Transzcendentális Meditáció

John Lennon a Transzcendentális Meditációról: A TM az elmét olyan tudati szintre helyezi, mely az úgynevezett abszolút boldogság

1968. februárjában, másfél évvel azelőtt, hogy utolsó közös fotózásukra sor került, a Beatles Indiába látogatott, hogy megismerkedjenek a híres tanítómesterrel, Maharishi Mahesh Yogival, aki a Transzcendentális Meditáció úttörő alakjának számított. Az együttes tagjai Rishikeshben szálltak meg – a kis faluban a Himalája lábánál, melyet a jóga fővárosaként tartanak számon. A békés közösségi létben való elmerülés, s a napi szintű meditációs gyakorlat intenzíven táplálta a Beatles tagjainak munkásságát ebben az időszakban. Az ott töltött idő alatt legtermékenyebb dalszerzői és zeneszerzői korszakukat élték, a The White Album, a az Abbey Road is akkortájt látott napvilágot.

Lelki nyitottságuk is eltért a korábban megszokottól, hiszen a Beatles ekkori dalaival már közvetlenül a világhoz szólt. John Lennon (1940. október 9. – 1980. december 8.) ott vetette papírra legemlékezetesebb, szenvedélyes hangvételű levelét, melyekben megfogalmazta a meditáció révén felszínre kerülő kreativitás és spiritualitás előnyeit. Ezek közül számos szerepel az ún. The John Lennon Letters (publikus könyvtár) gyűjteményben. Utóbbi remek tárháza a Beatles tagjainak címzett szerelmes levelek, feljegyzések, barátokkal, rajongókkal, s zenésztársakkal folytatott levelezéseiknek.

1968. márciusában Lennon levelet kapott egy Beth nevű rajongójától, melyben magyarázatot kért arról, hogy a Transzcendentális Meditáció hogyan illeszkedik a nagy vallási hagyományok sorába. Lennon átgondolt, s részletes két oldalas levélben adott választ, melyet „Jai Guru Dev”, vagyis „Hálát adok Guru Dévnek” szavakkal zárt – mely kifejezés megjelenik Lennon Across the Universe című klasszikusában is:

Kedves Beth!

Köszönjük leveledet, s kedves gondolataidat. Amikor olvastad, hogy mi Indiában keressük a békét stb. nem azért történt mindez, mert szükségünk lett volna az Istenbe vagy Jézusba vetett hitre – teljes mértékben hittünk ebben, akárcsak, ahogyan ti, egy rövid időre Billy Grahamhez látogattatok Mindössze azért történt ez, mert tanítómesterünk indiai – s mi sem természetesebb a számunkra, hogy meglátogatjuk őt az otthonában. Ő is tart tanfolyamokat Európában és Amerikában – és mi valószínűleg néhány ilyenre is ellátogatunk, hogy a közelében lehessünk.

A Transzcendentális Meditáció nem ellenzi a vallást, ez alapján elismeri minden vallást alapvető igazságként – ez a közös nevező. Jézus azt mondja: „A mennyek országa Bennetek van!” Mindez annyi jelent, hogy „ a mennyek országa kéznél van”, nem messze, a távoli időben – vagy a halál után – hanem most.

A Transzcendentális Meditáció az elmét olyan tudati szintre helyezi, mely az úgynevezett abszolút boldogság (mennyország), s ezen keresztül van kapcsolatban a forrással – „a béke minden értelmet meghalad” – az ember fokozatosan megszilárdul abban az állapotban, még akkor is, amikor nem meditálunk. Mindez tényleges tapasztalatot ad Istenről, nem lemondással vagy önmegtartóztatással: amikor Jézus negyven napig böjtölt stb. a sivatagban negyven napon és éjszakán át valamiféle meditációt gyakorolt – nem csupán ült a homokban és imádkozott. Bár számomra nem ettől lesz igazán keresztényi – igyekszem teljes őszinteséggel szemlélni – ,ez nem akadályoz meg abban, hogy elismerjem Buddhát, Mohammedet, s az összes nagy hívő embert. Isten áldjon Téged! Jai Guru Dev

Szeretettel,
John Lennon

Lennon

Egy hónappal később egy indiai rajongótól kapott levelet, aki szegény írnokként mutatkozott be, s kérte Lennont, hogy küldjön neki némi pénzt egy világ körüli utazásra, hogy felfedezhesse a „hatalmas kincset”, mely a belső béke felfedezéséhez szükséges. Lennon udvariasan visszautasította a kérést, s javasolta, hogy a férfi inkább próbálja ki a Transzcendentális Meditációt, mely a belső béke kapuja.

Lennon2

Kedves Bulla,

Köszönöm a leveled. Ha minden kérés, amint a tiéd is, teljesülne, nem lenne „óriási kincs” – ahogyan Te nevezed. Azt mondod, hogy „a nyugalom hiányában minden más földi dolog egyenlő a semmivel” – ennek nincs értelme. Az elme nyugalmának birtoklása minden, amit valaki kívánhat – különben hol lenne a nyugalom?

Még egy „szegény írnok” is utazhat a világban – ahogyan azt mások is teszik –, beleértve mindazokat a barátaimat, akik ezen az akadémián vannak, mindannyian „egyként” szegények. Minden, amire szükség van, csupán a kezdeményezés. Ha ez nincs meg ez benned, javaslom, hogy próbáld meg a Transzcendentális Meditációt, amely által minden lehetséges.

Szeretettel:

John Lennon,
Jai Guru Dev

Maria Popova cikke nyomán

A Transzcendentális Meditációt ma is ugyanolyan módon oktatják a Maharishi Mahesh Yogi által személyesen kiképzett oktatók, mint ahogyan azt a Beatles-tagok elsajátították. A TM-elődásokról a TM-tanfolyam.hu oldalon lehet érdeklődni.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*