Transzcendentális Meditáció

Haaretz: A poszt-traumatikus stressz szindrómát kezelni lehet Transzcendentális Meditációval

haaretz-digital_230„A poszt-traumatikus stressz szindrómát kezelni lehet Transzcendentális Meditációval” – állítja egy amerikai ezredes. Brian Rees katonákat kezelő orvos szerint: „A TM egy jobb módja annak, hogy helyreállítsuk az elfogadható életminőséget.” A fentieket Ruth Schuster 2014. október 29-én megjelent cikkének főcímében olvashatjuk a www.haaretz.com oldalon.

Az Afganisztánban tálibokkal harcoló katonák jelentős részénél megfigyelhető, hogy leszerelésük után poszt-traumás-stressz szindrómától szenvednek. Az orvosok és kutatók körében a mai napig nem született arról egyetértés, hogy PTSD-ben szenvedő személyeket hogyan lehetne a leghatékonyabban kezelni. A szindróma súlyosságát jól tükrözi, hogy szenvedő alanyai maradandó mentális, lelki károsodást okozó állapotba kerülnek, melyet bizarr érzelmi zsibbadtság valamint elveszettnek hitt traumatikus emlékek újbóli, nem kívánt megjelenése kísér. Egy-egy ilyen helyzet kezelése minden szakember számára embert próbáló feladat.

Dr. Brian Rees, aki a betegek elsődleges ellátásán dolgozik (Irakban és Afganisztánban), meg van győződve arról, hogy a PTSD kezelésében az egyik megoldás a Transzcendentális Meditáció.

A PTSD általános kezelése viselkedés terápiából és olykor gyógyszeres kezelésből áll. Rees azonban se nem pszichológus se nem pszichiáter: Ő egy olyan orvos, aki évtizedek óta lát el katonai szolgálatot és meglehetősen széleskörű szakmai tapasztalatra tett szert ez idő alatt a PTSD tekintetében. A szindróma létezését már az 1980-as, 1990-es években felismerték. A doktornő meglátásai szerint a jelenlegi pszichológiai és gyógyszeres kezelések kombinációja nem működik kielégítő hatékonysággal.

A poszttraumás stressz zavar olyan krónikus mentális állapot, melyet egy félelmetes esemény vált ki, ez akár lehet tapasztalati (cselekvő) vagy szemtanúként észlelt esemény. Normális jelenség, hogy az egyén traumát szenved el egy olyan helyzetben vagy esemény hatására, mely nincs összhangban az ember természetes felfogása szerinti követelményekkel. Azonban, ha ez a traumatikus állapot egy hónapos időtartamnál is tovább fennáll, akkor már a PTSD-ről beszélhetünk. A legújabb szakmai állásfoglalások szerint ez a jelenség a genetikailag erre hajlamos egyének körében jelenik meg, pontos okait még vizsgálják. Számszerűsítve, a komolyabb traumát elszenvedők 10-20%-ánál jelenhet meg ez a betegség.

A tünetek közé tartozik az ún. „flashback”, melynek során a beteg képtelen megállni, hogy újraélje gondolatban az adott eseményt, álmatlanságban szenved és amikor végre képes elaludni, rémálmok gyötrik. Diszfunkcionális zavarok kísérik a folyamatot, a kognitív funkciók károsodnak, zsibbadtság, tompaság, képtelenség jelentkezik a szeretet kifejezésére, ami személyes kapcsolataikat is tönkreteheti. Sokaknál megfigyelhető a kommunikációs nehézség valamint a reménytelenség érzése, a gondolkodás zavara.

A szakértők tanácsai szerint mindenképp szakértőhöz kell fordulni, ha ezek a „sötét gondolatok” több, mint egy hónapja nyomasztanak valakit. Az általános metódus szerint pszichoterápiás megközelítésből indítják a gyógykezelést, de ha szükséges, akkor gyógyszereket is adnak a pácienseknek. Például előírhatják a szintetikus kannabisz adagolását is, mely a traumatikus esemény bekövetkezése után rövid időn belül adagolva hatékony lehet, magyarázza Prof. Hagit Cohen a Ben-Gurion Egyetem doktora.

A pszichoterápiás kezelések hosszú időt vesznek igénybe az ilyen betegeknél. A kognitív feldolgozást célzó terápia alapját az az elmélet képezi, mely szerint a PTSD-ban szenvedő egyén egyfajta „bűntudatot” él meg az adott traumatikus eseménnyel kapcsolatban vagy egyéb erős, negatív érzelmi reakció akadályozza meg, hogy a memória „normálisan” feldolgozhassa a traumát.

Mindenesetre sajnálatos, hogy a hónapokig vagy akár évekig is eltartó terápia sem működik tökéletesen. Rees doktor pedig nem kevesebbet állít, mint azt, hogy a Transzcendentális Meditáció technikájának gyakorlása révén a PTSD-ban szenvedőknél a javulás már (!) néhány napon belül megfigyelhető.

A rendelkezésre álló terápiák „gyengék”

Rees jelenleg háziorvosi praxist vezet, nyugalmazott ezredes, hét év után hagyta el az aktív katonai szolgálatot, majd 30 éves tartalékos katonai szolgálatba kezdett az Egyesült Államok Hadseregében. Régóta TM gyakorló, de a technikát csak most kapcsolta a PTSD szindrómások kezeléséhez. Ebben aktuális megbízatása játszott szerepet, a Pentagon átfogó, „Pentagon’s Comprehensive Soldier Fitness” nevű programja keretében. A kezdeményezés célja, hogy támogassa a katonák „ellenálló” képességét – nem a golyóktól, hanem amint a hadsereg fogalmaz –, hogy megfeleljenek a kihívásoknak, és a visszavonulás utáni nehéz tapasztalatoknak, vagyis megküzdjenek a háború borzalmaival.

Transzcendentális Meditációt gyakorló amerikai katonák a CNN műsorában
Transzcendentális Meditációt gyakorló amerikai katonák a CNN műsorában

Rees a Military Medicine című folyóiratnak 2011-ben készített el egy áttekintést a meditációs technikáknak az érintett katonák rugalmasságára tett hatásait illetően. Tanulmányában arra a következtetésre jutott, hogy a jól megkülönböztethető meditációs technikák közül (TM,Vipassana éberség meditáció, tibeti buddhista gyakorlatok, együttérzés-meditáció), a Transzcendentális meditációban van a legnagyobb potenciál.

„Látva a hadszíntéren kialakult PTSD-és eseteket végül kis szikra gyúlt az elmémben, hogy megfontoljam a közvetlenül az orrom előtt lévő TM esetleges hatásait a PTSD-re” – írja a doktornő.

A vizsgálati eredmények azt mutatják, hogy lenyűgözően széles a TM jótékony hatásainak köre, a katonák véleménye szerint is határozottan működik, állítja Rees.

A 2014-ben nyilvánosságra hozott adatok alapján az ugandai menekültek körében felismert lenyűgöző hatások is reménykeltőek a TM-mel kapcsolatban. A kongói siker ugyancsak Rees és munkatársainak tézisét támasztja alá.

Megtanítani újra élni”

Tulajdonképpen mit is jelent a „siker” a PTSD kezelését illetően? Prof. Hagit Cohen szerint gyakorlatilag a „Trauma megtörtént, de a memóriában megmarad.” Ez a jelenség a probléma gyökere. A PTSD kezelése során megtanítják az embereket – legyen az katona, nemi erőszak vagy gyermekbántalmazás áldozata stb.-, hogy újra normális életet élhessenek. Tehát a siker nehezen mérhető objektíven.

A létező „gyenge” terápiák hatékonysága vitatható. Ennek okán a pszichoterápiás vizsgálatokban egy rendkívül szubjektív tényező jelenik meg, a placebót összevetve a farmakológiai vizsgálatokkal ugyancsak nehéz elemezni az eredményességet. Az emberek, akik azt érzik, hogy az adott terápia nem működik, idővel elhagyják azt, mert nem működik. Megint mások pedig azelőtt hagyják el a gyógymódot, mielőtt az kifejthetné a hatásait. A kép nagyon összetett és bonyolult arról, hogy „mi működik és mi nem”.

Mivel magyarázható az, hogy a TM mégis ennyire jól működik, olyan helyzetben, ahol más terápiás metódusok nem voltak képesek új perspektívát adni a normális életre?

Ebben a kérdésben Dr. Rees fontosnak tartja a Transzcendentális Meditációt megkülönböztetni más meditációs technikáktól. Ő kizárólag Maharishi Mahesh Yogi technikájáról beszél, melyet annak idején a Beatles is népszerűsített. A TM egy mantra meditáció – magyarázza Rees. Ezt naponta kétszer, 15-20 percig, csukott szemmel gyakoroljuk. A technika lényege az, hogy ezáltal egyre jobban befelé „merülünk”, egyfajta mély pihenés indul el, melynek fenntartásában a mantra ismétlése segít (a mantra egy folyamatosan ismételt hang). A TM hívei azt mondják, hogy bárki meg tudja ezt csinálni, ha követi a technika alapvető utasításait. Az elmét borító „viharfelhők” a meditáció révén eltűnnek és az elme egy mindentől elválasztott nyugalmi állapotba kerül.

A meditáció során a tudat egyre finomabb és finomabb szintjeire jut el a meditáló, majd megtapasztalja a határok nélküli, tapasztalat mentes tartalommal bíró „Tiszta Lét” állapotát. „Ha valaki ezt átlépi, akkor megtapasztalja az egységet, amely egy spirituális élmény” – magyarázza a meditációs tapasztalatokkal kapcsolatban Rees.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy a TM rendszeres gyakorlása következtében az elszenvedett traumát idővel túllépi, meghaladja a meditáló személy. A szorongás és depresszió csökken, mindezt egyszerűen, mindenféle erőfeszítés nélkül érhetik el.

Az alábbi magyar szinkronos videóban szereplő veterán katona súlyos depresszióval küzdött, a TM az életét mentette meg:

Díjmentes TM-előadások Magyarországon: TM-tanfolyam.hu

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*