Transzcendentális Meditáció

Javuló emberi életek a David Lynch Alapítvány érintettségében – segít a Transzcendentális Meditáció

David-Lynch_240„Az elmélet szerint, ha a világ lakossága egy százalékának négyzetgyöke, azaz 8000 ember, egy csoportban, haladó szinten, képzett módon meditál, akkor az a csoport a kutatások szerint azt a hatást a négyzeten fejti ki, mintha ugyanennyi ember meditálna egyedül… Mindenkiben létezik az egységes tér. Mindig is létezett. Korlátlan, végtelen és örökkévaló. Az életnek az a szintje, aminek soha nem volt kezdete. Volt, van és örökké lesz is. Életre lehet kelteni. Ha az ember életet ad magában az egységes térnek, eljut a megvilágosodásig, az egyén teljességének megvalósulásáig. Ha a világban az egységnek életet adna egy béketeremtő csoport, az maga lenne a világbéke” – jegyzi meg David Lynch a Hogyan fogjunk nagy halat című könyvben.

2005-ben David Lynch ellátogatott a Maharishi Iskolába, Iowába. „Itt is tudatalapú oktatás folyik. Hideg, esős este volt, és amikor azt mondták, hogy egy középiskolai darabot megyünk megnézni, arra gondoltam: ‘Ajjaj, ez egy nagyon hosszú este lesz!’…..De soha nem volt ilyen katartikus élményem. Jobb volt, mint egy előadás a Brodway-n, mert láttam a tudatot ezeken a kis arcokon, az élénken világító tudatot.” Ekkor hozta létre a David Lynch Alapítványt a Tudatalapú Oktatásért és a Világbékéért, hogy mindezt minél több gyermek tapasztalhassa meg.

Lynch filmrendezői hírnevét is felhasználva kezdett a Transzcendentális Meditáció népszerűsítéséhez. Az eddig bejárt út során több tízezer embernek segített. A TM-tanfolyamokon a leginkább rászoruló társadalmi csoportok vannak jelen az Egyesült Államokban. Köztük veterán katonák is. Luke Jensen veterán szerint: „Az első alkalommal – nem tudom, hogy mennyi ideig – a reményt éreztem. Korábban teljes reménytelenségben éltem. Olyan sok dolgot megpróbáltam, ami nem működött…” Az Afganisztánban szolgált férfi beszámolt öngyilkossági gondolatairól is, melyek a TM megismerése és elsajátítása előtt rendszeresen gyötörték. A technika gyakorlása azonban teljesen megváltoztatta az életét. Mint állítja: „Ha nem akarod magadért csinálni, akkor tedd azokért, az emberekért, akik szeretnek, megérdemlik!”

Luke Jensen veterán katona
Luke Jensen veterán katona

Az Alapítvány belvárosi iskolák veszélyeztetett diákjaihoz is eljutott. Shanea másodéves diák szerint (New Ingland High School) a korábbiakkal ellentétben most nagyobb kedvvel tesz eleget iskolai kötelezettségeinek: „Igen! Készen állok, hogy iskolába menjek! Sokkal nyugodtabbá tesz [TM], úgy érzem, mintha feloldott volna, s én kész vagyok a rock’n’roll-ra, hogy iskolába járjak!” A lány, mielőtt megtanult volna meditálni, gyakran érezte, hogy még az egyhelyben való ülés és nehézkes a számára, nem tudott összpontosítani és együtt dolgozni a csoporttal. „Most úgy érzem, hogy bármit megtehetek, bármit megvalósíthatok és nincsenek határok!”

Egy családon belüli erőszakkal érintett hölgy véleménye a TM-ről: „TM-et tanulni egy életet megváltoztató élmény. Bizakodó vagyok. Az életem sokáig szürke volt, most újra visszakaptam a színeket!”

A háborús erőszak kínjai elől menekült személyekhez is eljutott a technika. „Korábban egyáltalán nem tudtam aludni napokig. Most már újra képes vagyok pihenni. Előtte folyamatosan a bajokra és gyermekeimre gondoltam, akiket elveszítettem. Amikor meditálok, rögtön kipihentnek és nyugodtnak érzem magam. Nagyon boldog vagyok. Ez mentett meg!” – Pemba, háborús atrocitásokat túlélő menekült csoport tagja.

A winnibagoi rezervátum benszülött tagjai többek közt így élték meg a meditációs tapasztalatokat: „A meditációt életünk több területén is hasznosnak találtam. Az egyik legfontosabb ezek közül a cukorbetegségre való hatása volt. Pár évvel ezelőtt a cukorbetegséget megelőző stádiumba kerültem. Magas volt a vérnyomásom, amire gyógyszereket is kellett szednem. Azt követően, hogy elkezdtem meditálni, egy éven belül abbahagyhattam a tabletták szedését” – állítja egy indián férfi. Míg a Ho-Chunk törzs szellemi vezetője arról is beszámolt, hogy szüleit cukorbetegség miatt veszítette el. Egyre több családtagnál észlelte ezt a betegséget. Nem akarta, hogy népével ez a kór végezzen, így a Transzcendentális Meditáció bevezetése mellett döntött Warner Earth.

 

„Számomra azért fontos ez a kutatás, mert ha ezeket a problémákat féken tudjuk tartani, akkor majd az unokák is leülhetnek nagyszüleikkel meditálni, mivel ők akkor még élni fognak!” – mondja Betty Earth.

A DLA természetesen az egyik legkiszolgáltatottabb embercsoporthoz, a harlemi hajléktalanokhoz is eljutott. A Doe Fund (rehabilitációs központ hajléktalanok számára) rezidense szerint: „Úgy érzem, hogy belső béke van benne, hogy nyugodt a lelkem. Az ajándék a Transzcendentális Meditációban az, hogy ez egy eszköz az élet és az élet feltételeinek kezeléséhez. Ez a legjobban őrzött titok a városban!”

Az utcán élő gyerekkorú prostituáltak felzárkóztatásában is tevékenyen részt vett az alapítvány: „Amikor első alkalommal, amikor gyakoroltam [a TM-et], olyan volt, mint a legmegnyugtatóbb élmény, amit életemben valaha átéltem… Amikor gyakorlom, a félelem elmúlik teljesen, és a szívem visszatér a normális kerékvágásba. A Transzcendentális Meditáció segít nekem, hogy a dolgokat másképp lássam.”

És végül a fogvatartottakért tett alapítványi munkáról számot adva idézzük James Nelson szavait, aki az Oregon állambéli Állami Büntetés-végrehajtási Intézetben tölti szabadságvesztését: „Sokat segített nekem a harag kérdésében. Menni hagytam egy csomó dolgot, amiket nem szerettem akár évekkel, akár néhány hónappal ezelőtt, hadd menjenek.”

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*