Transzcendentális Meditáció

Inka sámán és egy buddhista véleménye a Transzcendentális Meditációról

Mallku Aribalo, inka sámán:

„Az Andok indián sámáni hagyományának egyik vezetőjeként azt mondhatom, hogy a Transzcendentális Meditáció (TM) mint a belső fejlődést és növekedést szolgáló technika semmilyen ellentmondásban nincs azzal, amit az Andok ősi szellemi mesterei tanítottak vagy gyakoroltak. Éppen ellenkezőleg, azt találjuk, hogy az Andok indiánjainak szellemi hagyománya, mind elméletét, mind gyakorlatát tekintve, részben elveszett. Most viszont, a Transzcendentális Meditáción keresztül az Andok népei számára is elérhető az a nagyszerű megértés és tapasztalás, hogy elméjük, szívük és mindennapi cselekedeteik egyensúlyba kerülnek és összhangba lépnek a természet egészével. Ezáltal megnövekedett békére, energiára, kreativitásra, szeretetre és bölcsességre tesznek szert.

Azt hiszem, azt is nagyon fontos kifejezni, hogy a TM technikával kapcsolatosan több száz tudományos kutatást végeztek, amelyek megmutatták, hogy az élet minden aspektusát képes gazdagítani. Saját tapasztalatomat tekintve azt tudom mondani, hogy felismerem azokat a finom és tiszta módokat, ahogyan a TM megnyilvánul az ember életében, és messzemenően ajánlom a TM-technika bevezetését közösségeinkben, azzal a legfőbb céllal, hogy békét hozzon az egész világra.

Őszinte hálával Maharishi mesternek, amiért áldásaival világosságot hozott e korszak számára.”

Mallku Aribalo a következő könyvek szerzője: „The Awakening of the Puma,” „Machu Picchu Forever,” „Cusco Forever,” and „Inka Power Places.” Továbbá ő a Mondial Association of Andean Writers (AMEA) elnöke.

Buddhizmus:

Ifjú szerzetesek egy thaiföldi buddhista kolostorban, akik napi rutinjuk részeként a TM technikát gyakorolják
Ifjú szerzetesek egy thaiföldi buddhista kolostorban, akik napi rutinjuk részeként a TM technikát gyakorolják

„Thaiföldön születtem, ahol a 64 milliós népesség több mint 95%-a követi az Úr Buddha hitét és tanításait. Buddhistaként azt tanították nekem, hogy mindennapi életemben gyakoroljak együttérzést és kedvességet az összes lény felé, ennek nyomán boldog és beteljesedett életet élhetek majd.

1970-ben megtanultam egy mentális technikát, a Maharishi Mahesh Yogi által tanított Transzcendentális Meditációt. Ennek gyakorlata nagyon könnyű, természetes és igen gyors fejlődést ébreszt a szív és az elme értékeiben. E módszer nem koncentráció és nem is kontempláció, hanem egy egyszerű gyakorlat, amely az elmének arra a természetes hajlamára épül, hogy a növekvő béke felé haladjon. Egy idő múltán úgy találtam, hogy ez a technika pontosan fedi azt, amit a buddhizmusban niródha szamádhinak (a szenvedéstől mentes állapotnak) neveznek.

Néhány év elteltével megtanultam a TM-Szidhi programnak nevezett haladó technikát is, amely a buddhizmusban a brahma-vihára elvének feleltethető meg. Ez az együttérzés és a szeretetteljes kedvesség kiművelése. Tapasztalataim, melyek világszerte sokakéval azonosak, megerősítették, hogy a TM és a TM-Szidhi program gyakorlása teljesen összeegyeztethető a buddhista tanításokkal.

Az emberek világszerte úgy ismerik Maharishit, mint a meditáció kiemelkedő tanítóját, aki a védikus bölcsesség tiszta, gyakorlatias és egyetemes értékét élesztette újjá az összes vallás és kultúra számára. A célja az volt, hogy felemelje a világ tudatát, és létrehozza azt, amit csak úgy nevezett „Földi mennyország”. Erőfeszítéseinek középpontjába azt állította, hogy a TM és haladó technikái (köztük a jógarepülés) gyakorlására inspirálja az embereket, mégpedig olyan nagy csoportokban, amelyek lehetővé teszik, hogy a pozitivitás hatását terjesszék ki a Föld minden egyes országa számára.

Mára már több mint ötven tudományos vizsgálat támasztja alá, hogy amikor a TM-et gyakorló béketeremtő csoportok létszáma eléri egy nemzet vagy közösség lélekszámának egy százalékát, akkor az adott országban csökken a bűnözés és növekszik a békesség, a helyes viselkedés, valamint a jólét.

Maharishi fáradhatatlanul szervezett programokat abból a célból, hogy felemelje az emberi tudatosságot, és ezekkel a programokkal valóban legendás sikereket ért el. Azt tanította, hogy minden egyes embernek megvan a képessége arra, hogy bármit megtegyen, ehhez csupán a benne levő teljes potenciált kell kifejlesztenie.

A Transzcendentális Meditációt bárki gyakorolhatja. Nem kíván a világról való lemondást, erőfeszítést vagy speciális műveltséget. Napi néhány perc alatt az ember elkezdi kibontakoztatni a természet örök törvényeinek mélyebb tapasztalását, amely elősegíti a tiszta boldogságot és az egységet az életben. Azt kell mondjam, hogy az a tisztaság, világosság és az a képesség, hogy valaki eljusson a spirituális megismeréshez és közvetlenül megtapasztalja az élet belső világosságát – ez Maharishi ajándéka mindenki számára. És az, hogy elérjük az élet isteni egységének ezt a legmélyebb tudását és tapasztalását, minden vallás célja.

Maharishi mindig azt szerette volna látni, hogy világcsaládunk összes nemzete önellátó, egészséges és beteljesedett legyen. Mentes a konfliktusoktól, a szenvedéstől és a félelemtől. Azt kívánta, hogy mindenki bőségben és magasabb tudatállapotokban éljen. Az volt a vágya minden emberi lény számára, aki csak e földön él, hogy megtapasztalja a benne lévő lehetőségek teljességét az egységtudatban, ahol az együttérzésre, bölcsességre és a minden egyes lény javát szolgáló erényes cselekedetekre való képesség eléri a legmagasabb szintet, és örökké megállapodik, mint a hétköznapi élet normája.

Ezen felül Maharishi erőteljesen támogatta, hogy minden egyes ország őrizze meg értékes kultúráját és táplálja hagyományait. Tanítása megmutatta, hogy mivel a Transzcendentális Meditáció egyetemes technika, bárki, bármilyen országból használhatja arra, hogy megvalósítsa saját hitének vagy kultúrájának legmagasabb eszményét. Senkitől sem kívánják meg, hogy megváltoztassa személyes hitét vagy kulturális hagyományait.

Boldogan osztom meg tapasztalataimat másokkal, és remélem, hogy a buddhisták és más hitek követői mind részesülnek abban a lehetőségben, hogy elsajátíthassák a Transzcendentális Meditációt. Ennek segítségével gazdagítani tudják majd spirituális tapasztalataikat, miközben folyamatosan békét és szeretetet sugároznak minden lény felé.

B. Budhacharan
Chiang Mai, Thaiföld

(folytatása következik)

Érdeklődés díjmentes Transzcendentális Meditáció előadások után:
www.tminfo.hu/tm-tanfolyam

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*