Transzcendentális Meditáció

Interjú Anne-Marie Curry, TM-tanár színésznővel

Anne-MarieAnne-Marie Curry Transzcendentális Meditáció tanár, sikeres színésznő, modell. Anyai ágról kenyai származású, édesapja dán. Ő már Londonban született, majd Koppenhágában nőtt fel. Színésznőként és modell karrierje kapcsán vált híressé, több televíziós műsorban szerepelt és jelenleg Transzcendentális Meditációt tanít Dániában. Természete és páratlan intelligenciája sokakat lenyűgöz, igazán különleges ember.

Anne-Marie, mit dolgozik jelenleg?

Most nagyon más munkát végzek, mint a korábbi színházi, reklám és televíziós felkérések. Pillanatnyilag a hangommal dolgozom. Tavaly például [2012-ben] volt egy felkérésem a Bang & Olufsen dán cégtől, mely audio termékeket tervez és gyárt televíziókhoz és telefonokhoz. Az ezekhez szükséges hang és reklámanyagok készítésében közreműködtem.

Tanult színészetet egyetemen?

Elmentem egy dráma iskolába Angliában, az ún. Drama Centre Londonba (ma már része ez az intézmény a Central Saint Martins College of Arts and Desing Művészeti Egyetemnek Londonban). Ez egy nagyon hasznos és intenzív három év volt. A diploma megszerzése után Angliában maradtam és főként modellkedtem. Sok reklámban is szerepeltem. Azokban az időkben még nem sokat tevékenykedtem színházban. Sokkal jobban fókuszáltam – mondjuk úgy, az ‘élet materialista oldalára’. Ez az igazság! Később visszaköltöztem Dániába és ekkor lettem Transzcendentális Meditáció tanár.

Elmondaná konkrétan hogyan valósult meg mindez?

Modellként dolgoztam. Tudod, London nagyon mozgalmas és sok a stressz – ezért különböző típusú jógagyakorlatokat végeztem az éberségem megteremtése érdekében. De soha nem tudtam igazán megtalálni a nyugalmat, az agyam még mindig nyugtalan volt. Semmitől sem éreztem a pihentető éberséget. Ekkor találkoztam egy barátommal, aki ún. szidha volt, ami egy magasabb szint a Transzcendentális Meditáció programjában – ő mindig nyugodt, nagyon nyugodt volt. És nekem is azt tanácsolta, hogy tanuljam meg a TM-et.

Marie elmondta azt is, hogy a technika elsajátításához kész kell legyen az ember. Sokaknál bizonyos időt vesz igénybe, míg elhatározzák magukat a technika elsajátítására, de egy nagyon hatásos módszerről van szó. Ő maga sem volt kezdetben kész rá. A gondot nem az anyagiak jelentették, sokkal inkább úgy érezte, hogy nincs abban a mentális állapotban, hogy belevágjon. A modell karrierje ekkor már felfelé ívelt, nagyon jól keresett, de egyfajta „ürességet” érzett lelkileg, még mindig csak kereste a boldogságot.

Ekkor fogadta meg barátja tanácsát és 2008-ban visszament Dániába, hogy megtanulja a Transzcendentális Meditációt. „Csak amiatt utaztam vissza Dániába” – mondta. „Emlékszem, amikor megkaptam a személyes tanítást azt gondoltam: ‘Ó Istenem, mi ez?’ Egyszerűen nem tudtam elhinni.

Becsuktam a szemem és amikor kinyitottam, kijelentettem, hogy ‘Én Transzcendentális Meditáció tanár akarok lenni!’ Oktatóm azt mondta: ‘Jó, de először meg kell tanulni a technikát!’.

Ez volt a leghatékonyabb dolog, amit valaha próbáltam. Azonnal megleltem a nyugodt éberséget. Rögtön megtaláltam a mély, igazán mély pihenést, amelyet soha azelőtt nem tapasztaltam. És mindezt hihetetlenül egyszerűen. Azt gondoltam: ‘Hogyan lehet valami ennyire egyszerű és egyben ilyen hatékony?!’ Az életben gyakran jelen van, hogy az igazán komoly eredményeket kemény munkával lehet elérni, fizikailag kell érezni hozzá az igazán kemény munkát… A Transzcendentális Meditáció olyan boldogsággal teli, olyan kellemes – a léleknek, az elmének és testnek egyaránt.”

Anne-Marie miután elsajátította a technikát, erős vágyat érzett magában arra, hogy Transzcendentális Meditáció tanár váljék belőle. Ennek okán elvégezte a szükséges haladó tanfolyamokat és a TM-tanár Képző Kurzust is. Tanári képesítésének megszerzése óta rendszeresen tanítja a TM-et, már hivatásszerűen ennek a csodálatos módszernek adta át életét. Szerencsésnek érzi magát, hogy Koppenhágában egy szabad egyetemen kezdhette el oktatni a módszert, ahol többek között ájurvédikus életmódtanácsokkal, főzési ismeretekkel és természetesen a Transzcendentális Meditáció technikájának gyakorlati ismereteivel látják el az érdeklődő hallgatókat.

Színészi hivatását sem kellett feláldoznia, hiszen az oktatási intézmény lehetőséget biztosított számára, hogy dráma – és improvizációs kurzusokat is vezessen. Különböző helyzetgyakorlatokkal segít az embereknek abban, hogy jobban tisztába kerüljenek önmagukkal, hogy képesek legyenek „jelen lenni a pillanatban”. Saját és hivatásbeli tapasztalatai alapján állítja: „A Transzcendentális Meditáció a legjobb módja annak, hogy jelen legyünk az adott pillanatban és tudatában legyünk önmagunknak. Ez a leghatékonyabb módszer.”

annemariecurry-4e2c2ff0e567f0

Az interjú során felmerült, hogy sokak számára a szkepticizmus jelenti a legnagyobb akadályt abban, hogy elsajátítsák a TM módszerét. Ezzel kapcsolatban Anne-Marie Curry a következőket fogalmazta meg: „Mint már említettem, azt gondolom, hogy sok ember számára szükséges, hogy készen álljon rá, mielőtt elkezdi tanulni a Transzcendentális Meditációt. A módszer biztosítja a stressz és a szorongások mély szintű kiadását. Az ok, amiért az emberek néha szkeptikusak azt hiszem azért van, mert ők már az elején stresszel reagálnak rá. Azt mondják nekik, hogy „meditáció” és ez máris egyfajta dühöt vált ki belőlük. Ha sok a stressz, talán el kellene kezdened jógázni, egészségesebben étkezni vagy kevesebb alkoholt fogyasztani, stb. – ez is [a TM] olyan dolognak tűnik, mint a felsoroltak.”

Azonban Anne-Marie úgy érzi, hogy a világ egyre nyitottabb a meditációra, egyre több ember érdekelt benne. A legfontosabb dolognak az emberek inspirációját tartja, hogy ne hagyják abba a meditációt. Miután elsajátították a TM-et, azt gyakorolják is naponta kétszer, húsz-húsz percig. Utal Maharishi szavaira, aki megállapította, hogy a rendszeresen meditáló egyéneket szerető közeg lengi körül, egyfajta boldogságot és melegséget árasztanak. Erről az attitűdről Curry is beszámol, elmondása szerint sokak éreznek a személyiségében egyfajta „édességet” és ezt gyakran szóvá is teszik. Emiatt rendkívül fontosnak tartja, hogy Transzcendentális Meditáció tanárként jó példával járjon embertársai előtt.

Az interjú kapcsán szó esett modell és színésznői hivatása és ezekre a TM által gyakorolt hatásról is. Elmondása szerint: „Az egyik ilyen modellként az, hogy fiatalnak nézel ki! A rendszeres meditáció miatt kevesebb ránc jelenik meg az arcon és általában véve is fiatalabbnak tűnsz. Emlékszem egy nőknek szóló egészségügyi magazin cikkére, melynek címe ‘A meditáció a legjobb botox’ volt. …Ez azért van, mert sok stressz oldódik ki. A rendszeres gyakorlástól pedig még sugárzóbb leszel.”

A jótékony vizuális szempontok mellett Anne-Marie elmondta azt is, hogy az ún. nyugodt éberség állapota is sokat jelent, melyet a Transzcendentális Meditációnak köszönhet. Utóbbi képessé teszi őt arra, hogy színészi hivatásában könnyen váltson egyik szerepből a másikba. Ez a képesség elengedhetetlen a karrierje szempontjából.

Miközben a meditációs gyakorlatot végzi, úgy érzi, hogy hozzáférést nyer a bölcsesség mélyebb rétegeihez? Vagy létezik egy végső pont, egyfajta végső célja a lelki utazásnak?

Nem. Mivel Maharishi maga is elmondja, a tudat képes folyamatosan fejlődni és bővülni, fejlődni és bővülni. A tudatnak különböző szakaszai vannak. És ez a folyamat a Transzcendentális Meditáció rendszeres gyakorlata révén valósul meg – nagyon egyszerű és könnyű módja ez annak, hogy elérd a magasabb szintű tudatosságot. Nem tudom megmondani, hogy most milyen szinten vagyok, de azt tudom, hogy a rendszeres gyakorlással képes vagyok magamat fejleszteni egyre hatékonyabb módon. Az evolúció sokkal gyorsabban zajlik a meditáció segítségével.

Anne-Marie az interjú során többször is említette Maharishi Mahesh Yogit, aki a Transzcendentális Meditáció alapító atyja. Marie elmondása szerint bár örömére szolgált volna, de nem találkozhatott a mesterrel (2008-as távozása miatt). Anne-Marie nagyon tájékozott, bölcs, szeretetteli embernek tartja Maharishit. Visszaemlékezve a tanárképző kurzuson töltött időszakra, elmondta, hogy Maharishi egész napos videó-felvételeken keresztül adta át a tudást a hallgatók számára. Mára pedig igazolódni látszanak azok a tények, melyekről a módszer kapcsán akkor beszélt nekik.

Elmondta, hogy nagyon kiváltságosnak érzi magát, amiért Dániában élhet. Tiszta országnak tartja, melyben kiváló a kórházi ellátás, az oktatás ingyenes, számos jóléti intézkedésnek örvendhetnek a polgárok. De egy valamit mégis hiányol, megfigyelhető ugyanis az, hogy az emberek nagyon magányosak, s különösen jellemző ez a fiatalokra. A családi élet nem olyan meleg, mint néhány délebbi országban. Véleménye szerint ezen érdemes lenne változtatni, javítani, hogy az emberek több időt tölthessenek együtt.

Anne-Marie Curry az interjú végén elárulta az olvasóknak, hogy továbbra is kitartóan igyekszik jó példával működni a Transzcendentális Meditáció tanári hivatásában; ehhez pedig komoly segítséget jelent számára az a figyelem és ismertség, melyet színésznői és modell karrierje során szerzett meg.

Forrás: TMHome.com

Díjmentes TM-előadások Magyarországon: TM-tanfolyam.hu

Egy hozzászólás

  1. Idézet: erre reagálok→
    “Az interjú során felmerült, hogy sokak számára a szkepticizmus jelenti a legnagyobb akadályt abban, hogy elsajátítsák a TM módszerét. Ezzel kapcsolatban Anne-Marie Curry a következőket fogalmazta meg: „Mint már említettem, azt gondolom, hogy sok ember számára szükséges, hogy készen álljon rá, mielőtt elkezdi tanulni a Transzcendentális Meditációt. A módszer biztosítja a stressz és a szorongások mély szintű kiadását. Az ok, amiért az emberek néha szkeptikusak azt hiszem azért van, mert ők már az elején stresszel reagálnak rá. Azt mondják nekik, hogy „meditáció” és ez máris egyfajta dühöt vált ki belőlük. Ha sok a stressz, talán el kellene kezdened jógázni, egészségesebben étkezni vagy kevesebb alkoholt fogyasztani, stb. – ez is [a TM] olyan dolognak tűnik, mint a felsoroltak.”
    Sajnos nem a hitetlenség és a szkepticizmus miatt nem végzi el az emberek többsége Magyarországon, hanem a tanfolyam ára miatt, amelyet ma hallottunk a Nyugati téren. Még a kedvezményes nyugdíjas összeget sem tudom a 75 ezres nyugdíjamból kifizetni. Elérhetőbbé kell tenni !! A világbéke miatt is fontos lenne ! Maca

Hozzászólás írása

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*