Transzcendentális Meditáció

Interjú Dr. Charlotte Bech orvossal, Transzcendentális Meditáció tanárral

Charlotte-BeckDr. Bench dán származású orvos, aki az orvostudomány számos területén próbálta ki magát eddigi pályája során, ide értve a szülészetet is (diplomáját a Koppenhágai Egyetemen szerezte). Több nagyszerű egészségügyi témájú könyv szerzője, rovatvezetője több hazai szakmai magazinnak, valamint többször vett részt nyilvános vitákon, s egyéb média eseményeken. Az emberi test gyógyításában számos lehetősége nyílt, hogy annak alternatív módszereit is gyakorolhassa, a Maharishi Ájurvéda elismert szakembere. Az orvosi karrier mellet TM oktatói képesítést is sikerült szereznie. Oktatói munkássága mellett figyelmet fordít a meditáció és annak az egészségre gyakorolt pozitív hatásai közti összefüggések szakmai feltárására.

A Transzcendentális Meditációnak – mint ismeretes – számos kedvező hatása van az egészségre és a jóllétre. Hogyan írná le ezeket az előnyöket saját szavaival?

Kezdjük az elején, a jóga és az ájurvéda ősi hagyományaival, melyek hiteles, klasszikus szövegekben nyugszanak. Ezek rögzítik, hogyan gyakoroljuk a jógát, a meditáció t, melyeknek hatásai láthatók, alapvetően gyógyírt jelentenek szinte minden betegségre. A jóga képes feloldani minden problémát, megszüntetni a szenvedést.

Amennyiben megtekintjük a Transzcendentális Meditáció kutatási anyagait, valamint a szakemberek személyes tapasztalatait, az utóbbi kijelentést a klasszikus szövegek is megerősítik. Tehát egy olyan igazságról van szó, mely három különböző alapon igazolt: ősi szövegekben, modern tudományos kutatásokban, több, mint 600 tanulmánnyal, s személyes tapasztalatok kapcsán. Maharishi Mahesh is azt tanította, hogy amennyiben valami tényleg igaz, azt három különböző szinten kell ellenőrizni.

Mit ajánl a Transzcendentális Meditáció gyakorlásával kapcsolatban a betegeknek orvosként?

Minden egyes betegnek, aki eljön a klinikára a Transzcendentális Meditáció gyakorlását javaslom. Sokan közülük meg is tanulnak meditálni, s ez figyelemreméltó hatással van az egészségükre. A stressz enyhítésében kiválóan működik, s a legtöbb betegség így vagy úgy, de a stresszhez kapcsolódik.

Például a szív- és érrendszeri betegségek többsége egyértelműsíthetően kapcsolódik a stresszhez. A magas koleszterinszint, magas vérnyomás, szabálytalan szívverés, szív körüli fájdalmak, artherosclerosis, eltömődött artériák; mindezen különféle kardiovaszkuláris betegségeket a leggyakrabban a stressz indítja be. De ugyanez igaz az asztma, migrén, sclerosis multiplex körében is. A Transzcendentális Meditáció pozitív hatással van ezekre a rendellenességekre.

A krónikus betegségek körében nyújtott pozitív tapasztalatok azon betegségek körében is jócskán mutatkoznak, melyek már tartós, krónikus stádiumban vannak jelen a betegek életében. Ezek a betegségek a legsúlyosabbak, mint a daganatos vagy veseelégtelenséggel összefüggő állapotok. Kutatások kimutatták, hogy ugyan teljes egészében nem lehet kizárólag a TM-mel meggyógyítani ezeket, azonban a TM-gyakorlók jobban tolerálják a kezeléseket. Több energiájuk van, pozitívabbak, boldogabbak – röviden, jobb életminőségben élnek.

Már több olyan daganatos beteggel találkoztam, akik hozzám a végső stádiumban érkeztek, kiknek a diagnózis szerint 2-3 hetet jósoltak a hátralévő életre. Általában ők ezt kérdezik: „Mit tud tenni értem?” Elmondom nekik, hogy tanulják meg a Transzcendentális Meditációt, mert ebben a stádiumban nagyon csekély az, amit a kezelésekkel élettani szinten érhetünk el. Egyes esetekben el kell mennünk az otthonaikba, mert már ahhoz is túl gyengék, hogy sétáljanak vagy akár lábra álljanak. Ezeket az embereket az ágyukban ülve tanítjuk meg meditálni. A nap végén ezek az egyének sokszor arról számolnak be, hogy ez volt a legjobb döntés, amit valaha meghoztak. Teljesen megváltoztatja a gondolkodásmódjukat az, hogy megtanulják a meditációt. Teljesen megváltoztatja a gondolkodásmódjukat, a meditáció gyakorlásával elkezdenek örömöt érezni, közben az élet megy a maga útján, de pozitívabban szemlélik azt.

Tehát a Transzcendentális Meditáció enyhíti a különböző betegségek okozta szenvedést. De, mi a helyzet a megelőzéssel – a Transzcendentális Meditáció rendszeres gyakorlása e tekintetben is első rangú?

Igen, határozottan. Például azok az emberek, akik a Transzcendentális Meditációt rendszeresen gyakorolják kevesebb fertőzést szenvednek el, a nátha, influenza, fül- vagy mandula fertőzés, s még a tüdőgyulladás is könnyebben kerüli el őket. Jelentős javulást látunk e téren is. Ismét a stresszcsökkentés kapcsán működik a dolog – a kevésbé stresszes egyén immunrendszere erősebb, ellenállóbb, s ezért nehezebben szenved el fertőzéses megbetegedéseket. A Transzcendentális Meditáció rendkívül hatékony módszer!

Ebben az évben egy IT-vállalattal összefogásban oktatom a TM-et. Koppenhágában dolgozom egy csapattal, Henrik Klamer kollégámmal együtt, aki TM-tanár, s egyben IT-szakember is. Mint mondta, mindenki jobb életminőségről számolt be azok közül, akik elsajátították a Transzcendentális Meditációt. Sőt, a betegszabadságban töltött idő is drasztikusan lecsökkent a kollégák körében. Hat hónapos rendszeres meditáció után az emberek komolyabb erőnlétről számoltak be. Valamint nem utolsó sorban a céget is komoly kiadásoktól mentette meg a projekt, hiszen az emberek szenvedés nélkül végzik munkájukat.

Ezek számomra is rendkívül inspiráló élmények. Megállás nélkül tanítom a TM technikáját – s tényleg működik, mindenkinek, minden helyzetben!

A doktornő komoly paradigmaváltáson esett át a közelmúltban orvosi karrierjét illetően.

2006-ban tizenhat dán orvoskollégájával vett részt egy cikksorozat elkészítésében, mely az „Egészséges Kételkedés, Egészséges Okok” (“Sund Skepsis og Sund fornunft”, Hovedland) címet viselte. Mi késztette Önt erre?

Írtam erről a szemléletváltásról. Egyrészt van egy gondolkodásmód, melyet a modern orvostudomány eddig képviselt a gyógyszerek kapcsán, melyek lényege, hogy hatóanyaggal dúsított pirulák. Ezek a szintetikusan előállított termékek várhatóan azonnali enyhülést nyújtanak a panaszokra. Másrészt viszont inkább a természetes kezelési eljárásokra kellene helyezni a hangsúlyt – mint például a Transzcendentális Meditációra, mely segít normalizálni az egyén vérnyomását. Úgy gondolom, hogy haladunk a második szemlélet felé kollektív tudati szinten is. A gyógyszerek sok esetben veszélyt jelentenek a káros mellékhatásaik miatt. Ellenben egy nem szintetikus szert a szervezet képes teljes mértékben lebontani. Ez azt jelenti, hogy a gyógyszerek kapcsán minden alkalommal bizonyos mértékű méreganyag halmozódik fel a szervezetben időről időre, s ez nem kívánt hatásokat fejt ki a szervezetre.

Az új szemléletet követve a kezelések eredményei nem jelennek meg feltétlenül azonnal. Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy pl. nem normalizálódik a vérnyomás rövid időn belül – a rendszeres Transzcendentális Meditáció gyakorlással 3 hónap után jelentős eredményt lehet elérni, míg 12 hónap is szükséges ahhoz, hogy a vérnyomás teljesen stabilizálódjon az egészséges értéken.

Más szavakkal, az orvostudomány a tünetek felől közelíti meg a betegségeket az okok kezelése helyett.

Igen. A régi szemlélet az emberi test egészének működésére, mechanizmusára terjed ki. Melyek a betegség kiváltó okai? Hogyan alakul ki a betegség, illetve hogyan terjed át a többi szervre, testrészre? A megértés mélyebb, a természeti törvények szintjén kell kezdődjön. A természeti törvények megmutatják, hogyan lehet már kezdeti stádiumban gyógyulást elérni, mielőtt a betegség elhatalmasodna a szervezeten.

A Transzcendentális Meditáció módszere az életet annak gyökerénél ragadja meg, s lehetővé teszi, hogy a test és lélek harmonikus állapotba rendeződjön. Ebben az állapotban a elme és a test a tiszta tudat egyesített mezejéhez kapcsolódik, ahonnan minden származik. Ezután a fiziológia kapcsolatban marad a tiszta intelligenciával s megindulnak az öngyógyító folyamatok.

Már számos ismert indiai orvossal dolgozott együtt. Ők ebben az „új” szemléletben végzik a munkájukat, amiről Ön értekezik?

Abszolút – nekik nincs semmi új ebben a szemléletben. Testünk a tudat fizikai kifejeződése, megnyilvánulása. A tiszta intelligencia mindenhol jelen van, a szervezet valamennyi sejtjében, a szervezet minden szövetében és a véráramban. Intelligencia áramlik a nyirokrendszerben és a sejtek közötti állományokban is.

Tehát a legfontosabb szempont – amennyiben igazán akarjuk, hogy javuljon az egészségi állapotunk –, hogy fokozzuk a tiszta intelligencia áramlását az egész testünkben. Amikor megbetegszünk az azt jelzi, hogy valahol az áramlás blokkolva van. Célunk az, hogy feloldjuk ezeket a blokkokat, akadályokat, hogy az áramlás újra szabad és korlátlan legyen, melytől boldogság, energia, könnyedség árasztja el a teljes fizikai testet. Utóbbi az igazi egészség definíciója.

Maharishi Mahesh Yogi szerint:„Ez az átman. A te végső lényeged az átman. És ez az átman a Brahman: ajam átmá brahma. És ez nem csupán az átman, mert az átman az egyénnel, az egyéni lélekkel is kapcsolatban áll. Az egyéni lélek sajátsága szerint brihat (hatalmas), vagyis Brahman – „roppant, kiterjedt”. Ennek nyomán felmerül a kérdés, hogy ha az átman a Brahman, akkor mi a test? Ekkor így szól: a testről és az átmanról, mindkettőről úgy beszélünk, mint ahamról. Ez az aham, az egyéni személyiség teljessége – amelybe beletartozik a test és az átman – a brahman. És mi az, ami a test és az átman együtt? Mi az? Erre mondja, hogy az a tiszta tudás eleven természete: pragjánam.

A Transzcendentális Meditáció az az eljárás, mellyel a magasabb énhez csatlakozunk, s ezért alapvető fontosságú a jó egészség fenntartása körében.

Van valamiféle kapcsolódás a két szemlélet között az emberi test tekintetében, a nyugati mechanikus, működési elveken alapuló és a holisztikus szemléletű ájurvédikus hagyomány között, vagy ezek kibékíthetetlen ellentéteket tartalmaznak?

Mindkét megközelítés hasznos. A legkedvezőbb az, ha a két „világot” integratív megközelítéssel, kombinálva alkalmazzuk a gyakorlatban. Nem kétséges, hogy szükségünk van a modern orvostudományra is! Amikor az ember pl. akut betegségben szenved, vagy mondjuk épp elszenved egy szívrohamot, én biztosan hívom a mentőket és hagyom, hogy a beadott gyógyszerek tegyék a dolgukat. Azonban, amikor a beteg ismét hazatér a kórházból, akkor azt ajánlom, hogy integrálja napi rutinjába a meditációt és válasszon valamilyen gyógynövényes kezelést, valamint tegyen meg szükségszerű kiigazításokat az életmódjában. Ahogyan a beteg fokozatosan erősebbé, kiegyensúlyozottabbá válik, rendre csökkentse a gyógyszerek mennyiségét, természetesen együttműködve a saját orvosával. Ez egy harmonikus együttműködés a gyakorlatban.

A természetes gyógymódoknak is megvannak a maguk gyengeségei – amennyiben azt helytelenül gyakorolják, s ebben az utóbbi esetben negatív mellékhatások is jelentkezhetnek. Minden megoldás rendelkezik előnyökkel és hátrányokkal. Nyitottnak és toleránsnak kell lennünk, tisztelettel kell viseltetnünk a különböző gyógyászati rendszerek képviselői felé. Elvégre minden egyes orvos és egyéb egészségügyi szakember azért dolgozik, hogy munkájával javítsa az emberiség egészségét! Végső motivációjuk tehát ugyanaz.

A beszélgetés végéhez közeledve kérem, hogy beszéljünk konkrét gyakorlati témákról, melyek sokakat érdekelnek – ilyenek pl. az ételek. Ön lakto-vegetáriánus. Meg tudná mondani, miért döntött emellett?

Az áhinszá jóga hagyományának az egyik vezérelve az erőszakmentesség, amiből egyenesen következik a húsmentes étrend. A hús mindig is tartalmazza ezt a minőséget, nem számít, hogyan készül. Tehát a vegetariánizmus jobban elősegíti az erőszakmentes hozzáállást, a békés gondolkodásmódot, s egy harmonikus életmódot – az önmagunkkal és másokkal való kapcsolatainkban egyaránt.

Döntésem teljesen természetes volt. A húst már gyermekkorom óta nem fogyasztom. Ez egy belső késztetés volt már annak idején is. Egy farmon nőttem fel, ahol az állataink mind-mind külön személyiségek voltak…Ők voltak az én barátaim.

A gyerekek számára is megfelelő a vegetáriánus étrend, hogy egészségesek maradjanak?

Különösen a gyerekek számára kiváló! – ezért rendkívül fontos, hogy már a gyerekeket lakto-vegetáriánus étrendhez szoktassuk. Sőt, azt mondanám, hogy mindezt már az előtt érdemes követni, mielőtt a gyermek megszületik. Fontos lenne, hogy a jövendőbeli anya és apa húsmentes étrendet kövessen már a baba tervezése előtt. Valamint az édesanya ezt a diétát tartsa meg a terhesség alatt is, illetőleg az újszülött szoptatása idején.

Ennek fő magyarázata az, hogy mindenfajta hús, beleértve a halat és baromfit is, kisebb nagyobb mennyiségben stressz hormonokkal és egyéb, az egészséget nem támogató anyagokkal telített. Tehát, amikor húst eszünk, ezeket is magunkhoz vesszük. A húsmentes étrend mellett fontos, hogy egészséges, erőt és életet adó ételeket fogyasszunk.

Transzcendentális Meditációt gyakorló kislány
Transzcendentális Meditációt gyakorló kislány

Szóval azt mondja, hogy nem jelent veszélyt a kisgyermekek számára ha kimarad néhány – alapvetőnek vélt – ásványi anyag és vitamin a szigorúan vegetáriánus étrendet követve?

A gyermekek elegendő ásványi- és tápanyaghoz jutnak a lakto-vegetáriánus étrenddel. Természetesen a szülőknek meg kell tanulniuk, hogyan kell összeállítani az ételeket. A vegetáriánusoknak különösen oda kell figyelniük a vas, D-, és B12-vitaminok pótlására. Amennyiben megfelelő tájékoztatást kapnak, bölcsen vásárolják az alapanyagokat, akkor mindez nem jelenthet gondot. A vas főleg magvakban fordul elő, mint a szezámmag, pisztácia, kesudió, de a búzacsíra, teljes kiőrlésű kenyérfélék, aszalt gyümölcsök, aszalt paradicsom, piros szőlő, málna, zöld leveles zöldségfélék, spenót, kapor, petrezselyem gazdagok ebben az anyagban. Ajánlatos öntött vas edények használata a főzéshez. A D- és B12-vitaminokat tejtermékek fogyasztásával vehetjük fel, melyekből háromszor naponta érdemes enni (nem homogenizált bio tej, sajt, joghurt). Az élesztő pehely, virágpor granulátum, alga is jó forrásai a B12 vitaminnak. Ahhoz, hogy elegendő D-vitaminhoz jusson szervezetünk naponta kb. 10-15 perc napon tartózkodás szükséges.

Ha a szülők megfelelő oktatásban részesülnek a táplálkozásról, gyermekeik sokkal egészségesebbek lesznek a lakto-vegetáriánus étrendet követve. Vizsgálatok igazolták, hogy a vegetáriánusoknál lényegesen alacsonyabb a cukorbetegség kialakulásának kockázata, mint azoknál, akik rendszeresen fogyasztanak húsféleségeket.

Mit gondol, mindezt a tudást elfogadják az orvosi és jóléti rendszerek?

Meg fog történni, lépésről lépésre.

Dr Bech könyve (“Godt og sundt for børn“, Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck) néhány éve jelent meg e témával kapcsolatban. Munkájában azt fejtette ki, hogy a gyermekek számára ideális a 100%-ban lakto-vegetáriánus étrend. A könyv kapcsán nyilvános vita alakult ki Dánia orvosai és a média körében. Ezt követően vizsgálatokkal igazolták az elméletet több tízezer ember bevonásával. A kutatási eredmények világosan megmutatták, hogy kevesebb a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri megbetegedések, a daganatos valamint emésztési betegségek előfordulása; továbbá a hormonális problémák a laktovegák körében. Sőt, gyakorta hosszabb élettartammal is bírnak az ilyen egyének. Az eredmények miatt a dán Élelmezésügyi és Ipari Minisztérium egy információs adatbázist hozott létre az interneten, hogy azok akik a vegetáriánus életformát kívánják választani, megfelelő információhoz juthassanak. Elkerülhetetlen változások indultak meg Dr. Bech munkája nyomán.

A megelőzés kapcsán is jelentős előrelépésre tettek szert a dán szakemberek, hiszen ezzel a módszerrel a megelőzés is rendkívül hatékonnyá vált. A Transzcendentális Meditáció, a természetes gyógymódok és a lakto-vegetáriánus étrend beépítése a mindennapi rutinba felbecsülhetetlen áldást jelent az egészségre. A dán magánszektor is egyre jobban felfigyel a TM módszerére, egyre több cég alkalmazza munkavállalói körében. Fokozatosan több és több ember ismeri fel, hogy a Transzcendentális Meditáció út a jobb egészségi állapot, a vitalitás, boldogság és magasabb tudatállapotok felé.

Díjmentes Transzcendentális Meditáció előadások hazánkban: TM-tanfolyam.hu

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*