tudatállapotok, kollektív tudat, életminőség és konfliktuskezelés. Dr. Orme-Johnson jelenleg nyugdíjas éveit tölti, de még mindig aktív. Korábban elnöke volt a Maharishi Menedzsment Egyetem Pszichológiai Tanszékének.
  • Dr. Zhang-Hee Cho a Neuroimaging laboratórium igazgatója a Kalifornia Egyetemen. Dr. Cho fizikus végzettségű, és széles körben elismert vezető szakértője a radiológia tudományának. Ő volt az egyik feltalálója a pozitronemissziós tomográfiának (PET), és tagja az American National Academy of Science-nek.
  • Dr. Robert Schneider igazgatója az Institute for Natural Medicine and Prevention-nek, amely támogatta a tanulmányt a NIH-en keresztül. Dr. Schneider számos publikációt adott ki a Transzcendentális Meditáció szív- és érrendszerre gyakorolt jótékony hatásairól.

Hozzászólás írása

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*