Transzcendentális Meditáció

Hat ok, amiért a hölgyeknek érdemes a Transzcendentális Meditációt gyakorolniuk

Rolf Ericksen a www.tm.org oldalon publikált cikkében Caitlin Carlson a Women Health magazinban megjelent írására hivatkozik, amelyben az újságírónő a TM technikájának elsajátítása mellett teszi le voksát. Carlson hat előnyt emel ki a TM technikájával kapcsolatban, melyeket nem lehet figyelmen kívül hagyni. Számos területet érintve jobb edzési volument, a szívbetegségek alacsonyabb kockázatát, nagyobb munkahelyi teljesítményt, fogyás, szorosabb emberi kapcsolatokat, s nem utolsó sorban, fiatalos testet ajánl a TM rendszeres gyakorlására vállalkozóknak.

Tehát, mik is ezek az előnyök pontosan?

Először is gyakoroljuk a Transzcendentális Meditáció technikáját naponta két alkalommal, 20-20 percig. Carlson kiemelte, hogy a korábban „hippi módszerként” elhíresült Transzcendentális Meditációról az utóbbi években számos híresség számolt be, mind-mind pozitívan. A teljesség igénye nélkül rendszeres TM gyakorló lett Oprah, Heather Graham. De nem csak a hírességek, hanem az orvos szakma kiválóságai is elismerően nyilatkoznak erről a módszerről, nem különben az American Hearth Association, mely számos publikációt jelentetett meg TM-el kapcsolatban rögzített pozitív állásfoglalásairól.

A TM népszerűségét egyszerűsége is támogatja, hiszen naponta kétszer, húsz percig, csukott szemmel ülve, egy mantrát ismételve kell végezni. Teljesen ártatlanul, egy természetes folyamat részeként. A TM segít, hogy megszabaduljunk a feszültségektől, ezáltal összpontosíthatunk az „itt és most”-ra, hogy elménk és testünk még inkább támogassa egymás harmonikus működését.

Íme a hatos lista a TM előnyeiről:

 • A TM felerősíti az edzés hatékonyságát
 • A TM csökkenti a szívbetegség és az agyvérzés kockázatát
 • A TM segítségével jobban boldogulunk a munkánk kihívásaival
 • A TM segíthet a tartós fogyásban
 • A TM javíthatja a kapcsolatokat
 • A TM segítségével testünket megfiatalíthatjuk

Rachel Katz new yorki TM tanár (David Lynch Alapítvány) szerint: „A TM segít, hogy türelmesek, jobb hallgatók legyünk, hogy értékeljünk másokat és kapcsolatainkat. Mindezt az agyban a szinaptikus kapcsolatok megerősítésével éri el”.

TM-meditacio

Az International Journal of Neuroscience kutatásai alapján megjelent anyagokból tisztán megállapítható, hogy a rendszeresen TM-t gyakorló alanyok (akik már több, mint öt éve gyakorolják a TM-et) biológiai életkorukat tekintve 12 (!) évvel fiatalabbak kronológiai életkoruknál. (Például egy 55 éves, legalább 5 éve rendszeresen meditáló fiziológiája olyan volt, mint egy átlag 43 éves egyéné.)

És miért kell egy jó TM tanár a képzéshez? Rachel Katz TM oktató szerint: „Olyan ez, mint amikor egy hangszeren való játékot vagy teniszt tanulunk. Akkor válik igazán értékessé a tudásunk, ha a egy jó tanár segít elsajátítani a technikát!”

Díjmentes Transzcendentális Meditáció előadások Magyarországon: TM-tanfolyam.hu

Egy hozzászólás

 1. Hegedűs Attila

  Ezt a sok előnyt (főleg a biológiai életkor csökkentése) tekintve, melyet a TM. gyakorlása jelent, jó lenne a társadalom szélesebb körében is elterjeszteni.
  Én Mezőkövesden élek már 20 éve. 54 éves egészségesen élő biológia-technika szakos tanár, kertészmérnök, menedzser vagyok. Kérem, ha van itt is ilyen tanfolyam lehetőség, akkor értesítsenek róla.
  Előre is köszönöm!
  Üdvözlettel:
  Hegedűs Attila

Hozzászólás írása

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*