Transzcendentális Meditáció

Gyógyszerek helyett meditációt a diákoknak!

Hétköznapi tevékenységünk során mindnyájunkat érint a stressz. Ez alól a gyermekek sem jelentenek kivételt. Most egy új lehetőség nyílt arra, hogy segítsük őket a stressz leküzdésében, és abban, hogy növekedjék teljesítményük az iskolán belül és kívül egyaránt.

Az új megközelítés szerint a gyermekek gyógyszerek helyett meditálnak. Úgy tűnhet, mintha ezek a tanulók semmit sem tennének. De – ahogy ők mondják – a csendes üldögélés és a meditálás között nagy a különbség.


“A módszer lehetőséget nyújt számomra, hogy mindent eldobjak magamtól, és időt szenteljek csak magamra” – mondja Nick Fitts diák.


“Amióta meditálok, úgy érzem a belső energiám és önbizalmam sokat erősödött” – véli Leslie Robb-Knott.


A fiatalok Transzcendentális Meditáció gyakorlók. A TM nem vallás vagy kultusz, csak egy egyszerű mentális technika, mely az elme lecsendesítését szolgálja.


Dr. Gary Kaplan szerint “bizonyítékok tömege van arra, hogy a TM technika már napi kétszer tíz percnyi gyakorlása is jótékony hatású a gyerekekre. A legnagyobb hatású tanulmányok talán azok, amelyek TM-ről, és annak a gyermekek vérnyomására gyakorolt csökkentő hatásáról készültek, különösen a főiskolás tizenévesek között”.


Dr. George Rutherford több mint 30 évig volt iskolaigazgató.  Amikor bevezette a TM-et a főiskolán, elmondása szerint komoly változások váltak szembetűnővé a gyerekekben. “A vizsgaeredményeik emelkedtek, a figyelmük élénkült, és a negatív viselkedés csökkent, egyszerűen lenyűgöző volt, lenyűgöző” – ismétli Dr. Rutherford.


Az elért eredmények miatt a Bay-i székhelyű “Bizottság a Stresszmentes Iskoláért” szervezet további iskolákat igyekszik a TM bevezetésére ösztönözni. Úgy vélik, ez egy egyszerű út arra, hogy segítsék a fiatalokat az iskolapadban, és az iskolán kívül is.


“A TM sokat segített nekem” – mondja Aysha Wofford hallgató. “Kosarazom, és a Transzcendentális Meditáció segítségemre volt a kosárlabdapályán. Ugyanígy sokat segített a főiskolai tanulmányaimban is”.


Ezek az előnyök nem vonatkoztathatóak csak a gyermekekre. A Nemzeti Egészségügyi Intézet 20 millió dolláros költségvetésű kutatást folytat annak kiderítésére, hogy a TM hogyan segíthetne a felnőttek szív, és érrendszeri betegségeinek leküzdésében.


Gyurci fordítása

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*