Transzcendentális Meditáció

Jon Hopkins zenész: A Transzcendentális Meditációval akár felszállhatunk egy repülőre is

A professzionálisan képzett zongorista, Jon Hopkins (Royal College of Music) hátat fordított a klasszikus zene világának, s napjainkban szóló produkciókkal lép fel King Creosote, Brian Erno és a Coldplay együttműködésével. A harminckilenc esztendős Hopkins az egyik legismertebb és legkeresettebb alternatív zenei előadóművész.  A FACT Magazinnak adott interjúban a művész fellibbentette a fátylat „titkáról”, s a lap olvasóinak elárulta, hogy mindig megtalálja a lehetőséget, hogy naponta kétszer húsz percig gyakorolhassa a Transzcendentális Meditáció technikáját.

Jon Hopkins pillanatnyilag egy popzenei munka szerkesztésén dolgozik, melynek érdekessége, hogy egy színházi produkcióban fogják felhasználni. Mégpedig a Hamlet című darabban, melyet Európa legnagyobb előadóművészeti-központjában, a Barbican-ben (London, UK) fognak színpadra vinni. A modern darabban Benedict Cumberbatch játssza majd Hamlet szerepét. Hopkins elárulta: „Mindig találok olyan projecktet, mely egy kissé szokatlan, s nehezen indul, mert úgy érezem, hogy kissé áthatolhatatlan terep, de a végén csodálatos lesz. A tény az, hogy erre van szükséged az új formához – előnyös is lehet, hogy végtelen albumokat készíthessek.”

jon-hopkins-tm-transcendental-meditation-meditatingDavid Lynchel a filmrendező saját házában találkozott. Mint mondta, egy remixet készített a David Lynch Alapítvány megálmodója számára. „Találkoztam néhány más emberrel is, akik gyakorolják a Transzcendentális Meditációt. Tim Burgess is csinálja. Van egy bizonyos kíváncsiság és higgadtság ezekben az emberekben, amit én igazán vonzónak találok. Hallottam, hogy ez a módszer sokkal egyszerűbbé teszi a dolgokat. Hogy szükségtelen aggodalmaskodni.”

Aggodalmaskodó voltál?

„Nem, de úgy érzem, hogy mindig többet és többet kell tenni a megelégedettséghez. A meditáció különböző formáit végeztem, 2001. óta végzek Kundalini-jógát, mely óriási eszköze a meditációnak. S az önhipnózist is sokat csináltam. De elkezdtem a Transzcendentális Meditációt az év elején, s ez sokkal jobb volt, mint az összes eddigi dolog – nos, talán nem Kundalini, mely egy órát vagy fél napot vesz igénybe. De a Transzcendentális Meditációval akár felszállhatunk egy repülőre is, bárhol el tudjuk végezni.

A figyelem egy bizonyos típusú elsajátításáról van szó – amikor is nem arra összpontosítasz, amit teszel, hanem arra, hogy ismételd a mantrát. Amikor ezt meg tudod csinálni az olyan, mintha lifttel mennél. Levisz a tudatnak egy igazán tiszta szintjére, ami annyira kellemes. Úgy érzed, mintha két órát pihentél volna.
A technika szó szerint megkönnyített mindent. A színeket élénkebbnek látod általa. A legfurcsább dolog, hogy olyan, mintha lenne egy plusz réteg a dolgok intenzitásával kapcsolatban. Már majdnem olyan, mintha újra gyermek lennék. Ezek a pozitív hatások összeadódnak, s ez hónapok alatt érzékelhető. Már öt-hat hónapja csinálom, 20 perc naponta kétszer, s egyre jobb. Bárcsak 21 évesen elkezdhettem volna, a dolgok sokkal nehezebbek voltak akkoriban. Stresszes világban élünk, különösen egy városban.

Tudsz meditálni miközben játszol? A technika (TM) vajon megtalálta az utat a zenédben is?

Számomra az ihlet akkor jön, amikor a hangszerek közelében vagyok, amikor játszom. Szóval, ha van egy átfogóbb ötlet, akkor azt a meditáció hívja elő. Amikor zónában vagyok, akkor játszom. A hang kivált bennem „valamit”. A meditáció pedig felkészülés erre a „valamire”. Ezért meditálok, amikor felkelek, s amikor hazaérek. A kreativitás pedig akkor jön, amikor játszom, amikor írok.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*